O ODRUŽENJU

Udruženje građana češkog porijekla „Česka beseda“Sarajevo
Spolek občanů českého původu  „Česka beseda“ Sarajevo

Udruženje je sljedbenik društva „Česka beseda“ koje je bilo osnovano 05.11.1905. godine u Sarajevu.

Obnoviteljska Skupština održana je 28.09.1996 godine i na njoj su definisani  svrha i programski ciljevi udruženja građana češkog porijekla „Česka beseda“ Sarajevo.

Svrha postojanja Udruženja je  izražavanje nacionalnih, kulturnih, tradicijskih , vjerskih,umjetničkih, humanitarnih i drugih potreba njenih članova.

Ciljevi Udruženja su:

  • Razvijanje i afirmacija duhovnosti i svijesti zasnovanih na tradicijskim, kulturnim i civilizacijskim vrijednostima zemlje predaka,  Češke Republike
  • Očuvanje i njegovanje češkog jezika
  • Prezentacija češke kulture u BiH, kao i bosanskohercegovačke kulture u  Češkoj Republici
  • Širenje i produbljivanje svijesti o prisustvu i djelovanju Čeha na tlu BiH, kao i njihovom doprinosu u njenom razvoju
  • Uspostavljanje i razvijanje suradnje sa kulturnim, prosvjetnim, umjetničkim, sportskim i naučnim ustanovama u BiH, Češkoj Republici i svijetu
  • Podrška i pomoć članovima Udruženja u školovanju, stručnom, umjetničkom i sportskom usavršavanju, kako u BiH , tako i u Češkoj Republici

U 26 godina rada i postojanja kroz mnoge izložbe, publikacije, predavanja, prezentacije, putovanja i druženja dali smo značajan doprinos svijesti o prisustvu i  djelovanja Čeha u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, a među kojima  posebno treba istaknuti Ludvika Kubu, Karela Paříka, Jaroslava Černija, Jana Berana….
Uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova Republike Češke mnogi naši članovi su imali priliku putovati u Češku , učiti jezik, upoznati se sa historijskim nasljeđem i kulturom Republike Češke i naših predaka.

Članovi udruženja „Česka beseda“ Sarajevo mogu biti svi građani koji imaju češko porijeklo, kao i njihovi bračni partneri i djeca.
Građani koji žele učestvovati u radu udruženja ,a zanima ih češka kultura, jezik, umjetnost, povijest, kulinarstvo, svoj doprinos mogu dati kao pridruženi članovi „Česke besede“.

Istrajno i strpljivo nastavljamo naš rad u skladu sa svrhom i ciljevima Udruženja.