Arhiva članaka iz 2017. godine

Arhiva članaka iz 2017. godine

arhiva članaka 2017
Božićno druženje „ Česke besede “ Sarajevo
„Česká beseda“ Sarajevo je 16.12.2017.g. organizirala druženje povodom Božića i Nove godine u prostoru Franjevačkog samostana sv. Ante. Ove godine je posluženje bilo profesionalno i na zavidnom nivou, a pozivu predsjednice Jovanke Manzalović Šalaka se odazvao veliki broj gostiju i članova partnerskih udruženja. Druženje je svojim prisustvom uveličala zamjenica češkog ambasadora paní Klára von Kriegsheim Kadlecová koja je stigla s kćerkicom Mišom, a pridružila se i naša draga lektorica profesorica Jana Skoumalová. Poseban događaj na svakom Božićnom druženju je tombola koju su ovaj put vodile Silvana Martina i Jovanka Manzalović Šalaka.
/vidi sliku 1/
„ Česká beseda “ Sarajevo na prijemu u rezidenciji
Ambasador Češke Republike nj.e. Jakub Skalník i ove je godine pozvao krajane na tradicionalno božićno druženje u svojoj rezidenciji. U rezidenciji su se okupili članovi Českih beseda i udruženja bosansko-češkog prijateljstva iz oba bosanskohercegovačka entiteta. Članovi „ Česke besede “ iz Banjaluke su svojim izvođenjem češke himne doprinijeli svečanosti trenutka. S njima je prigodne pjesme zapjevao i pan Jakub Skalník, a pridružili se i ostali prisutni. Uz dobro raspoloženje i bogatu trpezu ne treba zaboraviti ni darove. Predsjednica „ Česke besede “ Sarajevo Jovanka Manzalović Šalaka je panu Skalníku poklonila posebno izrađen češki kalendar za 2018. godinu. Na druženju je bila i jedna žalosna vijest. Zamjenica ambasadora paní Klara von Kriegsheim Kadlecová je u svome obraćanju izjavila da joj je ovo zadnje druženje s krajanima jer je došao kraj njenom mandatu na sadašnjoj funkciji.
/vidi sliku 1/
Dan ljudskih prava u Parlamentu BiH
Jovanka Manzalović Šalaka, predsjednica “Česke besede” Sarajevo, prisustvovala je u Parlamentu BiH, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava – 10. decembar, uručivanju Mirovne nagrade za osobu i za školu, koju dodjeljuje Mreža za izgradnju mira. U kategoriji škola dobitnica nagrade je Osnovna škola “Osman Nuri Hadžić” iz Sarajeva, s kojom već nekoliko godina održavamo saradnju, a nominirale su je, između ostalih, Smilja Mrđa – nastavnica Historije iz spomenute škole, te predsjednica Udruženja.
/vidi sliku 1/
„Česká beseda“ na Božićnom sajmu
Jovanka Manzalović Šalaka i Vesna Malić predstavile su „ Česku besedu “ Sarajevo na Božićnom sajmu koji se održavao 9. i 10.12.2017.g. u Maloj galeriji sv. Ante u Franjevačkom samostanu na Bistriku. Na stolu „Česke besede“ su se uz prigodnu prazničnu ponudu našli i prospekti koji promoviraju turizam u Češkoj Republici.
/vidi sliku 1/
Okrugli stol u okviru Minority festa
5. decembra 2017. godine u okviru ovogodišnjeg Minotity festa kojeg organizira Vijeće nacionalnih manjina Kantona Sarajevo održan je okrugli stol na temu: “Društveno-politička participacija nacionalnih manjina u BiH”. Domaćin skupa je bila Delegacija Evropske unije u BiH. Na sastanku su učestvovali predstavnici EU-a, Ambasada u BiH, lokalne zajednice, Vijeća nacionalnih manjina BiH, Vijeća nacionalnih manjina FBiH, Savjeta nacionalnih manjina RS-a, te predstavnici međunarodnih organizacija, kao i predstavnici nevladinih organizacija koje se bave pitanjima nacionalnih manjina. Prisutnima se obratio, između ostalih, Jan Šnaidauf iz Delegacije EU-a, a u ime Ambasade Republike Češke na ovom skupu je bila prisutna zamjenica češkog ambasadora u BiH gospođa Klára von Kriegsheim Kadlecová. Kao predstavnica češke nacionalne manjine skupu je prisustvovala Jovanka Manzalović Šalaka, predsjednica “Česke besede” Sarajevo, koja je ujedno bila i predstavnica Udruženja, zajedno sa njegovom potpredsjednicom za kulturu Leonom Sabolek.
Program možete pogledati ovdje
/vidi sliku 1/
Dan nacionalnih manjina Kantona Sarajevo
„ Česká beseda “ Sarajevo je i ove godine učestvovala na Minority festu – Danu nacionalnih manjina Kantona Sarajevo u okviru Promocije kulinarskih tradicija nacionalnih manjina koja se odvijala 25.11.2017.g. na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Zahvaljujući Jovanki Manzalović Šalaka i Vesni Malić na štandu „ Česke besede “ su se našla tradicionalna slana i slatka jela, češko pivo Kozel i Becherovka, sve u lijepom aranžmanu i uz reklamni materijal. Osim Čeha, svojim su specijalitetima brojne posjetioce oduševljavali još Mađari, Poljaci, Makedonci, Crnogorci, Rumuni, Rusini i ANZ.
/vidi sliku 1/
“Minority Fest 2017”
22. novembra 2017. godine u emisiji “Jutro za sve” na BHRTV-u najavljena je ovogodišnja manifestacija “Minority Fest”.
http://www.bhrt.ba/bht1-emisije/jutro-za-sve-bht1/jutro-za-sve-22-11-2017/
23. novembra 2017. godine na Akademiji likovnih umjetnosti, u okviru programa Festivala, premijerno je prikazan mađarski film, ovogodišnji dobitnik Oskara u kategoriji kratkih igranih filmova. Projekciji je prisustvovao i mađarski ambasador u BiH. Prisutnima, među kojima su bili i članovi “Česke besede” Sarajevo, obratili su se predstavnici Mađarskog udruženja građana “HUM”. MINDENKI – SING – PJEVAJ!
https://www.youtube.com/watch?v=DqMM7nQKHqU
Pozivnicu i program možete pogledati ovdje
/vidi sliku 1/
DOBRUŠKA – prezentacije naših studijskih putovanja
2017. – Dario Frimel
link
2015. – Dino Lazzari
link
2001. – Jovanka Manzalović Šalaka
link
„Česká beseda“ na Danu državnosti
Članovi „Česke besede“ Sarajevo su se odazvali pozivu Ambasade Republike Češke da zajedno s drugim udruženjima proslave Dan državnosti Republike Češke 28. oktobar. U prostoru Delegacije Evropske unije u Sarajevu 25.10.2017.g. ljubazno ih je dočekala zamjenica ambasadora gđa Klára von Kriegsheim Kadlecová. Zajednički praznik slavila je i Republika Slovačka, a bilo je to obilježavanje nacionalnih praznika i druge dvije članice Višegradske grupe: Mađarske i Poljske. Brojnim diplomatima i uglednim gostima se obratio mađarski ambasador g. Négyesi József kao predstavnik države koja upravo predsjedava Višegradskom četvorkom. Uz njega su bili ambasadori Češke g. Jakub Skalník, Poljske g. Andrzej Krawczyk i Slovačke g. Ján Pšenica koji završava mandat u Bosni i Hercegovini. Njihova zajednička poruka je odisala prijateljstvom i podrškom narodima u našoj zemlji. Na kraju im se na podiju pridružio predsjedavajući Vijeća ministara BiH g. Denis Zvizdić. Proslava je nastavljena druženjem uz bogatu ponudu nacionalnih jela i pića zemalja slavljenica.
/vidi sliku 1/
Osnovna škola „Osman Nuri Hadžić“
25. oktobra predstavnici “Česke besede” Sarajevo, Jovanka Manzalović Šalaka i Dario Frimel, u saradnji sa nastavnicom Historije Smiljom Mrđa iz Osnovne škole “Osman Nuri Hadžić”, održali su interaktivni i zabavan školski čas. Učenici VIII1 odjeljenja su slagali puzzle sa slikama poznatih sarajevskih zdanja i tako imali priliku da nešto više saznaju o njihovom projektantu, češkom arhitekti Karelu Paříku, te o češkom jeziku, češkoj kulturi i kulinarstvu.
/vidi sliku 1/
Zemaljski muzej BiH
22. oktobra 2017. godine članovi “Česke besede” Sarajevo okupili su se u Zemaljskom muzeju BiH da bi razgledali izložbu posvećenu jednom od najistaknutijih pionira fotografije u Bosni i Hercegovini – Františeku Topiču, Čehu koji je veliki dio svog radnog vijeka proveo u Zemaljskom muzeju BiH, prvo kao arhivski činovnik, a potom i kao bibliotekar, sekretar i fotograf. Na izložbi je predstavljeno stotinjak fotografija koje su napravljene u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine, a prikazuju bosanskohercegovačke pejzaže, narodne nošnje i kulturu življenja naših naroda s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Fotomonografija “Između dvije imperije: Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885.-1919.” predstavlja izbor najzanimljivijih, ranije uglavnom neobjavljivanih Topičevih fotografija i ujedno je najvažniji izdavački poduhvat Zemaljskog muzeja BiH u posljednjih nekoliko godina.
/vidi sliku 1/
ČEŠKI JEZIK U SARAJEVU – najava
Obavještavamo vas da će i ove godine, kao i prethodnih godina, biti upriličen kurs češkog jezika. Kurs češkog jezika će početi u četvrtak 12. 10. 2017. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u 18:00 (učionica br. 154). Nastava je besplatna i održavat će se dva puta sedmično. Više informacija možete potražiti na e-mail: jana.k.skoumalova@gmail.com Povodom početka nastave na Lektoratu za češki jezik, polaznicima će se obratiti i pozdraviti ih ambasador Češke Republike u Bosni i Hercegovini g. Jakub Skalník.
Najavu možete pogledati ovdje
Na web stranici Odsjeka je obavijest o početku nastave:
http://ff.unsa.ba/index.php/bs/odsjeci/odsjek-za-slavenske-jezike-i-knjizevnosti/3667-ceski-jezik-i-kultura-1-obavijest-o-pocetku-nastave
Dan sv. Václava – Dan „ Česke besede “
„ Česká beseda “ Sarajevo je 27.09.2017.g. svečano obilježila svoj dan – Dan sv. Václava u prostoru Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku. Predsjednica Udruženja Jovanka Manzalović Šalaka je pozdravila sve prisutne, a posebno goste, i kratko se osvrnula na 21 godinu rada obnovljene „ Česke besede “ Sarajevo. Zatim je potpredsjednica za kulturu Leona Sabolek pročitala svoj prigodan tekst „ Veći od legende “ o životu sv. Václava i njegov značaj za češki narod. Mladi član „ Besede “ Dario Frimel je pripremio veoma zanimljivu video-prezentaciju sa svog ovogodišnjeg studijskog putovanja u Dobrušku. Jovanka Manzalović Šalaka je poklonila zamjenici ambasadora paní Klári von Kriegsheim Kadlecovoj knjigu recepata „ U slast! – Pochutnejte si! “ koju je obnovljena „ Česká beseda “ Sarajevo izdala povodom svoje desetogodišnjice. Među gostima je bila i gospođa Danka Savić koja je završila uspješan mandat ambasadorice Bosne i Hercegovine u Republici Češkoj, ali i već stari gost general Jovan Divjak. Prvi put je na proslavi Varja Nikolić koja vodi Centar za zdravo starenje i s kojom „ Beseda “ uspješno sarađuje, kao i sa udruženjima nacionalnih manjina čiji se predstavnici redovno odazivaju pozivu i druženju nakon programa u samostanskom prostoru.
/vidi sliku 1/
„Česká beseda“ na Češkoj televiziji
Ekipa Češke televizije iz Ostrave u sastavu: urednica Marta Růžičková, snimatelj Krunoslav Kiko Keteleš i tonac Otokar Oto Mandelik posjetila je Sarajevo kako bi snimila prilog o „Českoj besedi“ Sarajevo za serijal „Babylon“ . Jovanka Manzalović Šalaka, Leona Sabolek, Dubravka Hadžikadunić i Dario Frimel su 18.09.2017.g. govorili o „ Besedi “ i sebi u krugu Botaničke bašte Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Tu su čitane i pjesme. Dario Frimel je pročitao prijevod Šantićeve „ Emine “ na češki jezik, Leona Sabolek svoju pjesmu „ Kako otići “, a Dubravka Hadžikadunić njen prijevod na češki jezik. Jovanka Manzalović Šalaka je s ekipom posjetila i Trg Karla Pařika, češkog graditelja Sarajeva o kome je upravo izlazio feljton u dnevnom listu „ Oslobođenje “. Feljton je priređen na osnovu knjige „ Arhitekt Karel Pařik “ autora Jiří Kuděle, Branke Dimitrijević i Ive Vacíka.
/vidi sliku 1/
Nastavak aktivnosti
Nakon ljetne pauze 13.09.2017.g. „ Česká beseda “ Sarajevo je nastavila sa svojim aktivnostima. Prvo su održani časovi kursa češkog jezika koje za članove vodi lektorica Jana Skoumalová, da bi nakon toga slijedilo druženje u „Češkom kutku“. Ovaj put su prisutni mogli probati češki tradicionalni kolač trdelnik koji se odnedavno peče i u Sarajevu.
/vidi sliku 1/
«Česka beseda» Sarajevo u posjeti Novoj Vesi
Članovi «Česke besede» Sarajevo su 19. augusta posjetili «Česku besedu» Nova Ves i tom prilikom položili cvijeće i upalili svijeće na spomen-obilježju stradalim Čehinjama u Drugom svjetskom ratu. Ovom skupu, pored gostoprimljivih domaćina i našeg Udruženja, prisustvovali si i predstavnici «Českih beseda» iz Slavonskog Broda i Mačinog Brda, te predstavnici SUBNOR-a Srbac. Nakon okupljanja u crkvi i na groblju slijedilo je druženje u Češkom domu.
/vidi sliku 1/
Lektorat češkog jezika
Dvosemestralni predmet pod nazivom Češki jezik i kultura pohađalo je 15 polaznika – studenata i drugih zainteresiranih kandidata. Na kraju akademske 2016/2017. godine ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalník i lektorica za češki jezik Jana Skoumalová podijelili su polaznicima certifikate o uspješno položenom češkom jeziku.
/vidi sliku 1/
Pařikovi jubileji
Od smrti graditelja Sarajeva arhitekta Karla Pařika 16.06.2017.g. navršilo se tačno 75 godina, a ove je godine 4.07. i punih 160 godina od njegova rođenja. „Česká beseda“ Sarajevo je na Groblju sv. Mihovila u Sarajevu 16.06. tradicionalno organizirala komemoraciju ovom „ Čehu rodom, a Sarajliji izborom “. Uz veliki broj članova „ Besede “ i gostiju, velikom arhitektu su počast odali zamjenica ambasadora Češke Republike paní Klára von Kriegsheim Kadlecová, lektorica češkog jezika Jana Skoumalová i predsjednik Skupštine Društva bosansko-češkog prijateljstva „ Snješka “ Željko Majstorović. Predsjednica „ Česke besede “ Jovanka Manzalović Šalaka je govorila o njegovom životu i radu. Na izlazu iz groblja većina se zadržala i kraj grobnice drugog zaslužnog Čeha – dr. Karla Bayera, a komemoracija je završena druženjem.
Objavljeno u “Oslobođenju” 24. juna 2017. godine….
/vidi sliku 1/
«Bacač diska» u Tuzli 17. juni 2017
U parku kod Muzičke škole u Tuzli, povodom godišnjice smrti prof.dr. Čestmira Mirka Dušeka (1930-2016), porijeklom Čeha, predsjednica «Česke besede» Sarajevo Jovanka Manzalović Šalaka položila je cvijeće ispred skulpture «Bacač diska» za čiju je izradu ovaj istaknuti tuzlanski dirigent i muzički pedagog, a također i sportista u mladim danima, poslužio kao model svom sugrađaninu i prvom gradskom akademskom vajaru Franji Lederu.
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=75874
/vidi sliku 1/
13. juni, Dan sv. Ante
I ove godine «Česká beseda» Sarajevo čestitala je blagdan sv. Ante Padovanskog našim dragim prijateljima-franjevcima iz Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu. Inače, Franjevačka crkva sv. Ante je uvijek bila kuća molitve svih Sarajlija. Nekada se čak gradska četvrt na desnoj obali rijeke Miljacke, u kojoj se nalaze ovaj samostan i crkva, čiji je zaštitnik Sveti Ante, dugo nazivala Latinluk. Takvo ime je nosila prema vjernicima-katolicima riimskog, odnosno latinskog obreda. Taj je Latinluk 1652. godine brojio oko 200 katoličkih obitelji. No, nakon prodora Eugena Savojskog 1697. godine, on je razoren… više na linku http://svantosarajevo.org/?p=342)
/vidi sliku 1/
„ Česká beseda “ u Centru za zdravo starenje
„ Česká beseda “ Sarajevo je 31.05.2017.g. bila gost Centra za zdravo starenje u Općini centar koji uspješno vodi Varja Nikolić. Velikom broju okupljenih korisnika Centra obratila se predsjednica Jovanka Manzalović Šalaka i prepustila riječ Ljubi Ristić koja je na svojstven način zainteresirala posjetioce za Južnu Moravsku, nošnje i običaje toga kraja, a sve ilustrirano videoprojekcijom. Za ovu je priliku donesena i lutka obučena u narodnu nošnju iz okolice Brna. Nakon predavanja slijedilo je druženje uz zakusku i osvježenje proizvodima Bihaćke pivovare.
/vidi sliku 1/
Izložba i izlet u Mostaru
„ Česká beseda “ Sarajevo je u saradnji s Udruženjem građana „ Arhitekt Karel Pařík “ društvom češko-bosanskohercegovačkog prijateljstva iz Mostara prenijela u Mostar 15. izložbu iz ciklusa „ Česi u Sarajevu “ – „ Naših 20 godina “ koja se mogla pogledati u Zemaljskom muzeju povodom prošlogodišnje proslave jubileja. Ujedno je putem u Mostar obavljen popularni „ Besedin “ godišnji izlet.
U Pozorištu lutaka su članove „ Česke besede “ i njihove goste dočekali domaćini na čelu s predsjednicom Udruženja „ Arhitekt Karel Pařík “ Alenom Gološevom koja je i vodila program na Maloj sceni Lutkarskog pozorišta. Sve prisutne je pozdravila zamjenica češkog ambasadora paní Klára von Kriegsheim Kadlecová. U programu je prikazan kratki dokumentarni film „ Česke besede “ PROBUĐENE LUTKE, Šantićevu „ Eminu “ čitale su Ljuba Ristić na češkom jeziku i Sidika Manjgo u originalu, dok ih je na harmonici pratila Snježana Dujmović. Svoje umijeće na klaviru pokazao je Petar Mikić iz Muzičkog centra Pavarotti. Alena Gološeva je uručila zahvalnice Ambasadi Češke Republike, Lutkarskom pozorištu i „ Českoj besedi “ Sarajevo. Kod razmjene darova nisu zaboravljeni ni najmlađi – Miša i Petar. Darovi koje im je uručila predsjednica „ Česke besede “ Sarajevo Jovanka Manzalović Šalaka vezani su za popularnog lutka iz filma – Kašpáreka. Jovanka Manzalović Šalaka je otvorila izložbu „ Naših 20 godina“, a nakon razgledanja družilo se uz zvuke harmonike i pjesmu. Slijedio je obilazak starog mosta i ručak u Duhovno-obrazovnom centru Emaus u Potocima gdje je goste srdačno primila ravnateljica Tanja Raič Tarčuki. Izletnici su vrijeme do povratka u Sarajevo proveli u ugodnom okruženju Caritasove kuće susreta osvježavajući se bezalkoholnim pićima iz Bihaćke pivovare.
/vidi sliku 1/
Češki film Teorija tigra
Članovi „ Česke besede “ Sarajevo su se odazvali pozivu Ambasade Češke Republike i 25.05.2017.g. pogledali češki film „Teorija tigra“ sa temom iz savremenog života. Ovaj duhovit film prekrasne kamere prikazan je u okviru „ Dana evropskog filma “ u kinu Meeting Point. Prije projekcije publici se obratio ambasador Češke Republike pan Jakub Skalník.
/vidi sliku 1/
„ Česká beseda “ Sarajevo na grobu Karla Bayera
U organizaciji „ Česke besede “ održana je komemoracija dr. Karelu Bayeru 12.04.2017.g. na Groblju sv. Mihovila u Sarajevu. Član „ Besede “ Dario Frimel je na dan smrti uglednog liječnika i velikog dobrotvora položio vijenac na obiteljsku grobnicu Bayer.
Dr. Karel Bayer je bio upravitelj prve moderne bolnice u Sarajevu, prvi predsjednik društva doktora medicine BiH i po njemu se još za života trebala nazvati jedna ulica u Sarajevu. Umro je u osvit Prvog svjetskog rata 12.04.1914.g., a iz stoljetnog zaborava spasio ga je književnik i leksikograf Valerijan Žujo koji je istraživao rad i život ovog velikog Čeha. Komemoraciju je otvorila predsjednica „ Česke besede “ Jovanka Manzalović Šalaka, zamjenica češkog ambasadora paní Klára von Kriegsheim Kadlecová obratila se riječima podrške, o istraživačkom radu na monografiji posvećenoj Karlu Bayeru govorio je književnik Valerijan Žujo, a slikar Mirza Ibrahimpašić je portretom oživio lik dr.Karla Bayera.
/vidi sliku 1/
Izborna skupština
Izborna skupština Udruženja građana češkog porijekla «Česká beseda» Sarajevo održana je 29. marta 2017. godine u galerijskom prostoru Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku. Sve tačke Dnevnog reda su usvojene (Zapisnik sa prethodne Skupštine, Izvještaj o radu između dvije Skupštine, Plan rada za 2017. godinu, finansijski izvještaji za 2015. i 2016. godinu, te izvještaji Nadzornog odbora. Također je za period od četiri godine usvojeno rukovodstvo Udruženja, kao i članovi Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti. Poslije završetka Izborne skupštine, prisutni članovi su se kratko družili uz zakusku i piće.
/vidi sliku 1/
Saradnja
15. marta 2017. godine u galeriji „GM“ (Galerija Mandžić) u Tuzli održana je izložba fotografija i dokumenata pod nazivom „OTKUD ITALIJANI U BIH?“. Izložbu je organiziralo Udruženje građana italijanskog porijekla „RINO ZANDONAI“ iz Tuzle čiji je predsjednik Tihomir Knežiček uputio poziv i članovima „Česke besede“ Sarajevo da, kao pripadnici jedne od nacionalnih manjina u BiH, svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj. Na ovoj izložbi „Česku besedu“ su predstavljali Jovanka Manzalović Šalaka i Dario Frimel. Da su Česi i Italijani u BiH uvijek bili bliski pokazuje i činjenica da je na izložbi izložen dokument koji govori o zajedničkom bendu osnovanom početkom 20. stoljeća u Tuzli.
/vidi sliku 1/
Martovski „ Češki kutak “
Martovski „ Češki kutak “ je 8.03.2017.g. održan u svečarskoj atmosferi Međunarodnog dana žena. Članica Vesna Malić je sve počastila svojim čuvenim kolačima, a bilo je tu Becherovke, Jovankinog likera i keksa iz Holandije, čaja i neizostavnog cvijeća. Sa članovima „ Česke besede “ se družila lektorica češkog jezika Jana Skoumalová, a pridružili su se i studenti iz Češke Republike koji trenutno studiraju na Univerzitetu u Sarajevu.
/vidi sliku 1/
Počeo kurs češkog jezika
Kurs češkog jezika za članove „ Česke besede “ Sarajevo počeo je 8.03.2017.g. u prostoru Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku. Vodi ga Jana Skoumalová lektorica češkog jezika na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Polaznici kursa su: Jovanka Manzalović Šalaka, Karmela Smolik, Zdravko Vobornik, Slavenka Vobornik, Gordana Vobornik, Dubravka Hadžikadunić, Duša Černi Kulenović i Leona Sabolek. Prvi susret je bio dogovor o radu. Kurs će se održavati dva put mjesečno po dva časa. Lektorica će na naredni čas 22.03.2017.g. donijeti kopirane tekstove iz udžbenika za sve polaznike na osnovu kojih će se učiti češki jezik.
/vidi sliku 1/
Zemaljski muzej, 8. mart 2017. godine
Zemaljski muzej BiH na Međunarodni dan žena svim damama poželio je dobrodošlicu uz besplatan ulaz, a svi koji su došli u muzej mogli su uživati u raznovrsnim sadržajima. Kao simboličan poklon svim damama su zasigurno bili i procvjetali šafrani u okviru muzejskog kompleksa.
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je najreprezentativnija i najstarija naučno-obrazovna i kulturna institucija u našoj državi. Muzejski kompleks čine četiri paviljona međusobno povezana pristupnom terasom, te botanički vrt koji zauzima centralni prostor. Projektant čitavog kompleksa i glavni nadzornik nad izvođenjem radova bio je arhitekt Karlo Paržik (Karel Pařík), tadašnji građevinski nadsavjetnik Zemaljske vlade. «Česka beseda» Sarajevo je također tom prigodom posjetila Muzej i u znak dobre saradnje direktoru Mirsadu Sijariću poklonila poštansku marku sa likom Karla Paržika.
/vidi sliku 1/
Predsjedništvo, 1. mart 2017. godine
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Dragan Čović obratili su se prisutnima na svečanom prijemu u zgradi Predsjedništva povodom Dana nezavisnosti BiH. Prijemu u Predsjedništvu BiH prisustvovali su visoki zvaničnici međunarodne zajednice, predstavnici diplomatskog kora, akademske zajednice i javnog života u BiH, ali i predstavnici nacionalnih manjina, Jovanka Manzalović Šalaka iz «Česke besede» Sarajevo i Bruno Palestra iz sarajevskog Udruženja građana italijanskog porijekla.
/vidi sliku 1/
Lektorat češkog jezika
23. 02. 2017. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu počeo je sa radom Lektorat češkog jezika – izborni predmet Češki jezik i kultura 1. Nastava za polaznike izvan Fakulteta se održava ponedeljkom i srijedom. Više informacija svi zainteresovani mogu dobiti putem emaila: jana.k.skoumalova@gmail.com lektorka Jana Skoumalová
Radna posjeta Mostaru
Predsjednica Česke besede Jovanka Manzalović Šalaka, potpredsjednica za kulturu Leona Sabolek i članica Ljuba Ristić su 14.02.2017.g. posjetile Udruženje građana „Arhitekt Karel Pařík“ Društvo češkog-bosanskohercegovačkog prijateljstva Mostar. Udruženje je smješteno u Pozorištu lutaka koje je obnovila Češka Republika. S predsjednicom Udruženja Alenom Gološovom je dogovorena saradnja dva udruženja. Ona bi trebala biti krunisana u maju izložbom „ Naših 20 godina “ koju je „ Česká beseda “ Sarajevo postavila u Zemaljskom muzeju povodom obilježavanja 20 godina obnove rada.
/vidi sliku 1/
Sastanak Upravnog odbora i „radno druženje“ članova Besede
Upravni odbor „ Česke besede “ Sarajevo u punom se sastavu sastao 8.02.2017.g. u terminu Češkog kutka. Raspravljalo se o planu rada i izbornoj skupštini koja se treba održati ovoga proljeća. Iza sjednice Upravnog odbora održano je radno druženje sa članovima. Osim plana rada u 2017. godini razgovarano je o aplikaciji za studijsko putovanje u Dobrušku na kurs češkog jezika. Za članove „ Česke besede “ održat će se kurs češkog jezika u prostoru Samostana sv. Ante a vodit će ga lektorica češkog jezika Jana Skoumalová. Planirana je saradnja sa Centrom za zdravo starenje u sarajevskoj Općini Centar s kojim bi pokušali organizirati put u Češku Republiku. Ljuba Ristić se ponudila da u okviru saradnje održi predavanje o narodnim nošnjama i običajima iz Južne Moravske u Češkoj.
/vidi sliku 1/
ČEŠKI KUTAK – „ Literatura uz šoljicu čaja“
Franjevački samostan sv. Anto
druga srijeda u mjesecu od 17:30 do 19:00
„Nova Ves 1894 – 2004“ „Praha – Prag 1900 – 1945“

248 comments

my neighbor alice

Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I’ll keep an eye out for your answers.

gate.io withdrawal without kyc

I agree with your point of view, your article has given me a lot of help and benefited me a lot. Thanks. Hope you continue to write such excellent articles.

BammexY

14 Drusen can be seen on examination non prescription cialis online pharmacy Despite a few potential limitations, including mosaicism and off target mutations, the simplicity and efficiency of CRISPR Cas9 will undoubtedly enhance the field of reproductive biology

enviliolO

lasix side effects on kidneys CTGF encodes a growth factor, belonging to the CCN protein family

Rejestracja w Binance

I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

nounseDop

Timely fluid administration can restore circulating volume and renal perfusion, and may also reduce nephrotoxicity 19 india 4 pharmacy levitra cheap So let s spend the remainder of the podcast time sort of going through depression management in primary care, from your perspectives, given your sort of clinical expertise in this

Dearkex

The first step is to talk to your oncologist to make sure that cannabis won t interact with your treatments buy cialis with paypal In a recent epidemiologic study of 780 men, plasma E 2 predicted progression of both storage and voiding symptoms as assessed by the American Urological Association Symptom Index 11

gate borsası

At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.

binance koda

Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me? https://accounts.binance.com/sl/register-person?ref=UM6SMJM3

Daphoff

White horehound is sometimes applied to the skin for skin damage, ulcers, and wounds buy cialis 20mg B Typical experimental scheme for PR GFP CRE leukemia GFP blasts are isolated and transduced with REX harboring gene specific shRNA

Log in

The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/es/signup/XwNAU

gate.io

I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me? https://www.gate.io/signup/XwNAU

trartutle

cialis online prescription says Wilds, who grew up in the rough and tumble neighborhood of Park Hill as well as the Stapleton Houses, where some of his friends were killed and gunshots often rang out

gate io

The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/es/signup/XwNAU

trartutle

Anaplasma platys, A phagocytophilum, or Ehrlichia canis infections, spread by ticks, cause mild to severe thrombocytopenia in dogs cialis online india

uPVC pipe services in Iraq

The factory’s commitment to innovation is reflected in their continuous research and development efforts to enhance the design and functionality of their HDPE and uPVC fittings. Elitepipe Plastic Factory

Steashy

purchase cialis online Libido reduction erectile dysfunction

HDPE pipe supplier in Iraq

Elitepipe Plastic Factory’s fittings are designed to be user-friendly, facilitating easy installation and ensuring hassle-free maintenance throughout their lifespan. Elitepipe Plastic Factory

كفاءة مصنع العراق

With their extensive range of fittings, including elbows, tees, couplings, and more, Elitepipe Plastic Factory offers comprehensive solutions for various pipe systems and installations. Elitepipe Plastic Factory

uPVC products

The factory’s adherence to environmental sustainability is demonstrated through their use of eco-friendly materials and energy-efficient manufacturing practices. Elitepipe Plastic Factory

أسعار أنابيب الماء في العراق

تركيبات مصنع إيليت بايب Elite Pipe تُظهر دقة أبعاد رائعة ويتم تصنيعها باستخدام مواد عالية الجودة ، مما يضمن أداءً وموثوقية طويلة الأمد.

تميز مصنع العراق

Customers can rely on Elitepipe Plastic Factory’s technical expertise and dedicated customer support to assist them in selecting the most suitable fittings for their specific needs. Elitepipe Plastic Factory

ماكينة لحام مواسير بولى

The factory’s dedication to quality is evident in the superior performance of their HDPE pipes, which are known for their exceptional strength and durability. Elitepipe Plastic Factory

hdpe pe 100 pipe specifications

Elitepipe Plastic Factory’s fittings undergo rigorous quality control processes to ensure that they meet the most stringent performance and durability requirements. Elitepipe Plastic Factory

Factory quality

When it comes to uPVC pipes, Elitepipe Plastic Factory sets the bar high with their precision-engineered products that provide reliable and leak-free plumbing and irrigation solutions. Elitepipe Plastic Factory

trartutle

cialis professional Arron ukVOAImwmZUCRZrZiE 6 4 2022

مصانع انابيب بلاستيك upvc

عندما يتعلق الأمر بأنابيب uPVC ، فإن مصنع إيليت بايب Elite Pipe يضع معايير عالية من خلال منتجاته المصممة بدقة والتي توفر حلول سباكة وري موثوقة وخالية من التسرب.

بيكس بايب

عندما يتعلق الأمر بأنابيب uPVC ، فإن مصنع إيليت بايب Elite Pipe يضع معايير عالية من خلال منتجاته المصممة بدقة والتي توفر حلول سباكة وري موثوقة وخالية من التسرب.

contoh surat re-entry permit taiwan

With a focus on excellence, Elitepipe Plastic Factory has gained a reputation for producing top-notch HDPE and uPVC products that meet rigorous quality standards. Elitepipe Plastic Factory

Pipe fittings solutions

يتجلى تفاني المصنع في الجودة في الأداء المتفوق لأنابيب HDPE ، والمعروفة بقوتها ومتانتها الاستثنائية.

أسعار مواسير hdpe

The Elitepipe Plastic Factory in Iraq is an industry leader known for its commitment to delivering high-quality plastic pipes and fittings. Elitepipe Plastic Factory

Alanheaby

[url=https://meftormin.com/]metformin 1[/url]

Michaelenlic

[url=https://amoxicillinr.online/]amoxicillin 250mg buy[/url]

بيب ماي

عندما يتعلق الأمر بأنابيب uPVC ، فإن مصنع إيليت بايب Elite Pipe يضع معايير عالية من خلال منتجاته المصممة بدقة والتي توفر حلول سباكة وري موثوقة وخالية من التسرب.

مواسير آبار بلاستيك

Elitepipe Plastic Factory’s fittings undergo rigorous quality control processes to ensure that they meet the most stringent performance and durability requirements. Elitepipe Plastic Factory

Factory reliability

تخضع تجهيزات مصنع إيليت بايب Elite Pipeلعمليات مراقبة جودة صارمة للتأكد من أنها تلبي متطلبات الأداء والمتانة الأكثر صرامة.

مورد أنابيب uPVC في العراق

Elitepipe Plastic Factory’s commitment to customer satisfaction is evident in their prompt delivery schedules and exceptional after-sales service. Elitepipe Plastic Factory

rohrwagen

With their extensive range of fittings, including elbows, tees, couplings, and more, Elitepipe Plastic Factory offers comprehensive solutions for various pipe systems and installations. Elitepipe Plastic Factory

Alanheaby

[url=https://meftormin.com/]metformin 850g[/url]

pe100 sdr

يعمل مصنع إيليت بايب Elite Pipe في العراق كمحفز لتطوير البنية التحتية ، حيث يزود السوق بأنابيب البولي إيثيلين عالي الكثافة وأنابيب uPVC والتجهيزات التي تساهم في نمو ونجاح مختلف القطاعات.

boru

With a focus on excellence, Elitepipe Plastic Factory has gained a reputation for producing top-notch HDPE and uPVC products that meet rigorous quality standards. Elitepipe Plastic Factory

مورد أنابيب uPVC في العراق

The factory’s skilled workforce employs advanced manufacturing techniques to produce fittings that meet international standards and specifications. Elitepipe Plastic Factory

spezifikationen lebensmittel

Customers can rely on Elitepipe Plastic Factory’s technical expertise and dedicated customer support to assist them in selecting the most suitable fittings for their specific needs. Elitepipe Plastic Factory

Michaelenlic

[url=https://modafinilrn.online/]modafinil pills for sale[/url]

HDPE manufacturer

The factory’s commitment to innovation is reflected in their continuous research and development efforts to enhance the design and functionality of their HDPE and uPVC fittings. Elitepipe Plastic Factory

SamuelbrupE

[url=http://ampicillin.party/]ampicillin 250 mg price[/url]

pe100 pipe fittings

تم تصميم تركيبات المصنع من البولي فينيل كلوريد (uPVC) مع الاهتمام الدقيق بالتفاصيل ، مما يضمن اتصالات آمنة ومحكمة تقلل من مخاطر التسرب أو الأعطال. إيليت بايب Elite Pipe

ماء الفرق

Elitepipe Plastic Factory’s fittings undergo rigorous quality control processes to ensure that they meet the most stringent performance and durability requirements. Elitepipe Plastic Factory

Curtisoccax

[url=https://zithromax.charity/]azithromycin 25 mg[/url]

معمل ايليت

Elitepipe Plastic Factory’s fittings are designed to be user-friendly, facilitating easy installation and ensuring hassle-free maintenance throughout their lifespan. Elitepipe Plastic Factory

zaJqNDuO

Stage I Cancer is found in the uterus only cheapest cialis

Michaelenlic

[url=http://motilium.pics/]buy motilium[/url]

Joeheaby

[url=http://motilium.pics/]motilium over the counter australia[/url]

تركيبات uPVC

يعمل مصنع إيليت بايب Elite Pipe في العراق كمحفز لتطوير البنية التحتية ، حيث يزود السوق بأنابيب البولي إيثيلين عالي الكثافة وأنابيب uPVC والتجهيزات التي تساهم في نمو ونجاح مختلف القطاعات.

Alanheaby

[url=https://prazosin.science/]prazosin tablets brand name[/url]

Jackheaby

[url=https://medrol.science/]medrol tabs[/url]

Michaelenlic

[url=https://trimox.party/]order amoxicillin[/url]

SamuelbrupE

[url=https://cafergot.charity/]buy cafergot usa[/url]

Alanheaby

[url=http://tizanidine.party/]tizanidine 40 mg[/url]

Michaelenlic

[url=https://buspar.gives/]buspar brand name[/url]

LPpvnWJqs

com community profile sarms44178326 Andarine for female, andarine for bulking prescribed viagra students for decades Гў

1 1 4 inch hdpe pipe

يتضح التزام إيليت بايب Elite Pipe بإرضاء العملاء في جداول التسليم الفوري وخدمة ما بعد البيع الاستثنائية.

hdpe pipe pe 63

يمكن للعملاء الاعتماد على الخبرة الفنية لمصنع إيليت بايب Elite Pipeودعم العملاء المخصص لمساعدتهم في اختيار التركيبات الأنسب لاحتياجاتهم الخاصة.

Michaelenlic

[url=https://tadafil.com/]cialis 20mg discount[/url]

SamuelbrupE

[url=http://hydroxychloroquine.party/]hydroxychloroquine 30 mg[/url]

ldpe pipe for sale

When it comes to uPVC pipes, Elitepipe Plastic Factory sets the bar high with their precision-engineered products that provide reliable and leak-free plumbing and irrigation solutions. Elitepipe Plastic Factory

Alanheaby

[url=https://biaxina.charity/]biaxin price in india[/url]

1 black poly pipe fittings

The uPVC fittings produced by Elitepipe Plastic Factory are highly resistant to corrosion, providing reliable and maintenance-free solutions for plumbing and irrigation systems. Elitepipe Plastic Factory

SaMbXewS

viagra vs cialis 2012; 53 4069 4075 Kardon RH

ASXwsLRr

Karason took colloidal silver for over a decade, even after the argyria had led to creation of the blue pigmentation in his skin priligy generico 32 HSV pharyngitis may be treated with antivirals

20bet

Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

WilliamGot

[url=https://ventolin.cfd/]buy ventolin australia[/url]

SamuelbrupE

[url=http://doxycyclineab.online/]buy online doxycycline[/url]

Maryheaby

[url=https://onlinepharmacy.monster/]reputable indian pharmacies[/url]

DavidBag

[url=http://prednisolone.cyou/]prednisolone 5mg brand name[/url]

SamuelbrupE

[url=http://augmentin.party/]order amoxicillin uk[/url]

Maryheaby

[url=https://toradol.trade/]otc toradol[/url]

Maryheaby

[url=http://lasixg.online/]order lasix 40 mg[/url]

WilliamGot

[url=http://diflucan.media/]diflucan 110 mg[/url]

SamuelbrupE

[url=https://zoloft.science/]zoloft 25 mg pill[/url]

WilliamGot

[url=https://onlinepharmacy.cyou/]global pharmacy[/url]

Darrylphync

[url=http://albuterol.guru/]ventolin discount[/url]

Darrylphync

[url=https://fluconazole.cyou/]buy online diflucan[/url]

Elwoodwaf

[url=http://azithromycin.digital/]zithromax otc[/url]

Maryheaby

[url=https://zoloft.cfd/]zoloft generic 50 mg[/url]

Darrylphync

[url=http://zithromax.cyou/]order zithromax[/url]

Binance Pag-signup

Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me? https://accounts.binance.com/ph/register-person?ref=PORL8W0Z

Darrylphync

[url=https://clomid.digital/]can you buy clomid over the counter uk[/url]

Qcqcda

major brand allergy pills alternatives to allergy medication skin allergy tablets list

Elwoodwaf

[url=https://finasteride.digital/]propecia price uk[/url]

TocaValia

Patients should be informed about the signs and symptoms of serious skin manifestations and use of the drug should be discontinued at the first appearance of skin rash or any other sign of hypersensitivity cialis cost

Maryheaby

[url=http://prozac.cfd/]best generic prozac 2017[/url]

Dizino

buy prednisone 10mg generic deltasone usa

Byrkdd

stomach cramps quick medicine baycip price

Szbjuu

adult acne causes in female where can i buy betnovate strongest non prescription acne treatment

WilliamGot

[url=http://finasteride.best/]propecia canada pharmacy[/url]

Pmbhbc

nsaid with least stomach problems metformin online order

Darrylphync

[url=https://diflucan.cyou/]diflucan buy in usa[/url]

Pfaynf

oral accutane 10mg buy generic accutane 40mg accutane brand

Darrylphync

[url=http://augmentin.cyou/]amoxil amoxicillin[/url]

Wsdaze

sleeping pills non prescription uk cost melatonin

Gzitvi

oral amoxicillin 250mg amoxil 250mg price where to buy amoxicillin without a prescription

ppu-prof_dom

Забота о обители – это забота о вашем комфорте. Тепловая обработка фасадов – это не только изысканный облик, но и обеспечение тепла в вашем уютном уголке. Специалисты, наши мастера, предлагаем вам превратить ваш дом в идеальное место для жизни.
Наши творческие работы – это не просто утепление, это художественная работа с каждым элементом. Мы предпочитаем совершенному сочетанию между красотой и практичностью, чтобы ваше жилище превратилось не только теплым и уютным, но и роскошным.
И самое главное – удовлетворительная стоимость! Мы полагаем, что качественные услуги не должны быть сверхдорогими. [url=https://ppu-prof.ru/]Стоимость утепления и штукатурки фасада[/url] начинается всего начиная с 1250 руб/м².
Современные технологии и качественные материалы позволяют нам создавать теплоизоляцию, долговечную и надежную. Позабудьте о проблемах с холодом стен и избежите дополнительных расходов на отопление – наше утепление станет вашим надежным экраном от холода.
Подробнее на [url=https://ppu-prof.ru/]https://ppu-prof.ru[/url]
Не откладывайте на потом заботу о удобстве в вашем жилище. Обращайтесь к опытным мастерам, и ваше жилище превратится настоящим художественным творчеством, которое согреет вас не только теплом. Вместе мы создадим жилище, в котором вам будет по-настоящему уютно!

Elwoodwaf

[url=http://retina.cfd/]can you order retin a from india[/url]

Tnvxzu

buy azithromycin tablets azithromycin 250mg brand azithromycin 250mg cheap

Sloubz

azipro online buy buy azithromycin 500mg buy azipro 500mg online

Etglkm

order prednisolone 20mg generic buy prednisolone order prednisolone generic

Typwvb

amoxil pills amoxil for sale online buy amoxicillin 1000mg pills

semaglutide 14

[url=https://rybelsus.click/]buy wegovy[/url]

Xhzzad

albuterol sale albuterol us purchase albuterol online cheap

Iutzcj

buy synthroid online synthroid brand buy levothyroxine no prescription

Asyhoc

levitra 10mg over the counter buy vardenafil 20mg

Somcuk

purchase clomid online cheap clomid 100mg pill order serophene generic

Hghtat

tizanidine 2mg without prescription buy tizanidine medication tizanidine where to buy

Uosrtk

buy cheap generic semaglutide semaglutide 14 mg pill cheap semaglutide 14mg

semaglutide without prescription

[url=http://semaglutide.cfd/]buy semaglutide cheap[/url]

Subpzp

order generic prednisone deltasone 20mg sale prednisone oral

wegovy tab 3mg

[url=http://semaglutide.directory/]order ozempic online[/url]

Apbjyv

rybelsus 14 mg over the counter rybelsus 14 mg pill semaglutide 14mg tablet

Apckjf

accutane generic isotretinoin 40mg oral order isotretinoin 20mg pills

Uprntn

buy amoxil online cheap order amoxil 500mg generic brand amoxil 500mg

Qygjxu

albuterol inhalator generic albuterol inhalator us oral albuterol

rybelsus tablets buy

[url=https://semaglutide.company/]rybelsus 3 mg[/url]

Myzgiy

zithromax 250mg drug zithromax generic zithromax canada

Vsmvmg

augmentin 375mg price order augmentin 1000mg augmentin 625mg pill

Trfwzp

purchase prednisolone pill prednisolone price buy omnacortil medication

Bxbvdf

cheap synthroid without prescription synthroid 150mcg cost buy generic synthroid 100mcg

Xljbzn

order gabapentin 800mg online order generic neurontin 800mg buy neurontin for sale

Nqqmlp

oral clomiphene clomiphene price order clomiphene for sale

Peijuj

order furosemide 100mg online furosemide 40mg without prescription buy generic furosemide online

buy semaglutide cheap

[url=https://wegovy.top/]buy semaglutide online pharmacy[/url]

Lhkecv

acticlate uk buy monodox vibra-tabs canada

S'inscrire sur Binance

I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article. https://accounts.binance.com/fr/register-person?ref=V3MG69RO

Dpulvd

semaglutide 14mg pill buy semaglutide pill rybelsus uk

semaglutide canada

[url=http://ozempic.monster/]semaglutide diabetes medication[/url]

Ucxtku

online casinos usa free slot play playing poker online for money

Odcihp

buy levitra pill buy generic levitra for sale purchase vardenafil pills

Uetkvn

pregabalin 75mg pill lyrica pills buy lyrica pill

Teivfj

order hydroxychloroquine 400mg for sale plaquenil 200mg cheap where can i buy hydroxychloroquine

Roabka

order aristocort 10mg for sale order triamcinolone online cheap brand aristocort 4mg

generic semaglutide cost

[url=https://semaglutidetabs.com/]ozempic injections[/url]

Eveynx

cost tadalafil 5mg cialis 10mg pills cialis coupon walmart

semaglutide tab 3mg

[url=http://rybelsus.pics/]semaglutide canada[/url]

Zhczxq

purchase desloratadine buy clarinex pills buy desloratadine pills

Vdykrb

buy cenforce pills order cenforce 50mg sale buy generic cenforce for sale

Qlsmvl

loratadine 10mg without prescription oral claritin 10mg loratadine without prescription

wegovy weight loss

[url=https://rybelsussemaglutide.online/]generic wegovy[/url]

Clfkro

buy chloroquine generic buy chloroquine 250mg online chloroquine without prescription

Nuprzc

dapoxetine buy online priligy 30mg without prescription order misoprostol pill

Pupywm

generic glucophage 500mg purchase metformin generic glycomet 1000mg

Lsieyg

metformin 500mg canada order metformin metformin 500mg tablet

Lkihib

xenical 60mg price order orlistat sale diltiazem order

Xtzyax

atorvastatin 20mg brand lipitor canada lipitor 80mg canada

Lepfiy

buy cheap acyclovir purchase allopurinol pill brand zyloprim 100mg

Rleilv

norvasc 10mg over the counter norvasc 10mg for sale norvasc where to buy

Fdoath

buy generic rosuvastatin crestor pills purchase ezetimibe online

Glpzzb

oral lisinopril 10mg order lisinopril generic buy zestril 5mg for sale

9lbjjnzbi

cialis coupon for pharmacy Online Pharmacies
buy cialis from us pharmacy [url=http://canadianphrmacy23.com/]generic pharmacy[/url]

Wiuisc

domperidone pills sumycin for sale tetracycline 500mg generic

Orqjoj

buy omeprazole generic buy prilosec generic omeprazole online

Ercdqu

brand flexeril lioresal for sale baclofen for sale

Cgxzvw

lopressor 50mg without prescription buy generic lopressor over the counter buy metoprolol paypal

semaglutide xl

[url=https://semaglutide.best/]brand ozempic[/url]

Lrhady

buy ketorolac generic colchicine tablet buy colcrys 0.5mg online

Ccwccn

buy generic tenormin over the counter atenolol uk atenolol for sale online

Ouvrir un compte Binance

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://www.binance.com/fr/register?ref=S5H7X3LP

Sphdpl

purchase depo-medrol pills depo-medrol cost methylprednisolone 16 mg online

Wbggaf

propranolol over the counter brand plavix 75mg plavix where to buy

Vycilc

buy essay online uk i need help with my assignment essay writers online

rybelsus medication

[url=http://semaglutidetabs.com/]rybelsus 14[/url]

Xaatce

buy generic methotrexate 10mg coumadin over the counter warfarin where to buy

semaglutide 3 mg

[url=http://ozempic.directory/]semaglutide pills[/url]

Vhmzfs

how to get reglan without a prescription buy losartan 50mg pills order cozaar 50mg generic

Zqjicf

mobic 15mg cost mobic brand celecoxib 100mg ca

Qzfgss

cheap esomeprazole 40mg buy esomeprazole 20mg generic buy topamax 200mg pills

Gtnvyr

order flomax online celebrex 200mg uk order celebrex 100mg generic

zestril drug

[url=http://lisinoprilgp.com/]zestril 5 mg price[/url]

ppu-prof_Mi

Наша команда искусных мастеров завершена предлагать вам современные системы утепления, которые не только подарят надежную защиту от зимы, но и подарят вашему зданию элегантный вид.
Мы занимаемся с последовательными средствами, утверждая продолжительный запас работы и замечательные результаты. Утепление облицовки – это не только экономия тепла на обогреве, но и внимание о окружающей среде. Спасательные технологические решения, каковые мы осуществляем, способствуют не только зданию, но и поддержанию природных богатств.
Самое центральное: [url=https://ppu-prof.ru/]Утепление фасада дома снаружи цена[/url] у нас открывается всего от 1250 рублей за м²! Это доступное решение, которое переделает ваш домик в реальный тепличный район с минимальными затратами.
Наши примеры – это не только изолирование, это постройка площади, в где каждый компонент преломляет ваш персональный манеру. Мы возьмем во внимание все все ваши запросы, чтобы осуществить ваш дом еще еще более теплым и привлекательным.
Подробнее на [url=https://ppu-prof.ru/]http://www.ppu-prof.ru/[/url]
Не откладывайте труды о своем доме на потом! Обращайтесь к исполнителям, и мы сделаем ваш дворец не только теплым, но и изысканнее. Заинтересовались? Подробнее о наших услугах вы можете узнать на веб-сайте. Добро пожаловать в пределы гармонии и качественной работы.

Elhdbd

generic sumatriptan 25mg buy sumatriptan 25mg generic levofloxacin tablet

Vfjfgo

zofran 4mg oral buy ondansetron without prescription buy aldactone 25mg online

Buwumb

order avodart 0.5mg online avodart uk zantac 150mg cost

Iguchm

simvastatin 10mg tablet buy generic simvastatin 20mg order valtrex for sale

ozempic for weight loss

[url=https://bestmetformin.online/]buy cheap metformin[/url]

Wofqrm

ampicillin over the counter penicillin buy online amoxicillin online

Oluhbt

order proscar 5mg pills order proscar without prescription fluconazole 100mg for sale

Xpnpog

buy baycip paypal – augmentin cheap augmentin cost

Byphgs

cipro order – buy baycip generic augmentin 1000mg without prescription

valtrex 500 mg generic

[url=https://valtrexmedication.com/]valtrex 500 mg tablet[/url]

Qxcscx

metronidazole 200mg generic – order zithromax 250mg generic zithromax pill

www.binance.com рестраця

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

Weyczb

order ciplox 500mg generic – ciprofloxacin 500 mg canada order erythromycin 500mg for sale

rybelsus tab 3mg

[url=http://lisinoprilos.online/]lisinopril 20 mg online[/url]

wegovy 14

[url=http://lisinoprildrl.online/]cost of lisinopril 5 mg[/url]

Δωρεν λογαριασμ Binance

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

Twptyh

valtrex 500mg uk – diltiazem us order acyclovir without prescription

Rbnjxq

purchase stromectol online – buy generic axetil tetracycline 500mg canada

Ronse

GTA Online Reddit Mega Guide – A great resource for those who want to make the absolute most out of their money making and time with the game. A lot of extra information. Introduced as the first weaponized free vehicle you can get in Update 2.0 of Cyberpunk 2077, this vehicle is given to you for free when you head to the Waston area in the Northside section of Night City. Johnny will appear next to the car in a nearby warehouse, where you have to find the key to the locked car by scanning the area before it can be added to your garage. Ross also mentions another warehouse garage near the airport hangar that reads ‘McKenzie Imports Exports’ on the top and a similar signboard on its sides, and for some reason it has not been used in the game. Furthermore, avid GTA fans have unearthed in-game code files that suggest the current warehouse size is “medium” while the small and large sized warehouses could be part of the cut content from Import Export DLC part 1.
http://www.hamiguaw.cn/xinwen/201804/0274196.html
“With so many ways to play games instantly on Facebook Gaming, whether that be web-based HTML5, or cloud-streamed, we’re excited to build on an already amazing catalog of brilliant games,” said Voodoo head of publishing Alexander Shea. Intel has launched the 14th Gen Core i9-14900K, aimed to be one of the fastest processors available for desktop platforms. This brand new i9-14900K is the best processor Intel offers in its new lineup, and we took an exciting ride Can’t go bowling with your friends due to lockdown restrictions? Bowling Snapchat game has got you covered. The classic pin bowling arcade game won’t let you down as long as you don’t give up while competing with friends. The controls are simple too – you can pull down to move, swipe up to throw, and press and hold to control the ball.

Popafe

flagyl 400mg canada – oxytetracycline where to buy order generic zithromax

lisinopril over the counter

[url=http://lisinoprilgp.online/]cost of lisinopril[/url]

Pwgika

ampicillin sale amoxicillin us buy amoxicillin tablets

Fivoqs

order lasix 100mg generic – order warfarin 5mg generic captopril 25mg brand

Qtaoai

order glucophage 500mg for sale – sulfamethoxazole over the counter order lincomycin pill

Spkgmq

zidovudine order – buy metformin 500mg online cheap buy zyloprim for sale

νοιγμα λογαριασμο Binance

Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

Seo-Ul-ker

Мы компания специалистов по SEO-оптимизации, занимающихся увеличением трафика и улучшением рейтинга вашего сайта в поисковых системах.
Мы получили признание за свою работу и расширим ваш кругозор нашим опытом и знаниями.
Какими преимуществами вы сможете воспользоваться:
• [url=https://seo-prodvizhenie-ulyanovsk1.ru/]аудит seo сайта[/url]
• Комплексный анализ вашего сайта и разработка индивидуальной стратегии продвижения.
• Оптимизация контента и технических аспектов вашего сайта для максимальной эффективности.
• Систематический мониторинг и анализ результатов с целью улучшения вашего онлайн-присутствия.
Подробнее [url=https://seo-prodvizhenie-ulyanovsk1.ru/]https://seo-prodvizhenie-ulyanovsk1.ru/[/url]
Наши клиенты уже видят результаты: повышение посещаемости, улучшение позиций в поисковых запросах и, конечно же, рост бизнеса. Мы можем предоставить вам бесплатную консультацию, для обсуждения ваших требований и разработки стратегии продвижения, соответствующей вашим целям и бюджету.
Не упустите возможность повысить эффективность вашего бизнеса в интернете. Обращайтесь к нам уже сегодня.

Yymejy

order generic clozapine 50mg – oral accupril 10mg pepcid price

Cknzqo

quetiapine tablet – buy geodon medication order eskalith without prescription

Eqlxeq

buy clomipramine 25mg for sale – cymbalta 40mg for sale buy doxepin generic

cheap valtrex canada

[url=https://valtrexid.com/]valtre[/url]

Amgada

purchase hydroxyzine sale – order generic buspar 5mg order amitriptyline 25mg pills

rybelsus oral medication

[url=http://lisinoprilgp.com/]zestril 10[/url]

rybelsus online order

[url=http://lisinoprildrl.online/]lisinopril pills for sale[/url]

Afpzdn

augmentin order – order augmentin 1000mg online cheap buy ciprofloxacin medication

Hovkfy

purchase amoxicillin for sale – order generic axetil baycip price

prinivil 20mg tabs

[url=http://lisinoprilos.online/]lisinopril 10 12.5 mg tablets[/url]

semaglutide canada pharmacy

[url=https://ametformin.com/]glucophage drug[/url]

Dadkkq

order cleocin 300mg sale – cefpodoxime 100mg without prescription purchase chloromycetin

Pdcaqs

buy zithromax 500mg pills – buy ofloxacin 200mg for sale buy ciprofloxacin no prescription

Ntenyf

buy stromectol 6mg – cefaclor 500mg for sale cefaclor 500mg tablet

Yvkyei

buy albuterol generic – buy phenergan sale buy theo-24 Cr 400 mg pills

Brenda

Wow, superb weblog structure! How long have you ever been blogging
for? you made blogging look easy. The entire look of your site is
fantastic, as neatly as the content material! You can see similar here sklep

Kyetiv

purchase depo-medrol pills – buy fluorometholone cheap buy azelastine nasal spray

Tkmwwx

order generic desloratadine 5mg – zaditor 1mg price order albuterol 2mg inhaler

Wzdfyp

glyburide cost – order glyburide dapagliflozin price

semaglutide 3 mg

[url=http://lisinoprildrl.online/]lisinopril mexico[/url]

Ardrfe

prandin order online – buy empagliflozin 10mg online order generic jardiance

Halkjk

glucophage generic – purchase acarbose online order acarbose 50mg

zestoretic 10 12.5 mg

[url=https://lisinoprill.com/]price of lisinopril in india[/url]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *