Arhiva članaka iz 2019. godine

Arhiva članaka iz 2019. godine

2019 arhiva

Božićno druženje
U prostoru Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku, 20. decembra 2019. godine, “Česká beseda” Sarajevo je završila planirane aktivnosti u 2019. godini tradicionalnim druženjem povodom božićnih i novogodišnjih praznika. Zbog odsutnosti predsjednice Jovanke Mazalović Šalaka, organizaciju ovogodišnjeg druženja na sebe je preuzela Vesna Malić, na čemu smo joj svi veoma zahvalni. Okupljeni članovi i prijatelji naše Besede i ovaj put su se družili u ugodnom ambijentu uz neizostavnu tombolu koju je vodila Silvana Martina. Zahvaljujući našoj Gordani Frimel, prisutni su imali priliku da učestvuju u zanimljivom kvizu koji je sama osmislila i pripremila, a za pobjednicu je proglašena naša gošća Dubravka Galić kojoj je uručena i simbolična nagrada.
/vidi sliku 1/
 Prijem za krajane
Ambasador Češke Republike u Sarajevu pan Jakub Skalník pozvao je krajane na tradicionalno druženje 17. decembra 2019. godine u svoju rezidenciju. Na njegov poziv su se odazvala udruženja koja njeguju češku tradiciju u Bosni i Hercegovini. To su “Česke besede” iz Sarajeva, Banjaluke, Nove Vesi, Prijedora i društva bosansko-češkog prijateljstva “Snješka” iz Sarajeva i “Arhitekt Karel Pařík” iz Mostara. Ovo je bio i oproštaj pana Skalníka s krajanima jer odlazi na novu dužnost. U emotivnom govoru se osvrnuo na lijepe trenutke koje je doživio u Bosni i Hercegovini. Posebno su mu se svidjeli gostoljubivi ljudi i prelijepi krajevi. Na kraju je svima čestitao Božić i Novu godinu. Nije izostala ni uobičajena razmjena darova. Vesna Malić je čestitala u ime “Česke besede” i panu ambasadoru predala skroman poklon. Nakon protokolarnog dijela slijedilo je druženje uz trpezu. U muzičkom dijelu su kao i uvijek predvodili krajani iz Banjaluke. Pridružili su im se pan Skalník i njegova zamjenica paní Soňa Ubović. Na prijemu je bila i lektorica češkog jezika Jana Skoumalová.
/vidi sliku 1/
Na Božićnom sajmu
“Česká beseda” Sarajevo je 14. i 15. decembra 2019. godine učestvovala na Božićnom sajmu koji se svake godine organizira u galerijskom prostoru Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku. Za iznajmljenim stolom je dežurala članica Vesna Malić koja je izložila prigodne suvenire i ponudila veoma tražene tradicionalne kolače i medenjake. Bila je zapažena u ovom lijepom prazničnom ambijentu.
/vidi sliku 1/
Diplomatski zimski bazar
“Česká beseda” Sarajevo je 7. decembra 2019. godine učestvovala na tradicionalnom Diplomatskom zimskom bazaru u okviru Dana nacionalnih manjina Kantona Sarajevo. Jovanka Manzalović Šalaka i Vesna Malić na prikladan način predstavile su naše Udruženje božićnim delicijama – tradicionalnim češkim medenjacima, ali i Becherovkom, kalendarom za 2020. godinu i prikladnim magnetićima s likom Karla Paržika.
/vidi sliku 1/
Prijem u Predsjedništvu BiH
U zgradi Predsjedništva BiH upriličen je 21. novembra 2019. godine svečani prijem povodom Dana državnosti BiH. Ovo je prvi put da je prijem organizovan 21. novembra, odnosno na dan kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, a četiri dana prije 25. novembra. Domaćini prijema bili su predsjedavajući i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović. Na svečanom prijemu ni ove godine nije prisustvovao član Predsjedništva BiH koji dolazi iz Republike Srpske Milorad Dodik. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, umjesto tradicionalnog govora, riječ je prepustio Josipu Pejakoviću, doajenu bh. glumišta, koji je prisutnima izrecitovao jednu od svojih emotivnih pjesama o BiH, “Zemlja od kamena”.
/vidi sliku 1/
Promocija “BUKAČE” u Kamernom teatru
“Sarajevo, 20.11.2019. u 20:00h, srijeda, u Kamernom teatru. E vas već čeka čudesna ekipa. Pritefterite der me u planere i vidimo se “, ovako je najavljena promocija knjige “Bukača” književnice Martine Mlinarević, buduće ambasadorice BiH u Republici Češkoj. Kamerni teatar u Sarajevu je bio premalen da primi sve zaineresovane. Te večeri, u ime “Česke besede” Sarajevo, zahvaljujući pozivnicama same autorice, promociji njene knjige prisustvovale su Dubravka Hadžikadunić i Jovanka Manzalović Šalaka uz mnogobrojne uvažene goste iz diplomatskog kora u BiH, kao i poznate ličnosti iz javnog života bh. glavnog grada. O knjizi je govorila autorica, moderator je bila Kristina Ljevak, a izveden je i performans kojim su predstavljeni najinteresantniji segmenti iz knjige. Do kasno u noć, autorica je neumorno i s osmijehom na licu prisutnima potpisivala svoju intimnu priču, ispričanu u ovoj knjizi.
/vidi sliku 1/
Prijem u hotelu Europa
30. 10. 2019. u hotelu Europa održan zajednički češko-slovački prijem povodom proslave 30. godišnjice Baršunaste revolucije. Prisutnima su se obratili ambasadori Republike Češke i Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini, g. Jakub Skalník i g. Martin Kačo. Prijemu su prisustvovali brojni eminentni gosti iz diplomatskog kora, političkog, kulturnog i javnog života zemlje, uključujući i češke sunarodnjake koji žive u Bosni i Hercegovini.
/vidi sliku 1/
Saradnja s Udruženjem građana talijanskog porijekla Sarajevo
Predsjednica “Česke besede” Sarajevo Jovanka Manzalović Šalaka bila je prisutna 26. oktobra 2019. godine na redovnoj Skupštini Udruženja građana italijanskog porijekla Sarajevo, kojoj je prisustvovao i ambasador Republike Italije u BiH gospodin Nicola Minasi.
/vidi sliku 1/
Atelje Figure
25. oktobra 2019. godine u organizaciji ambasade Republike Česke u BiH, na koncertu u „Ateljeu Figure“ nastupila je češko-bosanska džez grupa trio MUG SABB. Na početku koncerta prisutni su imali priliku čuti i klasičnu muziku, Omer Blentić, profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na klavijaturama izveo je 7. simfonija češkog kompozitora, Libuša Fišera. Koncertu su prisustvovali i članovi „Česke besede“ Sarajevo.
/vidi sliku 1/
“Češki kutak” s Martinom Mlinarević
U “Češkom kutku” ugostili smo 12. oktobra 2019. godine buduću ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Republici Češkoj gospođu Martinu Mlinarević Sopta. Uz veliki broj naših članova bile su prisutne i gospođa Soňa Ubović, zamjenica ambasadora Republike Češke u BiH i gospođa Adisa Zuberović, koordinatorica za kulturu i sunarodnjačka pitanja u Ambasadi Republike Češke u BiH. Kroz ovaj “Kutak” vodila nas je novinarka Kristina Ljevak koja je našoj gošći predstavila jedan dio aktivnosti našeg Udruženja preko svih Besedinih izdanja među kojima je i publikacija “Od Tuzle, preko Sarajeva, do sunčanog Hvara” koju je, u znak zahvalnosti za njen dolazak, našoj gošći uručila Gordana Frimel, jedna od autorica publikacije. Ista publikacija je te večeri uručena i našem dugogodišnjem prijatelju, književniku Valerijanu Žuji. Druženje s budućom ambasadoricom je uljepšano stihovima Milana Kundere koje je na češkom jeziku čitala Ljuba Ristić, kao i jednom od kompozicija Bedřicha Smetane koju je na klaviru izvela Karmela Smolik. Cijela večer, uz mali koktel na kraju, prošla je u ugodnom druženju i razgovoru s našom gošćom kojoj smo poželjeli uspješan rad na dužnosti ambasadorice BiH u Republici Češkoj.
/vidi sliku 1/
Češki jezik u Sarajevu – najava
Od 10.10.2019. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu kao i prethodnih godina biće upriličen kurs češkog jezika. Nastava je besplatna i održavat će se dva puta sedmično. Više informacija možete potražiti na e-mail: jana.k.skoumalova@gmail.com ili na web stranici Odsjeka.
/vidi sliku 1/
V4 Film Festival otvorio češki film “Jan Palach”
Od 3. do 6. oktobra 2019. godine u Sarajevu, četiri ambasade evropskih zemalja Višegradske grupe (Češka, Mađarska, Slovačka i Poljska) organizovale su V4 Film Festival. Ovogodišnji festival otvorio je češki film “Jan Palach”, češkog režisera Roberta Sedláčeka. Film je iz 2018. godine. Zamjenica ambasadora gospođa Soňa Ubović, u ime ambasadora Republike Češke u Bosni i Hercegovini gospodina Jakuba Skalníka, otvorila je festival i tom prilikom obratila se publici i istaknula okolnosti s kojima se susretala češka kinematografija u doba i nakon pada komunizma. Biografski film “Jan Palach” imao je premijeru na 50-godišnjicu invazije vojske Varšavskog pakta na Čehoslovačku. Režiser Robert Sedláček se u ovom filmu bavi jednom od najmisterioznijih ličnosti češke historije, a na osnovu dostupnih činjenica istražuje kakve su okolnosti dovele dvadesetogodišnjeg mladića da postane ljudskom bakljom. Osim filma “Jan Palach”, na ovogodišnjem V4 Film Festivalu publika je mogla vidjeti izvrsne filmove: slovački triler “Povjerljivi neprijatelj”, poljski biografski film “Bogovi” i mađarski film “Trezor”.
/vidi sliku 1/
Izlet u Nacionalni park “Sutjeska” – Obilježavanje Dana sv. Václava
U organizaciji “Česke besede” Sarajevo 28. septembra 2019. godine je organiziran izlet u Nacionalni park “Sutjeska”. Ovo je već drugi izlet u ovoj godini i realiziran je upravo na Dan sv. Václava – zaštitnika Čeha i Dana sarajevske “Besede”. Organizacije izleta se prihvatila članica Vesna Malić koja je omogućila niz pogodnosti za izletnike: članove “Česke besede” i njihove prijatelje. U sklopu izleta se svratilo u Foču gdje su posjetioci razgledali obnovljenu Aladža džamiju koju je gradio Hasan Nazir, suradnik Mimara Sinana. Čuvena Aladža ili Šarena džamija izgrađena je 1549. godine kao prva džamija u Bosni i Hercegovini u klasičnom osmanskom stilu i poznata je po izuzetnoj vrijednosti kaligrafije. Srušena je u ratu 2.08.1992. godine, rekonstruirana uz pomoć Turske i otvorena 4.05.2019. godine. Uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a. O džamiji je nadahnuto govorio fočanski imam Dženan Krajišnik koji slobodno vrijeme provodi kao fudbaler “Sutjeske”. Nakon kraće okrepe u ugostiteljskom objektu uz džamiju put je nastavljen prema Nacionalnom parku “Sutjeska”. Izletnici su mogli uživati u prekrasnoj prirodi Nacionalnog parka u kojem se nalazi jedna od rijetkih evropskih prašuma – Perućica i planina Maglić s najvišim vrhom u Bosni i Hercegovini od 2386m. Tu je na Tjentištu izgrađen memorijalni kompleks posvećen herojskoj Bitki na Sutjesci – 5. ofanzivi iz 1943. godine s grandioznim spomenikom, spomen-kućom i muzejom koje se moglo obići. Ručak je priređen u hotelu “Mladost”. Tako je na zadovoljstvo svih dostojno obilježen ovogodišnji Dan sv. Václava.
/vidi sliku 1/
Sastanak kod gradonačelnika Sarajeva
Predsjednica “Česke besede” Sarajevo Jovanka Manzalović Šalaka, 26. septembra 2019. godine, sastala se u Gradskoj vijećnici s aktuelnim gradonačelnikom Abdulahom Skakom. Osnovni cilj ovog sastanka je bio da se pronađe mogućnost postavljanja biste Tomáša Garriguea Masaryka na javnom prostoru u Sarajevu, za šta je gradonačelnik pokazao izuzetnu zainteresovanost, ali uz posebnu napomenu da smo prilikom obilježavanja 20 godina rada naše Besede, koje je bilo upriličeno u Zemaljskom muzeju BiH, bistu T. G. Masaryka izložili i simbolično otkrili zahvaljujući ambasadoru Republike Češke u BiH gospodinu Skalníku. Gradonačelnik je predložio aktivnosti koje bismo kao Udruženje trebali poduzeti u narednom periodu. Dogovor je da “Česká beseda” Sarajevo u vezi s tim pokrene Inicijativu u pisanoj formi sa svom pratećom dokumentacijom, kao i s predloženom lokacijom na kojoj bi bista mogla biti postavljena. Inicijativa je u pripremi i bit će proslijeđena na ime gradonačelnika. Predstavljen je i rad samog Udruženja, odnosno rad pripadnika češke nacionalne manjine koja već preko 20 godina aktivno učestvuje u očuvanju kulturne baštine Čeha u gradu Sarajevu. Tom prilikom gradonačelniku je uručena i publikacija “Od Tuzle, preko Sarajeva, do sunčanog Hvara” autorica Gordane Frimel i Jovanke Manzalović Šalaka, čiji je izdavač “Česká beseda” Sarajevo, ali i “Imenik/adresar Čeha u Sarajevu 1910. godine” koji je 2012. godine priredio književnik Valerijan Žujo u saradnji s NUB-om BiH i Gradom Sarajevom. Tokom susreta s gradonačelnikom, Besedina predsjednica je imala priliku da ga upozna sa svojim češkim porijeklom koje ima po majci Mariji Kortusovoj, rođenoj Čehinji, te da mu pojasni da su i svi članovi Udruženja također češkog porijekla i da smo iz tog razloga registrovani kao Udruženje građana češkog porijekla “Česká beseda” Sarajevo.
/vidi sliku 1/
“Česká beseda” Sarajevo na otvaranju izložbe u Vijećnici
19. septembra 2019. godine u okviru obilježavanja 30. godišnjice “Baršunaste revolucije”, Ambasada Republike Češke u Sarajevu otvorila je u Vijećnici izložbu tematskih panela “1989-Baršunasta revolucija”. Izložbu je otvorio ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini Jakub Skalník, a specijalni gost, koji se također obratio publici, bio je ambasador Republike Slovačke Martin Kačo. Ovaj događaj bio je upotpunjen i muzičkim kompozicijama svjetski poznatih čeških klasičnih kompozirora Smetane i Dvořáka, te piano verzijom muzičkim simbolom Baršunaste revolucije “Modlitba pro Martu”. Gost pijanista bio je prof. Omer Blentić, bivši student Akademije muzičkih umjetnosti u Pragu, koji je danas profesor na Akademiji muzičkih umjetnosti u Sarajevu. Izložba je bila postavljena u Vijećnici do 3.10.2019. godine, a otvaranju izložbe prisustvovali su i članovi “Česke besede” Sarajevo.
/vidi sliku 1/
Kurs češkog jezika
Tamo gdje smo stali s učenjem češkog jezika u junu, nastavljamo 13. septembra 2019. godine na istom mjestu i u isto vrijeme s lektoricom Janom Skoumalovom (Franjevački samostan sv. Ante na Bistriku, druga srijeda u mjesecu u 16:00 sati). UVIDÍME SE! … A nekada se učilo iz “Češke vježbenice” iz 1911. godine, autora Stjepana Radića, koja je sada naše arhivsko blago u “Češkom kutku”. Uz gramatiku i konverzaciju, ovogodišnje časove dopunjavaju “české pohádky”, ali i “české lidové písničky” uz klavirsku pratnju Karmele Smolik.
/vidi sliku 1/
Posjeta Republici Češkoj u okviru projekta “Prekogranična saradnja”
“Česká beseda” Sarajevo, početkom septembra 2019. godine (1. 2. i 3. septembar), bila je u trodnevnoj posjeti Republici Češkoj. Naime, u 2018. godini započet je projekt prekogranične saradnje koji je uspješno nastavljen i u 2019. godini. U okviru projekta, u saradnji s Društvom “Arhitekt Karel Pařík” iz Mostara, predstavili smo naše Udruženje u gradu Liberecu, gdje su nam članovi hora “Trytone”, naši prošlogodišnji gosti, sada bili domaćini. Prikazan je naš dokumentarni film “Probuđene lutke”, a uz čitanje odlomaka na češkom jeziku, uspješno je promovirana i publikacija “Od Tuzle, preko Sarajeva, do sunčanog Hvara”. Službeno smo posjetili i Ministarstvo vanjskih poslova u Pragu – Odjel za sunarodnjake, gdje nas je primio gospodin Jiří Krátký, zadužen za saradnju sa sunarodnjacima, a prije samog sastanka, imali smo priliku obići i Černinsku palatu (Černínský palác) u kojoj je smješteno Ministarstvo vanjskih poslova (Ministerstvo zahraničních věcí).
/vidi sliku 1/
Dokumentarni film “Kad nas je manje”
U nedjelju, 18. augusta 2019. godine, na Sarajevo Film Festivalu prikazan je dokumentarni film “Kad nas je manje”. Dokumentarni film ilustruje položaj pripadnika nacionalnih manjina u BiH, a rezultat je projektnih aktivnosti Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini. Film je postigao dovoljno značajan uspjeh samim tim što je uvršten u program SFF-a i prikazan u reprezentativnom ambijentu. Gosti na premijeri filma bili su Lars-Gunnar Vigemark – šef Delegacije EU-a u BiH, šef Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu ambasador Drahoslav Štefánek, ambasadori, osoblje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i veliki broj pripadnika nacionalnih manjina koji su došli iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. Poslije prikazivanja na još jednom festivalu filmova, film je bio dostupan za javno emitovanje. Prije početka filma predstavnici nacionalnih manjina učestvovali su u flash mob-u predstavivši se na jeziku manjine kojoj pripadaju, a u ime češke nacionalne manjine predstavila se Jovanka Manzalović Šalaka.
Kad nas je manje / When we are fewer cijeli fim pogledajte na ovom LINKU
/vidi sliku 1/
Paržik – groblje “Sv. Mihovil”
Predstavnici “Česke besede” Sarajevo položili su 16. juna 2019. godine cvijeće na grob Karla Paržika. Inače, ove godine se navršilo punih 10 godina otkako je njegov nadgrobni spomenik obnovila Ambasada Republike Češke u BiH. Ni ovog puta nismo zaboravili na drugog zaslužnog Čeha – dr. Karela Bayera, te smo i na njegovu obiteljsku grobnicu položili cvijeće.
/vidi sliku 1/
Izlet u Ramu-Šćit
“Česká beseda” Sarajevo je 15. juna 2019. godine posjetila Franjevački samostan Rama-Šćit u okviru svog tradicionalnog izleta. Kulturni pejzaž i područje Franjevačkog samostana i crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Šćitu proglašeni su nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nekadašnji provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Mijo Džolan upoznao je izletnike s burnom historijom Rame i samostana i proveo ih kroz crkvu. Umjetnine su na svakom mjestu kako u crkvi, tako i samostanskom prostoru. Nakon obilaska Muzeja, domaćini su ponudili bogat ručak iza kojeg su članovi i gosti “Česke besede” mogli pogledati Galeriju fra Ljubo Lucić, prošetati ili nabaviti nešto u suvenirnici. Na povratku je bio i mali predah uz Jablaničko jezero.
/vidi sliku 1/
Muzej drvorezbarstva
U okviru tradicionalnog godišnjeg izleta članovi “Česke besede” Sarajevo su 15. juna 2019. godine posjetili Muzej drvorezbarstva u Konjicu. Muzej je 12.06.2019. godine otvorila firma “Rukotvorine” pod pokroviteljstvom Ureda EU-a u BiH i ujedno obilježila 100 godina otvaranja prve drvorezbarske radnje porodice Nikšić. Drvorezbarstvo ima dugu tradiciju u Konjicu, a do danas su se održale drvorezbarske porodice Mulići i Nikšići. Konjičko drvorezbarstvo je 2017. godine upisano u UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Novi muzej u Konjicu prikazuje razvoj ovog zanata kroz historiju, drvorezbarske tehnike i motive, a nisu zaboravljeni ni poznati drvorezbari. Tu se može vidjeti klasično, ali i moderno dizajniran namještaj i razni ukrasni predmeti. Članove “Česke besede” je kroz ovaj zanimljivo koncipiran muzej provela simpatična kustosica Maja.
/vidi sliku 1/
Dan sv. Ante
Povodom blagdana svetog Ante Padovanskog, predstavnici “Česke besede” su 13. juna 2019. godine posjetili Franjevački samostan i crkvu svetog Ante na Bistriku i fratrima uručili prigodne darove. Na ovaj način izrazili smo našu iskrenu zahvalnost gvardijanu i fratrima za dugogodišnju uspješnu saradnju. U nadi da će se saradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo, od srca smo čestitali dragim franjevcima blagdan njihovog sveca zaštitnika.
/vidi sliku 1/
Susret s češkim ministrom
Ministar vanjskih poslova Republike Češke, gospodin Tomáš Petříček, prilikom službene posjete Bosni i Hercegovini upoznao je 11. juna 2019. godine i sarajevske “krajane” u rezidenciji češkog ambasadora u BiH, gospodina Jakuba Skalníka. Tom prilikom predsjednica Jovanka Manzalović Šalaka predstavila je u kratkim crtama rad naše “Česke besede”, a prevođenje njenog govora na češki jezik preuzela je na sebe lektorica za češki jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Jana Skoumalová.
/vidi sliku 1/
Promocija publikacije u Tuzli
S promocije knjige “Od Tuzle, preko Sarajeva, do sunčanog Hvara”, održane 1. juna 2019. godine u Galeriji Mandžić u Tuzli. “Publikacija je posvećena generacijama Čeha i njihovim potomcima koji su svojim radom i znanjem doprinijeli kulturnom i gospodarskom napretku Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Ona je istovremeno i naša odgovornost, jer sve što je napisano ustvari je i potvrda da neće biti zaboravljeno, pa tako i ova publikacija predstavlja sigurno utočište za kulturnu baštinu čeških potomaka na ovim prostorima kako ne bi bila izbrisana iz kulturne memorije Bosne i Hercegovine.” Udruženje građana češkog porijekla “Česká beseda” Sarajevo. Knjigu možete pronaći na ovom LINKU
/vidi sliku 1/
“Minority Fest 2019” u organizaciji Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo
Sa zajedničkog obilježavanja, 27. maja 2019. godine, Dana nacionalnih manjina “Minority” u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH – Udruženje Mađara “HUM” (izložba “Svjedoci vremena”) i “Česká beseda” Sarajevo u saradnji s Osnovnom muzičkom školom “Mladen Pozajić” (češke narodne pjesme u izvedbi školskog hora – dirigent: Tatjana Košavić, pratnja na klavijaturama: Marijana Perković).
Plzeňská věž převyšuje kopce
Jede sedlák do mlejna 
/vidi sliku 1/
Dani evropskog filma
U kinu Meeting Point u Sarajevu 24. maja 2019. godine prikazan je češki film “Život prema Václavu Havelu” u režiji Andree Sedláčkove. U prepunoj dvorani kina publici su se obratili ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini Jakub Skalník i njegova zamjenica Soňa Ubović.
Ovogodišnji festival “Dani evropskog filma” organizirale su Ambasade Češke, Španije, Mađarske, Rumunije, Poljske, Italije, Njemačke, Francuske i Austrije u suradnji s Goethe- Institutom, EU Info Centrom i Obala Art Centrom
/vidi sliku 1/
Promocija prijevoda knjige “Etnički konflikti” češkog autora Filipa Tesařa
Dana 23. maja 2019. godine u Sarajevu je u organizaciji Ambasade Republike Češke u Sarajevu i Biblioteke XX vek održana promocija prijevoda knjige “Etnički konflikti” na B/H/S jezik. Promociji knjige, koja je održana u Franjevačkom samostanu sv. Anto na Bistriku, sudjelovali su autor knjige Filip Tesař, historičar Franitišek Šístek i prevoditelj Adin Ljuca. Na promociji knjige bile su prisutne istaknute ličnosti iz kulturnog i društevenog života, te su se u publici mogli vidjeti prof. Husnija Kamberović, prof. Adil Kulenović, Danka Savić, književnica Martina Mlinarević kao i članovi “Česke besede” Sarajevo. Izdavanje prijevoda knjige je finansirano od strane Ambasada Republike Češke u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu i Podgorici.
/vidi sliku 1/
“Identiteti”, emisija o češkoj nacionalnoj manjini u BiH
Emisija o češkoj nacionalnoj manjini u BiH pod nazivom “Identiteti” prikazana je 7. aprila 2019. godine. To je ustvari multikulturna mozaična emisija o pripadnicima nacionalnih manjina koji žive u BiH. Kroz priče i razgovore urednica emisije Dženita Zirdum približila je gledaocima nacionalni identitet 17 nacionalnih manjina u našoj zemlji kroz njihovu historiju, kulturu, običaje i tradiciju. “Česku besedu” Sarajevo predstavila je predsjednica Udruženja Jovanka Manzalović Šalaka. Emisiju možete pogledati na linku: Identiteti 07.04.2019. – EMISIJA O ČEŠKOJ NACIONALNOJ MANJINI U BiH
/vidi sliku 1/
Redovna Skupština “Česke besede” Sarajevo
“Česká beseda” Sarajevo je 6. aprila 2019. godine održala svoju redovnu Skupštinu na kojoj su usvojeni Zapisnik s prethodne Skupštine održane 29. marta 2017. godine, Izvještaj o radu za period od 29. marta 2017. do 6. aprila 2019. godine, Plan rada za 2019. godinu, Finansijski izvještaji za 2017. i 2018. godinu, te svi prijedlozi i odluke Upravnog odbora. Tom prilikom su podijeljene i zahvalnice (posthumno) za Tomislava Krzyka, Mladena Hušnera, Ivana Stuchlýja i Ivana Sigela, za njihov doprinos u radu Udruženja. U ime Ambasade Republike Češke u BiH, gost Skupštine bila je gospođa Adisa Zuberović.
/vidi sliku 1/
Saradnja s Bibliotekom Sarajeva
Udruženje građana češkog porijekla “Česká beseda” Sarajevo je 14. marta 2019. godine ustupilo Biblioteci grada Sarajeva jedan broj naslova koji će na ovaj način biti dostupni široj javnosti i pokazati joj nastojanje Udruženja da očuva češku kulturnu baštinu u glavnom gradu BiH. Knjige je preuzela gospođa Hatidža Demirović iz Službe za razvoj, matične poslove i edukaciju. Napomena: Na popisu ustupljenih naslova nalazi se i bibliofilsko izdanje “Adresar Čeha u Sarajevu iz 1910. godine” koji je priredio književnik Valerijan Žujo, a izdavač je NUBBiH i Grad Sarajevo (2012.).
/vidi sliku 1/
“Češki kutak” u 2019. godini
Prvi “Češki kutak” u ovoj godini upriličen je 27. februara 2019. godine u Franjevačkom samostanu sv. Ante na Bistriku. Tom prilikom članovi Besede su upoznati s planom rada za 2019. godinu. Između ostalog, članovima je predočen prijedlog destinacije za naš ovogodišnji izlet – Rama-Šćit, kojim naše Udruženje obilježava Dan sv. Václava.
/vidi sliku 1/
Sastanak Upravnog odbora
Sastanak Upravnog odbora je održan 27. februara 2019. godine neposredno prije prvog ovogodišnjeg “Češkog kutka”. Predsjednica Jovanka Manzalović Šalaka je predložila plan rada za 2019. godinu koji je prihvaćen u cijelosti, ali i upoznala prisutne s aktivnostima koje su poduzete u vezi s izradom finansijskih izveštaja, kako prema Republici Češkoj tako i prema Poreskoj upravi, što je naša zakonska obaveza u januaru svake godine
/vidi sliku 1/
Dan jezika nacionalnih manjina
“Česká beseda” Sarajevo, u saradnji s Osnovnom školom “Osman Nuri Hadžić”, predstavila se 25. januara 2019. godine u sarajevskoj Vijećnici na Danu jezika nacionalnih manjina, u organizaciji Grada Sarajeva i uz podršku Evropske unije i Vijeća Evrope.
Predstavnici Udruženja nacionalnih manjina, mediji, predstavnici ambasada i Grada Sarajeva te svi drugi posjetioci, imali su priliku da dožive raznolikost jezika kroz zanimljive i interaktivne prezentacije jezika pet nacionalnih manjina: Mađara, Čeha, Poljaka, Makedonaca i Italijana. (Više o ovom događaju možete pročitati u dodatku Informatora 1/2019 – “Čeština u sarajevskoj Vijećnici”, koji je pripremila Gordana Frimel.
/vidi sliku 1/
ČEŠKI KUTAK – „ Literatura uz šoljicu čaja“
Franjevački samostan sv. Anto
druga srijeda u mjesecu od 17:30 do 19:00
„Between Two Empires“„CESKA BESEDA RIJEKA 1994-2014“ „PISNICKE Z MALIROVY PALETY“

148 comments

BammexY

For athletes who have trouble absorbing raw maca, gelatinized maca capsules may be the best alternative buy online cialis

enviliolO

The cell toxicity effect of troglitazone buy diuretics online without prescription Becn1 deletion in CD4 T cells CD4 Cre are prone to cell death less susceptible in Th17 cells with elevated expression of apoptotic proteins such as caspase 8 upon TCR stimulation, without affecting the CD4 CD8 thymocytes development similarly found in CD4Cre Atg7 deficient mice, whereas thymic iNKT cell development is blocked and mature iNKT cells are absent in secondary lymphoid organs 31, 56

tesla token binance

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

nounseDop

The increased metastatic burden found in the WPERRN mice is interesting on two levels buy generic cialis online safely

Dearkex

Brent zbeSfxmSSGJSGUfarTW 5 20 2022 buy cialis online with a prescription Background Health students service is a new French national measure to train future health professionals for health promotion

gateio

After reading your article, I have some doubts about gate.io. I don’t know if you’re free? I would like to consult with you. thank you.

Create Personal Account

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://www.binance.com/en/register?ref=B4EPR6J0

Registro

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://www.binance.com/es/register?ref=YY80CKRN

binance register

I don’t think the title of your enticle matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the enticle. https://accounts.binance.com/en/register-person?ref=P9L9FQKY

trartutle

propecia online no prescription I don t think I need to explain how much those suck

trartutle

propecia before after Gaspari Nutrition Hi Tech Pharmaceuticals Novedex XT Benefits

Steashy

In certain embodiments, R P4 is an acyl protecting group after pictures viagra before and after photos Cell Stem Cell 15, 215 226 2014

HiemeDatt

buy viagra cialis online Moreover, in these models, human cells are growing in a murine microenvironment which raises the issue of species incompatibilities and a foreign microenvironment 104

jjvFrxR

14 Generally, sampling more than one area of the stomach can increase the yield of detection propecia ireland

OIHsGyYiE

free samples of priligy Aromasin Tablets, Prescription

IcqPnHeo

This would suggest that the EP 3 receptor plays an important role in gastric cytoprotection, however, it is unclear as to the role the EP 1 receptor plays vis Г  vis gastric acid secretion and diarrhea marijuana and viagra There s no doubt that being a Canadian based manufacturer and having a flexible supply chain were key enablers in us achieving this goal, said Mr

sIkuzg

Rimawi MF, Mayer IA, Forero A, Nanda R, Goetz MP, Rodriguez AA, Pavlick AC, Wang T, Hilsenbeck SG, Gutierrez C, Schiff R, Osborne CK, Chang JC 2013 J Clin Oncol 31 1726 31 Dynamic remodeling of a basolateral to central amygdala glutamatergic circuit across fear states buy propecia uk Calcium Used To Lower Blood Pressure

Jow

Are you looking to play online blackjack, become a real blackjack shark, beat the dealer, and take advantage of epic payouts? Sounds like you’re on the hunt for the best blackjack sites. There are many avid blackjack players at Gaming Club Casino, a popular Canada online casino. It’s among one of the best online blackjack sites due to its vast collection of blackjack table games and live dealer blackjack. Some of the blackjack variations available are Atlantic City, Vegas Downtown, European Multi-Hand Gold, Vegas Single-Deck, and Vegas Strip Blackjack.  Top online casinos offer a great balance so that players can enjoy the games on both online and mobile platforms. Of course, the best blackjack app real money layout is a lot more compact than the desktop version of the online casino. Most operators provide a menu button with quick links to the main sections, instead of large tabs.
http://heungil.net/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=65081
If you are on the hunt for a mobile roulette game that allows stakes as high as £3,000, this is the game that will allow you to do so. Understand that most roulette games designed for mobiles cap out at a wagering limit of £300, so you should be able to understand why this one is meant for the high rollers in particular. Chatroulette is for adults only. Sexually suggestive content is strictly prohibited. You can read the full list of rules here. Evolution today announced that it has extended its licensing agreement with Galaxy Gaming for a further 10 years Healthy Dollars, Inc. This amazing free roulette experience will give you the chance to win lots of chips and other bonuses. If you’re a fan of free roulette games, this one is definitely for you! Gin Rummy Game! Play The Multiplayer Classic Gin Rummy Game with Friends!

20bet

Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

Curtisoccax

[url=http://prednisolone.cfd/]buy prednisolone tablets[/url]

Niccole

Excellent post! We are linking to this particularly great
content on our website. Keep up the great writing.

Also visit my web blog … Bobbiejo

Abe

Perilla, Perilla frutescens in the Lamasceae household
(mint), is also known as Shiso, a native of
India and an herb commonly utilized in Japanese and to a lesser degree
Chinese and Korean cuisines.

Here is my blog сами уски пизда

MeX

How do you feel about Dogelon Mars today? Vote to see results Investing in Dogelon Mars can offer significant rewards due to its unique features and strong community. The coin’s potential to benefit from the popularity of Elon Musk and the growing adoption of Ethereum and Polygon networks make it an attractive investment. However, it is important to consider the risks associated with its high volatility, lack of utility, and regulatory uncertainty. By conducting due diligence, investing in Dogelon Mars can be a worthwhile opportunity. Navigating the crypto sphere can be a daunting experience, given the sheer number of projects vying for investors’ attention. Yet, this variety underscores the innovation within blockchain technology and its potential to disrupt various sectors, including AI, gaming, and finance. This article aims to guide you through the labyrinth of potential investments, highlighting the best crypto ICOs to Invest in 2023. From game-changing crowdfunding platforms to Play-to-Earn (P2E) gaming models, these ICOs present a dynamic mix of concepts underpinned by strong tokenomics and the drive to revolutionize their respective niches.
http://www.lam0ta.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=42339
Cardano is a blockchain platform created in 2017. Ada is the cryptocurrency of the platform. Cardano runs on the Proof-of-Stake Ouroboros consensus protocol. To help you get a clear picture of the future price of Cardano vs Ethereum, we’ve provided the price prediction of both projects from 2023 to 2030 in the following table. Cardano smashed lower, then recovers Ethereum has been the leading blockchain platform for decentralized applications and smart contracts since its launch in 2015. However, in recent years, several alternatives have emerged that pose a challenge to Ethereum’s supremacy. This article will examine the leading Ethereum competitors and compare their features and benefits. Due to its slow development, Cardano has gained an undeserved controversial reputation over the years. People in crypto tend to be impatient gamblers who have experienced too many crypto rug-pull scams and view any project that does not deliver immediate results (and profits) as a scam. At the same time, Hoskinson, Cardano’s most influential thought leader and CEO of IOHK (the company developing Cardano), has become a controversial character in the blockchain industry due to his cult-like following and occasional social media joke, which his critics frequently take to the nth-degree of offense.

Dep

Signup for updates! This Stogie Stacker is simply perfect for your cigar lover friend. The rustic cigar box is made of birch plywood and can be custom engraved with his name. It comes with a durable swing latch and a bed of wood excelsior for that super cool presentation. Let him enjoy his cigars whenever and wherever carrying this cigar box alone or with good friends. Free Personalization: We’ll laser engrave a name, initials or your custom text for no extra cost! Having a Cigar is an experience! This place is the whole package, right from choosing the right Cigar, etiquettes, customs and everything! Having my first cigar over here, I would like to Thank Hemanth and the team to have made this experience such top-notch! Any celebration of mine henceforth would be with a cigar! Cheers Cigar Conexion!
http://www.gothicpast.com/myomeka/posters/show/68492
free shipping on orders over $95 Round tins with screw-down lids can stay fresh for many months if the lid has a rubber plastic gasket and you make sure to tighten it properly. Mac Baren and JF Germain tins have the right kind of gasket, and I have kept those tobaccos fresh for up to a year when I screw the lid down tightly. Tins with plastic pop off lids, such as McClelland’s, Rattray’s and G.L. Pease, will not stay fresh very long, maybe a month or two at best. Either smoke these quickly or transfer the contents to bail-top jars. Rectangular tins are the worst since their lids can’t be tightened. A few weeks after being opened, you’ll find these tobaccos completely dried out. I store rectangular tins in ziploc freezer bags, even for very short term storage. © The Hereford Tobacconist 2021. All Rights Reserved.

BVZ_Moskva_e

Экспресс-строения здания: прибыль для бизнеса в каждом блоке!
В современном обществе, где секунды – доллары, здания с высокой скоростью строительства стали настоящим спасением для бизнеса. Эти прогрессивные сооружения объединяют в себе высокую прочность, экономичность и мгновенную сборку, что позволяет им первоклассным вариантом для разных коммерческих начинаний.
[url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]Быстровозводимые здания из металлоконструкций под ключ цена[/url]
1. Скорость строительства: Часы – ключевой момент в коммерческой деятельности, и сооружения моментального монтажа обеспечивают существенное уменьшение сроков стройки. Это значительно ценится в случаях, когда актуально оперативно начать предпринимательство и начать получать прибыль.
2. Экономия средств: За счет оптимизации процессов производства элементов и сборки на месте, стоимость быстровозводимых зданий часто бывает ниже, по сопоставлению с обыденными строительными проектами. Это способствует сбережению денежных ресурсов и получить лучшую инвестиционную отдачу.
Подробнее на [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]http://scholding.ru[/url]
В заключение, объекты быстрого возвода – это лучшее решение для коммерческих проектов. Они обладают быстрое строительство, финансовую выгоду и высокую прочность, что дает им возможность лучшим выбором для предпринимательских начинаний, активно нацеленных на скорый старт бизнеса и гарантировать прибыль. Не упустите возможность сократить издержки и сэкономить время, выбрав быстровозводимые здания для вашего предстоящего предприятия!

nimabi

Thank you very much for sharing, I learned a lot from your article. Very cool. Thanks. nimabi

Davisfeaws

[url=https://tadalafil.cfd/]canadian pharmacy cialis 40 mg[/url]

Darrylphync

[url=https://silagra.cyou/]silagra 25 mg price[/url]

WAK

Get involved and make a difference in the lives of Americans living with mental health conditions. slots for real money online slot games free online slots Throughout both the base game and the bonus round, the coin collection feature is present. Randomly attached to icons, it can award a multiplier value or a cash prize. If part of a winning symbol, it is paid out accordingly. Players are awarded the Free Spins feature when four or more Scatter symbols land anywhere. Players begin the round starting with 15 free spins. Whenever Multiplier symbols land during the Free Spins feature, the Multiplier value is added to the total multiplier. Saat memainkan permainan demo slot pragmatic tentunya anda juga mengharapkan peluang menang yang tinggi. Hal ini tentu akan memberikan kepuasan dan keseruan bermain slot demo gratis. Namun, jika sering mengalami kekalahan tentu akan terasa frustasi dan tidak menyenangkan. Maka dari itu kami telah disiapkan berbagai jenis demo slot jackpot dengan tingkat kemenangan yang mudah sehingga anda dapat merasakan kemenangan dengan mudah.
https://raymondxyxx630741.blog2freedom.com/23180105/manual-article-review-is-required-for-this-article
Most of the casino-style games offered at Chumba Casino are slot machines, all developed by VGW Games Limited’s in-house studio.  HellSpin Casino Review Sign Up Bonus:100% up to € $100 + 100 Free Spins 2nd Deposit Bonus:50% up to € $300 + 50 Free Spins Sign Up Bonus – Canada:100% up to C$300 + 100 Free Spins Sign Up Bonus -… While you won’t be playing with actual cash, these social casinos and sweepstakes casinos offer a variety of games you’d typically find at regular online casinos. Think slots, table games, video poker, and even live dealer options. And the best part? You can still win real cash prizes through sweepstakes-style promotions. Wow Vegas Casino: Compared to Chumba Casino, Wow Vegas Casino has a limited amount of games. Chumba offers various table games, video poker, and slot games. If you’re interested in free giveaways and contests, Wow Vegas is your best bet, as it offers more of these than Chumba. Chumba offers a welcome bonus of up to $1,000 in free sweeps coins, unlike Wow Vegas!

BVZ_Moskva_M

Экспресс-строения здания: экономический доход в каждом элементе!
В современной реальности, где время имеет значение, здания с высокой скоростью строительства стали настоящим выходом для предпринимательства. Эти новаторские строения включают в себя надежность, экономичное использование ресурсов и быстроту установки, что позволяет им идеальным выбором для разнообразных коммерческих задач.
[url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]Быстровозводимые здания[/url]
1. Быстрое возведение: Секунды – определяющие финансовые ресурсы в предпринимательстве, и скоро возводимые строения обеспечивают значительное снижение времени строительства. Это особенно ценно в постановках, когда важно быстро начать вести бизнес и получать доход.
2. Экономичность: За счет совершенствования производственных операций по изготовлению элементов и монтажу на площадке, стоимость быстровозводимых зданий часто снижается, по сопоставлению с обыденными строительными проектами. Это позволяет сэкономить средства и добиться более высокой доходности инвестиций.
Подробнее на [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]https://www.scholding.ru/[/url]
В заключение, сооружения быстрого монтажа – это первоклассное решение для проектов любого масштаба. Они включают в себя ускоренную установку, финансовую выгоду и высокую прочность, что позволяет им отличным выбором для фирм, имеющих целью быстрый бизнес-старт и выручать прибыль. Не упустите шанс на сокращение времени и издержек, превосходные экспресс-конструкции для ваших будущих проектов!

BVZ_Moskva_M

Быстромонтажные здания: бизнес-польза в каждом кирпиче!
В нынешней эпохе, где секунды – доллары, строения быстрого монтажа стали решением, спасающим для экономической сферы. Эти инновационные конструкции обладают твердость, экономическую эффективность и быстрый монтаж, что придает им способность превосходным выбором для разнообразных коммерческих задач.
[url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]Легковозводимые здания из металлоконструкций цена[/url]
1. Молниеносное строительство: Минуты – основной фактор в экономике, и сооружения моментального монтажа дают возможность значительно сократить время строительства. Это значительно ценится в случаях, когда срочно нужно начать бизнес и начать монетизацию.
2. Финансовая эффективность: За счет улучшения процессов изготовления элементов и сборки на объекте, расходы на скоростройки часто уменьшается, по сравнению с традиционными строительными проектами. Это способствует сбережению денежных ресурсов и обеспечить более высокую рентабельность вложений.
Подробнее на [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]scholding.ru/[/url]
В заключение, экспресс-конструкции – это лучшее решение для коммерческих задач. Они комбинируют в себе молниеносную установку, финансовую выгоду и устойчивость, что обуславливает их отличным выбором для предпринимательских начинаний, ориентированных на оперативный бизнес-старт и выручать прибыль. Не упустите момент экономии времени и средств, лучшие скоростроительные строения для вашего следующего делового мероприятия!

Michaelenlic

[url=http://fluoxetine.cyou/]buy fluoxetine[/url]

หวยลาว

… [Trackback]

[…] Find More Information here to that Topic: ceskabesedasa.ba/index.php/2019/12/24/arhiva-clanaka-iz-2019-godine/ […]

TocaValia

finasteride walmart olanzapine and rilpivirine both increase QTc interval

Darrylphync

[url=https://fildena.cfd/]fildena 150 online[/url]

Davisfeaws

[url=http://doxycycline.guru/]doxycycline capsules for sale[/url]

binance

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://www.binance.com/sl/register?ref=53551167

Michaelenlic

[url=http://toradol.cfd/]toradol 30 mg[/url]

Michaelenlic

[url=https://lyrica.cfd/]lyrica in mexico[/url]

Bonus d'inscription Binance

Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me? https://accounts.binance.com/fr/register-person?ref=W0BCQMF1

Uberze

best off counter seasonal allergy allegra side effects allergy medications for itching skin

yehyeh.com

… [Trackback]

[…] Read More here on that Topic: ceskabesedasa.ba/index.php/2019/12/24/arhiva-clanaka-iz-2019-godine/ […]

köpa stesolid utan recept

… [Trackback]

[…] Here you can find 84599 additional Info to that Topic: ceskabesedasa.ba/index.php/2019/12/24/arhiva-clanaka-iz-2019-godine/ […]

Darrylphync

[url=https://lisinopril.cfd/]lisinopril 2.5 pill[/url]

Davisfeaws

[url=https://albuterol.guru/]best albuterol[/url]

Dpukby

sleep medication prescription online buy meloset pills

BetGames

… [Trackback]

[…] There you can find 76934 more Info to that Topic: ceskabesedasa.ba/index.php/2019/12/24/arhiva-clanaka-iz-2019-godine/ […]

Law Firm in Thailand

… [Trackback]

[…] Information on that Topic: ceskabesedasa.ba/index.php/2019/12/24/arhiva-clanaka-iz-2019-godine/ […]

สิว อักเสบ

… [Trackback]

[…] Read More here to that Topic: ceskabesedasa.ba/index.php/2019/12/24/arhiva-clanaka-iz-2019-godine/ […]

aksara178

… [Trackback]

[…] There you will find 97075 additional Information to that Topic: ceskabesedasa.ba/index.php/2019/12/24/arhiva-clanaka-iz-2019-godine/ […]

Rygofz

top 10 medicine stomach pain avapro pills

Vkyvgb

treatment for acne in adults retino gel tablet prescription acne medication for adults

Michaelenlic

[url=https://citalopram.cyou/]citalopram hbr 20 mg for anxiety[/url]

ppu-prof_dom

Забота о домашнем пространстве – это забота о удовлетворении. Изоляция наружных поверхностей – это не только изысканный облик, но и гарантия сохранения тепла в вашем уголке уюта. Мастера, бригада мастеров, предлагаем вам сделать ваш дом в прекрасное место обитания.
Наши работы – это не просто тепловая обработка, это художественная работа с каждым элементом. Мы стремимся к гармонии между внешним видом и практической ценностью, чтобы ваш дом стал не только уютным и стильным, но и великолепным.
И самое важное – разумная цена! Мы полагаем, что профессиональные услуги не должны быть дорогим удовольствием. [url=https://ppu-prof.ru/]Утепление дома снаружи цена за м2[/url] начинается всего от 1250 руб/кв. метр.
Применение современных технологий и материалов высокого качества позволяют нам создавать тепловую обработку, которая обеспечивает долговечность и надежность. Позабудьте о холоде стен и дополнительных затратах на отопление – наше утепление станет вашим надежным препятствием перед холодом.
Подробнее на [url=https://ppu-prof.ru/]https://ppu-prof.ru/[/url]
Не откладывайте на потом заботу о комфорте своего дома. Обращайтесь к специалистам, и ваше жилище превратится настоящим художественным произведением, которое подарит вам тепло и уют. Вместе мы создадим дом, в котором вам будет по-настоящему удобно!

Bijwmx

generic name for allergy pills buy seroflo for sale best prescription allergy pills

Olrsbx

prescription medication for abdominal cramps zidovudine 300mg price

Yzclfu

cheap amoxicillin pills brand amoxicillin 250mg amoxicillin over the counter

Vgieid

where to buy zithromax without a prescription oral zithromax 250mg azithromycin pills

Darrylphync

[url=https://doxycycline.cfd/]purchase doxycycline online[/url]

binance

Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good. https://accounts.binance.com/kz/register-person?ref=GJY4VW8W

Davisfeaws

[url=https://accutane.cyou/]accutane order[/url]

Tcvesz

order prednisolone 20mg buy prednisolone 20mg online cheap buy cheap generic omnacortil

Ftvlog

order amoxicillin 250mg generic cheap amoxicillin 500mg amoxil 500mg pills

Uupuyh

albuterol pill order ventolin 2mg online albuterol inhalator sale

semaglutide diabetes

[url=http://ozempictabs.online/]wegovy online order[/url]

Jvhhfv

levothroid uk synthroid 75mcg cost synthroid 150mcg pill

Lzgguf

clomiphene 100mg price purchase serophene pills clomid 50mg tablet

Eremy

Keep up with breaking DStv Premiership news, transfer headlines and follow the top football players today. 10 Followers 10 Followers Soccer Laduma news in South Africa is easy to access. You can easily get latest news in Soccer Laduma online or via the Soccer Laduma newspaper. The Laduma news soccer covers everything from local tournaments such as the Carling Black Label Cup, Nedbank Cup, MTN8, Telkom Knockout and DStv Premiership. Bet on Soccer from your mobile with 1xbet! Check out all of the DStv Premiership standings and find a complete list of top scorers by season and previous winners. REFRESH Keep up with breaking DStv Premiership news, transfer headlines and follow the top football players today. Don’t miss a move! Sign up for a FREE NewsNow account and get our daily email alert of the top transfer stories.
https://www.longisland.com/profile/soccerlivescore
More Sports. More Leagues. Each of best live score apps around have unique features that set them apart from one another, such as enhanced odds selections and live match commentary. Most live score apps have handy interfaces with vibrant and colourful graphics and up-to-date statistics related to the event; livestreaming is also a welcome feature. Each of best live score apps around have unique features that set them apart from one another, such as enhanced odds selections and live match commentary. Most live score apps have handy interfaces with vibrant and colourful graphics and up-to-date statistics related to the event; livestreaming is also a welcome feature. Real time data feed solutions for sports data statistics, media and Internet companies in JSON or XML format API. An own goal by Backa Topola’s Nemanja Petrovic helped West Ham United recover from a goal …

Pwtnlj

buy generic zanaflex online buy tizanidine 2mg online tizanidine 2mg usa

Vfnsrz

buy cheap generic rybelsus order semaglutide sale semaglutide 14 mg cost

開立binance帳戶

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://www.binance.com/zh-TC/register?ref=DB40ITMB

Qgwfwq

prednisone 40mg usa buy prednisone 40mg generic prednisone 10mg price

Cumhie

buy cheap isotretinoin accutane 40mg for sale where to buy accutane without a prescription

Nuqavq

albuterol 4mg oral buy albuterol 2mg online cheap buy generic ventolin 2mg

Jofbij

order amoxil 250mg pill amoxicillin for sale online amoxicillin 250mg generic

tab

Software: 1x2Gaming, 4ThePlayer, Betsoft, Big Time Gaming, Blueprint, EGT, Elk Studios, Endorphina, Evolution, Ezugi, Games Global, Habanero, iSoftBet, Microgaming, NetEnt, Nolimit City, Play’n Go, Playson, Playtech, Pragmatic Play, Quickspin, Red Tiger, Thunderkick, Yggdrasil In this Pragmatic Play review, we’ll give you an overview of the most popular games by this provider, and help you find the best Pragmatic Play casinos that you can safely join today. Video slots are among the first features displayed by Pragmatic Play. There are over 100+ video slots in this developer’s library, and it is regularly updated. While Pragmatic Play live casino games are only available for real money gambling, you can easily play Pragmatic Play slots for free at any of the online casinos we have listed on this page. As with most slots, free play is always available in demo mode but before you get too carried away, do bear in mind that this won’t let you win any real money.
https://www.tool-bookmarks.win/nearest-casino-around-me
Learn everything about Ainsworth, lists of slots, top played games, and safety; here in this review, we have gathered all the information you need to enjoy this provider. The Mustang Money slot machine is the perfect example of a 5-reel game. Find out more about this type of game and how it compares to others in our different types of slots guide. Whether you like to play 3D, video pokies, or fruit machines for fun, you will not spend a dime should you be playing a no deposit demo game platform. The best free slots no download, no registration platforms offer penny and classic pokie games with available features in Vegas-style slots. Typical free slot games have the following features: Well, Wild symbols are pretty popular today which is why you’ll find them in many Ainsworth slot machines and slot titles. The provider makes sure to offer them in various forms as there’s more than one kind of Wild symbol available.

Ejgvnp

amoxiclav online buy buy augmentin for sale order augmentin online

wegovy 3mg

[url=http://semaglutide.monster/]rybelsus tablets cost[/url]

semaglutide weight loss

[url=https://wegovy.trade/]buy semaglutide online from india[/url]

Ntkble

azithromycin 500mg over the counter buy zithromax without prescription azithromycin 250mg cost

Nthgpr

order levothyroxine buy generic synthroid buy synthroid 75mcg pill

Rozrwv

buy omnacortil 5mg for sale buy generic omnacortil 20mg order generic omnacortil 20mg

Venda

The cryptocurrency market has had its share of scandals, fraud and sketchy characters. For this reason, along with others, open source software may be a priority for some users. The code is openly available to review. Cudo Miner, for example, uses open source miners unless you specifically enable closed source mining software. With ASIC Hub, you can monitor and manage your Antminer, Avalon, Whatsminer, Innosilicon, and other major ASIC brands with ease. Provides the capability to mine cryptocurrencies without the need for high-end hardware. We discussed the best Bitcoin mining software options, but which one should you choose? To select the Bitcoin mining software that suits your needs, follow these steps: With the advent of blockchain technology, hundreds of different cryptocurrencies have appeared. Today, mining is available to almost everyone. Just make sure your computer has a strong processor and visual card. In addition, you need special mining programs. Technically, the mining process is simple — you install the software on your PC, perform basic settings, and then everything happens automatically. In addition, you can use RollerCoin. This is a mining simulator where you play arcade games to generate energy and improve your mining center in pixel art style.
https://caidenoizp914689.daneblogger.com/23623248/que-es-criptomonedas-bitcoin
Unlike the the listings endpoint, you can use the quotes endpoint to look up an individual quote. This only uses one credit so is more efficient use of credits than the listings endpoint. Following on from the monumental success of the Rollbit crypto casino, TG Casino has launched a presale boasting numerous advantages like being KYC-free and launching on the Telegram application. Firms would face compliance costs, but effective regulation could restore confidence, benefiting firms aiming to operate honestly, which are surely the majority, at least if one weights these exchanges by size. Greater confidence in the remaining exchanges could even lead to higher crypto prices, though much would depend on the extent to which regulatory demands, particularly on individual identities, ultimately undermined demand. After all, the major transactions currently conducted with crypto may be remittances from rich countries to developing economies and emerging markets, and capital flight in the other direction. In both cases, the parties’ desire to avoid exchange controls and taxes implies a premium on anonymity.

buy wegovy in canada

[url=http://wegovy.top/]order semaglutide online[/url]

Mucmfr

order gabapentin 600mg without prescription order gabapentin generic buy neurontin tablets

Inscription

I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article. https://www.binance.info/fr/join?ref=V3MG69RO

Advgob

buy furosemide 40mg pill buy lasix online diuretic furosemide 100mg ca

Yqehoc

usa pharmacy viagra buy sildenafil order generic sildenafil 50mg

Aduts

Dined on December 18, 2023 Additional table game options at PA online casinos include Ultimate Texas Hold’em, Casino Stud, Let It Ride, Casino War, and plenty more. For a full list of available table games, check out your preferred site’s game library on its app or website. Mr. Sloty Casino is a relatively new player in the market. Since its opening in 2020, the live casino has been enticing customers with a variety of games and a sizable welcome bonus. Owner of the registered trademark Mr. Sloty is the Curacao-based company MRSL NV. Besides, players can check the casino’s “NV8373893” master license, which was issued by the Curacaoan government, to confirm its legitimacy. I find the live casino games entertaining, and I like how Ignition has lots of Crypto options.
https://garrettgfcz630630.creacionblog.com/20621047/najlepsze-gry-internetowe-kasyno
Bovada offers some of the best online casino deposit bonuses available for cryptocurrency users. With a Welcome Bonus offer of up to $3,000, as well as a special crypto deposit bonus of up to $750, there are plenty of ways to boost your bankroll at this top-rated online casino. Our guide to the brand new online casinos USA no deposit bonus offers highlights the best deals available right now. It shines a light on new no deposit casino sites, and explains how to convert free play bonus funds into cash s after claiming the latest online casino no deposit bonus. We found that many casinos offer such no deposit bonuses. This is a big plus, because you can try out the casino without depositing your own money and figuring out whether you like this casino or not. If you did not like the casino you can go to another site without having wasted any of your own money.

Mmbdel

order doxycycline sale acticlate online buy how to get doxycycline without a prescription

Hwfvvi

buy generic rybelsus 14mg buy rybelsus pills for sale buy semaglutide 14 mg for sale

Uvqdly

casino slot free slots free online poker online for fun

Swwpsn

vardenafil 10mg pill levitra 20mg cheap buy levitra no prescription

Hesbfx

buy pregabalin medication lyrica sale pregabalin 75mg over the counter

Lkojre

buy hydroxychloroquine online where can i buy hydroxychloroquine hydroxychloroquine 200mg price

Xabutn

triamcinolone 4mg for sale buy triamcinolone cheap triamcinolone 10mg uk

Qofqmd

buy tadalafil 5mg sale cialis daily real cialis pharmacy prescription

Xvhwow

buy desloratadine 5mg online cheap clarinex without prescription buy generic desloratadine 5mg

Dltyld

order cenforce 100mg pills purchase cenforce generic order cenforce 100mg pill

Rkputk

buy cheap generic loratadine loratadine online buy loratadine 10mg brand

semaglutide tablet

[url=http://ozempic.guru/]rybelsus 3 mg[/url]

Dxkxlt

priligy 90mg cheap dapoxetine 30mg tablet cost cytotec

Jqxvqs

order glucophage pills glycomet 1000mg sale metformin pills

wegovy tablets 7 mg

[url=http://rybelsus.best/]rybelsus diabetes[/url]

Udnyfy

oral orlistat xenical 120mg oral diltiazem online

rybelsus pill form

[url=https://semaglutideozempic.com/]wegovy tab 7mg[/url]

Mribci

order lipitor 10mg online lipitor 10mg pills order lipitor 10mg for sale

Vvkbdw

norvasc 10mg oral amlodipine 5mg pills buy norvasc pills for sale

Lssier

acyclovir order zovirax online buy order allopurinol generic

Chsgfk

order lisinopril 5mg online cheap buy lisinopril 10mg pill prinivil for sale online

Pfvrzg

generic crestor 20mg order rosuvastatin pills purchase zetia

Leeykx

order omeprazole 20mg for sale oral omeprazole 20mg order prilosec 10mg online cheap

Pudrdy

lopressor order metoprolol 100mg without prescription buy lopressor without prescription

Dsrzfd

order flexeril generic order baclofen 25mg for sale buy lioresal no prescription

Cqedov

purchase tenormin generic buy tenormin pills atenolol generic

Ycdpfi

order toradol for sale generic toradol 10mg cheap gloperba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *