Arhiva članaka iz 2018. godine

Arhiva članaka iz 2018. godine

arhiva članaka 2018
Promocija uz druženje za Božić i Novu godinu
Promocija publikacije “Od Tuzle, preko Sarajeva, do sunčanog Hvara” autorica Gordane Frimel i Jovanke Manzalović Šalaka obilježila je tradicionalno božićno-novogodišnje druženje “Česke besede” Sarajevo 15.12.2018. godine u prostoru Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku. Publikacija je posvećena tuzlanskom Čehu Čestmiru Mirku Dušeku – muzičaru, slastičaru, gimnastičaru, a najviše čovjeku. Profesor Dušek (20.10.1930.-17.06.2016.) je za svoj svestrani rad dobio brojna visoka priznanja, među kojima je češka nagrada “Gratias agit 2009” za širenje dobrog imena Republike Češke u zemlji i inostranstvu. Ovu lijepu dvojezičnu knjigu oblikovao je Dario Frimel, recenzirala mr. sci. Dragana Bogdanović, a Sandra Vlainić prevela tekst na češki jezik. U muzičkom je dijelu nastupila Adriana Katavić na gitari. Lijepo osmišljen program su pratili ambasador Češke Republike pan Jakub Skalník, gospođa Maja Lukić-Schade iz Vijeća Evrope i brojni gosti. Nakon promocije knjige družili su se s članovima u dobrom raspoloženju uz tombolu i servirane delicije, a nisu izostale ni prigodne čestitke uz nastupajuće praznike.
„Pozivnica“
/vidi sliku 1/
Prijem u rezidenciji
Ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini pan Jakub Skalník pozvao je “krajane” 11.12.2018. godine na tradicionalno božićno druženje u svojoj rezidenciji. Uz čestitku okupljenim članovima udruženja napomenuo je da odlazi na novu dužnost. Slijedila je razmjena poklona. Vesna Malić je u ime “Česke besede” Sarajevo predala kalendar za 2019. godinu gospodinu ambasadoru. Dobrom raspoloženju uz bogatu trpezu doprinijeli su muzičari iz banjalučke “Česke besede” s kojima su zapjevali svi prisutni.
/vidi sliku 1/
Božićni sajam u Franjevačkom samostanu sv. Ante
Na Božićnom sajmu, održanom 8. i 9.12.2018. godine u galerijskom prostoru Franjevačkog samostana sv. Ante u Sarajevu, sa svojim rukotvorinama učestvovali su već tradicionalno i članovi “Česke besede” Sarajevo. Ovaj put bila je to naša članica Vesna Malić čiji su medenjaci privukli najveću pažnju, a napravila ih je prema starom češkom receptu koji je sačuvala.
/vidi sliku 1/
Drvo slobode 2018
“Česká beseda” Sarajevo je 6.12.2018. godine učestvovala u projektu “Strom svobody 2018/Drvo slobode 2018”. U Parku nacionalnih manjina zasađeno je češko nacionalno drvo – lipa, pod sloganom “Nezapomínejme na své kořeny!/Ne zaboravimo svoje korijene!”. Organizaciju ove aktivnosti u ime “Česke besede” Sarajevo preuzela je predsjednica Udruženja Jovanka Manzalović Šalaka (dobijanje validne dozvole koju izdaje Općina Novo Sarajevo, nabavka sadnice lipe koju je donirao prof. dr. Dalibor Ballian – Šumarski fakultet u Sarajevu, saradnja s KJKP “Park” koje je obavilo sadnju…).
/vidi sliku 1/
Dan državnosti u Hotelu Evropa – “Česká beseda” Sarajevo na prijemu
Članovi “Česke besede” su 30.10.2018. godine prisustvovali prijemu koji su u Hotelu Evropa zajednički organizirale Ambasade Češke i Slovačke povodom stogodišnjice osnivanja Čehoslovačke Republike. Ambasadori Jakub Skalník i Martin Kačo su u svome obraćanju podcrtali dobro susjedstvo i saradnju kao primjer drugima u Evropskoj uniji i van nje. U programu je učestvovala folklorna grupa iz Slovačke. Tom prilikom predsjednica Jovanka Manzalović Šalaka dala je intervju za lokalnu TV kuću “HEMA” i u kratkim crtama predstavila rad “Česke besede” Sarajevo.
„Pozivnica“
/vidi sliku 1/
Moravski etnofolk – Atelje Figure
Članovi “Česke besede” su 26.10.2018. godine prisustvovali nezaboravnom koncertu češkog trija “Moravski etnofolk”. Koncert je organizirala Ambasada Republike Češke u sklopu obilježavanja godine tzv. “sudbonosnih osmica” značajnih za češku i čehoslovačku državnost i historiju, a to su bile godine: 1918., 1938., 1948. i 1968. Nakon koncerta u prepunom Ateljeu Figure priređen je i koktel.
/vidi sliku 1/
Praško proljeće i češka kultura u Mostaru
Ambasador Skalník je otvorio izložbu panela “Praško proljeće 1968” u Mostaru 18.10.2018. godine u Ćorovića kući. Povodom obilježavanja godišnjice svečano je uručio sliku “Kapija” Eliške Sokolove Pozorištu lutaka Mostar – Maloj sceni “Karel Čapek”. Za sjećanje na događaje i atmosferu iz 1968. godine kulturni program na Maloj sceni “Karel Čapek” priredili su članovi Društva Češkog-BiH prijateljstva “Arhitekt Karel Pařík” uz doprinos članova Udruženja građana češkog porijekla “Česká beseda” Sarajevo – predsjednice Jovanke Manzalović Šalaka i članice Ljube Ristić, kao i članova “Česke besede” Banja Luka.
/vidi sliku 1/
Izlet u Vareš
Članovi “Česke besede” Sarajevo su prema ranijem dogovoru sa župnikom fra Mirkom Majdandžićem 13.10.2018. godine posjetili Vareš i njegovu okolinu. Fra Mirko ih je predao u ruke poznatom vareškom kulturnjaku Toniju Petkoviću koji je svoje vođenje začinio pričama iz slavenske mitologije obilatim u vareškom kraju. Nakon okrepe na obiteljskom gospodarstvu Klarić u Šiminom Potoku, slijedila je Oćevija i posjeta kovačkoj radnji Mije Jozeljića. U vareškim kovačijama (majdanima) i danas se kuje uz pomoć vode po srednjovjekovnom principu što je jedinstven slučaj u Evropi. Kratko se svratilo na groblje gdje je fra Mirko imao misu i nastavilo prema Pogaru. Tu su nas u Etno-muzeju Foruma žena Pogar ugostili ljubazni domaćini. Ručak je organiziran u “Mrestilištu”, gdje se nakon vikara fra Ante Cvitkovića, izletnicima priključio i fra Mirko Majdandžić. U povratku u Vareš s fra Antom je detaljno razgledana stara crkva sv. Mihovila koja je najstariji spomenik katoličke crkve u Bosni i jedina sačuvana iz turskog perioda. Tako su se na ovom lijepom izletu članovi “Česke besede” mogli mnogo čega podsjetiti, ali i naučiti zahvaljujući saradnji s franjevcima.
/vidi sliku 1/
Češki jezik u Sarajevu
Obavještavamo vas da će i ove godine, kao i prethodnih godina, biti održan kurs češkog jezika. Kurs će početi u četvrtak 12.10.2018. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u 18:00 sati (učionica br. 154). Nastava je besplatna i održavat će se dva puta sedmično. Za više informacija možete se obratiti lektorici za češki jezik pišući na njenu e-mail adresu: jana.k.skoumalova@gmail.com. Povodom početka nastave na Lektoratu za češki jezik, polaznike će pozdraviti i obratiti im se ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini gospodin Jakub Skalník.
„Plakat – Češki jezik i kultura 1“
/vidi sliku 1/
25 godina Udruženja Mađara
U okviru saradnje sa srodnim udruženjima, “Česká beseda” Sarajevo je prisustvovala bogatom programu proslave 25. godišnjice Udruženja Mađara “HUM” koji je održan 10.11.2018. godine u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici.
/vidi sliku 1/
Dan svetog Václava
“Česká beseda” Sarajevo je u galerijskom prostoru Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku 29.09.2018. godine posebno svečano obilježila Dan sv. Václava koji je ujedno Dan “Česke besede”, kao i stotu godišnjicu postojanja Republike Češke. Tome je doprinijela “Česká beseda” iz Rijeke u okviru prekogranične saradnje. Dvije su Besede zapravo povezali događaji vezani uz darovane biste Tomáša Garriguea Masaryka, a nakon boravka članova sarajevske Besede u Rijeci, Riječani su u uzvratnoj posjeti proveli tri dana u Sarajevu kojim ih je provela Ljuba Ristić. Nakon pozdrava predsjednice Jovanke Manzalović Šalaka, Leona Sabolek je pročitala svoj tekst o Svetom Václavu “Veći od legende”. Predsjednica je zatim uručila zahvalnice za saradnju: Ambasadi Republike Češke koju je primila gospođa Adisa Zuberović, članicama Gordani Frimel, Ljubi Ristić, Zorici Vaclav i predsjednici “Česke besede” Rijeka gospođi Snježani Husak koja se i obratila prisutnima. Svečanosti je prisustvovala konzulica paní Jana Zelingerová, kao i predstavnica Gradske uprave Rijeke koja je pomogla dolazak brojnih gostiju iz Hrvatske. Naime, riječka Beseda se predstavila svojom folklornom skupinom čiji je nastup oduševio publiku. Sarajevska je Beseda bila zastupljena pjesmom i muzikom, a nastupali su Ljuba Ristić, Leona Sabolek, Ivan Milošević i Adriana Katavić. Nakon službenog programa slijedilo je druženje u nezaboravnoj atmosferi.
„Pozivnica“
/vidi sliku 1/
Gosti iz “Česke besede” Rijeka
“Česká beseda” Sarajevo je 28.09.2018. godine ugostila članove “Česke besede” Rijeka. Obilazak grada s gostima preuzela je na sebe naša članica Ljuba Ristić i tako im pružila priliku da uz njenu pomoć obiđu staro jezgro grada – Baščaršiju, a 30. septembra, prije polaska kući, gosti iz riječke Besede obišli su i Vrelo Bosne i time okončali svoju posjetu Sarajevu. Svima će u lijepom sjećanju, kako članovima našeg Udruženja tako i našim gostima iz Rijeke, ostati naša zajednička proslava Dana sv. Václava i 100-godišnjice Republike Češke.
/vidi sliku 1/
Posjeta “Českoj besedi” Prijedor
Jovanka Manzalović Šalaka je prisustvovala 18.09.2018. godine Drugom sastanku Grupe za koordinaciju nacionalnih manjina u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope, koji je održan u Prijedoru. Tom prilikom posjetila je Dom “Česke besede” Prijedor i razmijenila iskustva u radu s predsjednikom Udruženja Draganom Hrastekom kojem je, u znak pažnje, uručila primjerak knjižice recepata “Pochutnejte si!” u izdanju naše Besede.
/vidi sliku 1/
Izložba “Čehoslovačke sudbonosne osmice”
Izložbu posvećenu 50-godišnjici Praškog proljeća otvorili su 10.09.2018. godine ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalník i ambasador Republike Slovačke u BiH Martin Kačo u Historijskom muzeju BiH pod nazivom “Čehoslovačke sudbonosne osmice: Praško proljeće 1968 i Alexander Dubček”. Nakon otvaranja izložbe uslijedio je koktel uz češko pivo Budvar i uz slovačko vino. Ulaz i na izložbu i na projekciju filma bio je besplatan, a izložba se mogla pogledati do 19. septembra 2018. godine.
/vidi sliku 1/
Poklon čitateljima uz 75. rođendan “Oslobođenja”
1.09.2018. Praško proljeće zaustavljeno je sovjetskim i tenkovima još četiri zemlje Varšavskog pakta u augustu 1968. godine. Zbivanja u i oko tadašnje Čehoslovačke spadaju u događaje koji su obilježili prošlo stoljeće. Piše: Vildana Selimbegović
Jesen Praškog proljeća
Sjećanja jugoslavenskog diplomate u Čehoslovačkoj
Povratak u Prag: između prijatelja i Gustava Husaka
“Česká beseda” Sarajevo zahvaljuje na ustupljenim linkovima.
/vidi sliku 1/
100 godina Republike Češke
Zajedničko predstavljanje “Česke besede” Sarajevo, Društva “Arhitekt Karel Pařík“ Mostar i hora “Trytone” Liberec – Republika Češka povodom obilježavanja 100 godina Republike Češke, u saradnji s EU Info Centrom Sarajevo, upriličeno je 5.07.2018. godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. “100 godina priča” naziv je događaja posvećenog obilježavanju 2018. godine – Evropske godine kulturnog naslijeđa, kao i promociji različitih oblika zajedničkog naslijeđa i doprinosa Čeha u bh. kulturi, koji je povodom 100 godina samostalne države Republike Češke organiziralo u Sarajevu Udruženje građana češkog porijekla “Česká beseda” Sarajevo i EU Info Centar. Prije početka programa prisutne su prigodnim govorom pozdravili šef Odjela za politička i ekonomska pitanja Evropske unije u BiH Jan Šnaidauf, zamjenica ambasadora Republike Češke u Bosni i Hercegovini Klára von Kriegsheim Kadlecová i predsjednica Udruženja građana češkog porijekla “Česká beseda” Sarajevo Jovanka Manzalović Šalaka. Tim povodom u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hecegovine bila je otvorena izložba posvećena Janu Husu, filozofu, misliocu i ideologu češke reformacije, autorice Alene Gološ, predsjednice Društva “Arhitekt Karel Pařík“ iz Mostara, a hor “Trytone” iz Libereca je izveo tradicionalne češke pjesme. Za posjetioce je upriličeno i čitanje pjesme “Emina” Alekse Šantića koju je na češkom jeziku s puno emocija pročitala naša članica Ljuba Ristić, a na našem jeziku Alma Ferović, praunuka “lijepe Emine”.
/vidi sliku 1/
Promocija knjige
Ambasada Republike Češke u BiH upriličila je 30.06.2018. godine u prostoru “Face kafea” na Vilsonovom šetalištu promociju knjige “Sarajevo” autora Milana Holuba, a o knjizi su govorili autor, književnici Ernad Osmić i Jasmin Agić, kao i urednik Almir Zalihić.
/vidi sliku 1/
Izlet u Park prirode “Tajan”
“Česká beseda” Sarajevo je za svoj tradicionalni jednodnevni izlet posvećen obilježavanju Dana sv. Václava odabrala Park prirode “Tajan”. U organizaciji Vesne Malić krenulo se 24.06.2018. godine preko Vareša. Želja putnika je bila vidjeti najstariju sačuvanu katoličku crkvu u Bosni i Hercegovini, ali se to moralo ostaviti za drugi put jer je bila nedjelja i župnik fra Mirko Majdandžić u najvećem poslu. Zato su zainteresiranima ljubazne školske sestre franjevke pokazale Malu školu, ustanovu koju su podigle radi brige o napuštenoj djeci. Dalje je put vodio preko prelijepih krajolika u Zavidoviće koji obiluju industrijskom baštinom. Blizu Zavidovića je Arheološki park: Bosanske kamene kugle koji je također trebalo pogledati. Na kraju se došlo i do nedovoljno poznatog bisera prirode – Tajana, gdje se ručalo u restoranu “Kamenica”
/vidi sliku 1/
Minority Fest 2018 – “Multy-culty Food”
“Česká beseda” Sarajevo je 23.06.2018. godine učestvovala na Danu kuhinje nacionalnih manjina pod nazivom “Multy-culty Food”, a posjetioci su mogli degustirati specijalitete iz kuhinje i drugih nacionalnih manjina.
/vidi sliku 1/
Minority Fest 2018
22.06.2018. – “Česká beseda” Sarajevo je učestvovala u drugom dijelu Minority Festa 2018 – Dani nacionalnih manjina Kantona Sarajevo koji se održavao na Akademiji likovnih umjetnosti. U okviru Muzičko-poetskog recitala Leona Sabolek je čitala svoju pjesmu “Kako otići i pjesmu Herte Tadić “Morava” čija je autorica članica “Česke besede” Rijeka, na našem jeziku, dok je iste pjesme prevedene na češki jezik pročitala Ljuba Ristić, a uz pratnju Adriane Katavić na gitari.
/vidi sliku 1/
Cvijeće na grobu Karla Paržika
Članovi “Česke besede” Sarajevo su 16.06.2018. godine obišli grob Karla Paržika (1857-1942) na gradskom groblju “Sv. Mihovil” i položili cvijeće.
/vidi sliku 1/
Dani evropskog filma 2018
Članovi “Česke besede” Sarajevo su se 31.05.2018. godine odazvali pozivu Češke ambasade i u okviru Dana evropskog filma 2018. godine pogledali izvrstan češko-slovački film “Učiteljica/Učitelka” režisera Jana Hřebejka i scenarista Petra Jarchevskog snimljen na slovačkom jeziku. Zamjenica češkog ambasadora paní Klára von Kriegsheim Kadlecová se obratila brojnoj publici prije projekcije filma u kinu Meeting Point.
/vidi sliku 1/
Help us Project Culture
“Česká beseda” Sarajevo pokrenula je 24. maja 2018. godine projekt pod nazivom “Help us Project Culture” koji traje do 8. juna 2018. godine, a pripremio ga je Dario Frimel. Kampanju možete pogledati i podržati na sljedećem linku: https://gogetfunding.com/help-us-project-culture/ Pogledati FB “Česka beseda Sarajevo”
Prekogranična saradnja
“Česká beseda” Sarajevo, u okviru projekta prekogranične saradnje, predstavila se 12. maja 2018. godine u Češkom domu T. G. Masaryka – kulturnom centru Čeha u Rijeci, na manifestaciji “Májová zábava” riječke “Češke besede”, postavkom izložbe “Naših 20 godina PLUS”. Naše Udruženje predstavile su Jovanka Manzalović Šalaka, Dubravka Hadžikadunić, Vera Daneš Brozek i lektorica za češki jezik na sarajevskom Filozofskom fakultetu Jana Skoumalová. Riječke domaćine očekujemo u septembru u Sarajevu da bismo zajedno obilježili Dan sv. Václava.
/vidi sliku 1/
Mini festival čehoslovačkog i češkog filma
Od 12. do 14. juna 2018. godine, povodom obilježavanja 100-godišnjice od osnivanja nezavisne i demokratske Čehoslovačke u 1918. godini, Ambasade Republike Češke i Republike Slovačke u Sarajevu organizirale su mini festival čehoslovačkih i čeških filmova nagrađenih Oskarom. U kinu Meeting Point prikazani su filmovi “Strogo kontrolirani vlakovi” (Jiří Menzel), “Prodavnica na korzu” (Ján Kadár i Elmar Klos), kao i film “Kolja” (Jan Svěrák).
/vidi sliku 1/
Obuka o strateškom planiranju
U periodu od 26. do 28. 04.2018. godine u Bosanskoj Krupi je organizirana i realizirana obuka za Udruženja nacionalnih manjina u BiH iz oblasti strateškog planiranja, a u organizaciji Udruženja građana italijanskog porijekla “Rino Zandonai” Tuzla. Na obuci su sudjelovali predstavnici Udruženja Makedonaca iz Tuzle i Banje Luke, Čeha iz Sarajeva i Italijana iz Tuzle, Sarajeva i Banje Luke. Gosti na obuci su bili Želimir Lalić u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Esma Hergić, predstavnica Općine Bosanska Krupa. “Česku besedu” Sarajevo je na obuci predstavljala Jovanka Manzalović Šalaka, a projekt je podržalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Nažalost, naša članica Vesna Malić, iako prijavljena, zbog zdravstvenih problema nije mogla pristupiti pomenutoj obuci.
/vidi sliku 1/
Koncert češkog gitarskog dueta “Siempre Nuevo”
Ambasada Republike Češke je organizirala koncert češkog gitarskog dueta “Siempre Nuevo” povodom obilježavanja godine tzv. “sudbonosnih osmica” (1918., 1938., 1948., 1968.) značajnih za češku i čehoslovačku državnost i historiju. Koncert je održan 25. aprila 2018. godine u 19:30 u Bošnjačkom institutu (Mula Mustafe Bašeskije 21, Sarajevo). Ulaz je bio besplatan. Više informacija na www.mzv.cz/sarajevo.
/vidi sliku 1/
Izložba u Umjetničkoj galeriji BiH
Ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini gospodin Jakub Skalník je 19. aprila 2018. godine u Umjetničkoj galeriji BiH svečano otvorio izložbu umjetničkih fotografija gospodina Sukija Medenčevića (rođen u Derventi/BiH, diplomirao na praškoj Filmskoj akademiji, sada državljanin SAD-a) pod nazivom “Prozori u svijet, prozori u dušu”, koji predstavljaju presjek umjetničkog stvaranja ovog izuzetnog umjetnika. Izložba zbirke fotografija koje su nastale tokom Medenčevićevih putovanja diljem svijeta (uključujući i Češku) bit će izložena za javnost u Umjetničkoj galeriji do 5.05.2018. godine. Otvaranju izložbe prisustvovale su mnoge ličnosti iz kulturnog i političkog života u Bosni i Hercegovini. Više informacija o izložbi možete pronaći na web-stranici Umjetničke galerije BiH.
/vidi sliku 1/
Naknadno objavljeno 25.03.2018. – Bilateralni ugovor – Republika Češka i BiH
16.03.2018. – U Sarajevu potpisan sporazum između Republike Češke i Bosne i Hercegovine o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke
Dana 16.03.2018. godine u prostorijama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine svečano je potpisan značajan bilateralni dokument između Republike Češke i Bosne i Hercegovine, čiji je puni naziv “Sporazum o kulturnoj, obrazovnoj i naučnoj saradnji između Vlade Republike Češke i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”. Ovaj sporazum za Republiku Češku i Bosnu i Hercegovinu potpisali su ambasador Republike Češke u Sarajevu gospodin Jakub Skalník i ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine gospodin Adil Osmanović.
“Kao što se vidi iz naslova, sporazum je o suradnji Republike Češke i Bosne i Hercegovine u navedenim oblastima, npr., pri organizaciji izložbi, muzejskih suradnji, kooperaciji teatra u obje zemlje, ali također i suradnji škola, istraživačkih instituta itd. Na osnovu potpisa navedenog sporazuma odgovarajuće institucije na strani Republike Češke i Bosne i Hercegovine trebale bi razvijati programe suradnje u konkretnim oblastima za konkretan vremenski period, čija implementacija treba imati za cilj užu i intenzivniju suradnju kulturnih, obrazovnih i naučnih institucija u Republici Češkoj i Bosni i Hercegovini.”
napomena: Fotografije preuzete sa sajta ambasade RČ u BiH
/vidi sliku 1/
Naknadno objavljeno 24.03.2018. -“Česká beseda” na Češkoj televiziji – Babylon
Premijera: subota, 10.02.2018., na ČT2 Ekipa Češke televizije iz Ostrave u sastavu: urednica Marta Růžičková, snimatelj Krunoslav Kiko Keteleš i tonac Otokar Oto Mandelik, posjetila je Sarajevo kako bi snimila prilog o “Českoj besedi” Sarajevo za serijal “Babylon”. Jovanka Manzalović Šalaka, Leona Sabolek, Dubravka Hadžikadunić i Dario Frimel su 18.09.2017. godine govorili o Besedi i sebi u krugu Botaničke bašte Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Tu su čitane i pjesme. Dario Frimel je pročitao prijevod Šantićeve “Emine” na češki jezik, Leona Sabolek svoju pjesmu “Kako otići”, a Dubravka Hadžikadunić njen prijevod na češki jezik. Jovanka Manzalović Šalaka je s ekipom posjetila i Trg Karla Paržika, češkog graditelja Sarajeva o kojem je upravo izlazio feljton u dnevnom listu “Oslobođenje”. Feljton je priređen na osnovu knjige “Arhitekt Karel Pařík” autora Jiříja Kuděle, Branke Dimitrijević i Ive Vacíka. Emisija se može pogledati na linku:
POGLEDAJTE EMISIJU
/vidi sliku 1/
Naknadno objavljeno 23.03.2018. – Ljubavna priča postavljena na Facebook-u Udruženja
25. januar 2018. – Radio Slobodna Evropa otkriva, a mi prenosimo lijepu ljubavnu priču nastalu između Sarajke i Čeha. Oboje su članovi “Česke besede” Sarajevo.
POGLEDAJTE VIDEO 
Naknadno objavljeno 22.03.2018. Dan nezavisnosti BiH
Povodom Dana nezavisnosti BiH, 1. marta 2018. godine u Predsjedništvu BiH održan je prijem. U ime “Česke besede” Sarajevo prijemu je prisustvovala predsjednica Udruženja Jovanka Manzalović Šalaka. 
http://www.bhrt.ba/bht1-emisije/dnevnik-3-bht1/dnevnik-3-01-03-2018/
/vidi sliku 1/
Mađarski praznik
Podpredsjednica za kulturu Česke besede Sarajevo Leona Sabolek i članica Dubravka Hadžikadunić prisustvovale su proslavi Mađarskog nacionalnog praznika u čast revolucije 1848.g. koji je uz bogat program održan 21.03.2018.g. u Franjevačkom samostanu sv. Ante. Program su uvježbali i izveli članovi Udruženja Mađara hum s kojim Česká beseda ima dugogodišnju saradnju. Praznik je u svome obraćanju čestitao i mađarski ambasador g. József Négyesi.
/vidi sliku 1/
“Češki kutak”
Druženje u “Češkom kutku”, koje je upriličeno 22. februara 2018. godine u galerijskom prostoru Samostana sv. Ante na Bistriku, proteklo je u ugodnom razgovoru uz skromnu zakusku i neizostavnu “Becherovku”. Predsjednica Udruženja Jovanka Manzalović Šalaka iskoristila je priliku da petnaestak prisutnih članova upozna sa Planom rada za ovu godinu i da najavi da će Dan sv. Václava biti već tradicionalno obilježen odlaskom na zajednički izlet.
/vidi sliku 1/
„Česká beseda“ Sarajevo u Zemaljskom muzeju – 01.02.2018.
„Česká beseda“ se 2015. godine pridružila akciji „Ja sam muzej“ shvaćajući kolika je važnost Zemaljskog muzeja BiH i kako on pripada i kulturnoj baštini češkog naroda. Tada su članovi Besede dežurali za muzej, a predsjednica Jovanka Manzalović Šalaka dala emotivnu izjavu za medije. Sada kada je Muzej otvoren, odazvali su se pozivu na proslavu njegovog 130. rođendana. Česki kutak i Klub prijatelja Zemaljskog muzeja su 1.02.2018.g. prisustvovali otvorenju izložbe „Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća“ na Odjeljenju za etnologiju. Osim toga, oni su obišli Muzej i pogledali i druge sadržaje u okviru jubileja ove naše najstarije kulturno-naučne institucije.
/vidi sliku 1/
Upravni odbor
Upravni odbor „Česke besede Sarajevo“ sastao se 24.01.2018.g. u prostoru Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku. Na sastanku se raspravljalo o aktivnostima u narednom periodu. Tu su već planirana saradnja s drugim udruženjima, obilježavanje godišnjica i izlet, nastavak kursa češkog jezika. Destinaciju izleta kao i druge aktivnosti mogu predložiti svi članovi, a o tome će biti riječi na skorom radnom druženju.
/vidi sliku 1/
ČEŠKI KUTAK – „ Literatura uz šoljicu čaja“
Franjevački samostan sv. Anto
* druga srijeda u mjesecu od 17:30 do 19:00
„Mucha“

116 comments

BammexY

Unfortunately, most insurance companies do not pay for this procedure cialis generic tadalafil acetazolamide bula do allegra pediatrico Most impartial observers would likely conclude there is no valid financial case for federal farm subsidies and special farm safety nets

tpt token

Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I’ll keep an eye out for your answers.

warrant перевод

Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

BammexY

Using this algorithm stratifies patients according to a risk benefit ratio and may facilitate patient counseling by physicians, allowing women to make an informed choice about the use of tamoxifen for breast cancer chemo prevention Figure 2 buy zithromax to treat chlamydia

slp coin fiyat

Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

gate.io

I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me?

gate io

I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me?

BammexY

Addgene has buy cialis online us Malcolm, USA 2022 06 18 00 35 26

nounseDop

buy cialis 5mg online Therefore, it was posited that NEOD 001 could clear AL amyloid deposits in affected organs

nounseDop

Tumors were considered positive if IHC staining was 3, or if it was 2 and the tumors were FISH positive ratio 2 buy cialis 5mg

gate borsası

I am an investor of gate io, I have consulted a lot of information, I hope to upgrade my investment strategy with a new model. Your article creation ideas have given me a lot of inspiration, but I still have some doubts. I wonder if you can help me? Thanks.

gate.io türkiye

After reading your article, it reminded me of some things about gate io that I studied before. The content is similar to yours, but your thinking is very special, which gave me a different idea. Thank you. But I still have some questions I want to ask you, I will always pay attention. Thanks.

gate io giriş

After reading your article, it reminded me of some things about gate io that I studied before. The content is similar to yours, but your thinking is very special, which gave me a different idea. Thank you. But I still have some questions I want to ask you, I will always pay attention. Thanks.

100

I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article. https://www.binance.com/ur/register?ref=YY80CKRN

Daphoff

Vogel VG, Costantino JP, Wickerham DL et al where to buy cialis

trartutle

Because star anise is chock full of antioxidants, it can help reduce oxidative stress in the heart, promoting a healthier cardiovascular system is watermelon a natural viagra Phenobarbital and phenytoin may effectiveness

binance sign up

Can you be more specific about the content of your enticle? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://accounts.binance.com/en/register-person?ref=P9L9FQKY

trartutle

With additional reporting by Randall Palmer in Ottawa and PhilBlenkinsop in Brussels; Editing by Eric Beech and CynthiaOsterman Anibal tYHpCtTNpkjrrPJLywx 5 20 2022 buy fincar 5mg cheap

trartutle

Herbert, USA 2022 06 27 05 03 46 a vendre levitra 20mg

trartutle

finasteride prescription 2, Non Enterococcus bovis 2 cases, 0

binance

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://www.binance.com/cs/register?ref=PORL8W0Z

Sueheaby

[url=http://malegra.science/]malegra dxt tablets[/url]

SamuelbrupE

[url=https://valacyclovir.party/]valtrex lowest price[/url]

RichardCApse

[url=https://erectafil.party/]erectafil 10[/url]

WSgjItH

cialis Group description and 30 d mortality

Samheaby

[url=http://modafinilrn.online/]compare provigil prices[/url]

Davisfeaws

[url=http://paxila.foundation/]paroxetine 12.5[/url]

bezogoroda.ru

Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this post and the rest of the site is also really good. bezogoroda.ru

daachka.ru

Undeniably consider that that you stated. Your favourite justification appeared to be at the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked whilst other people consider worries that they plainly do not understand about. You controlled to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing with no need side effect , other people can take a signal. Will likely be back to get more. Thank you daachka.ru

сделать чеки на гостиницу в санкт петербурге

What’s up to all, the contents present at this site are really remarkable for people experience, well, keep up the nice work fellows. сделать чеки на гостиницу в санкт петербурге

nadachee.ru

It’s in fact very complex in this full of activity life to listen news on TV, thus I simply use internet for that purpose, and get the most recent news. nadachee.ru

Josephder

[url=http://cialis.skin/]cialis 5mg online usa[/url]

Maryheaby

[url=https://prednisolonetab.skin/]prednisolone tablets for sale[/url]

how to fake proof of permanent residency

No matter if some one searches for his required thing, so he/she desires to be available that in detail, thus that thing is maintained over here. easy buy fake residence permit

WilliamGot

[url=https://alburol.online/]ventolin for sale online[/url]

где купить биссер в в минске

Greate article. Keep writing such kind of information on your blog. Im really impressed by your blog. купить бисер в интернет магазине дешево

QcdCkXdG

is propecia worth it CC clomiphene citrate, MET metformin, LE letrozole, FSH

daachka.ru

It’s really very complex in this full of activity life to listen news on TV, so I simply use web for that purpose, and get the most recent news. daachka.ru

yes-dacha.ru

As the admin of this website is working, no uncertainty very soon it will be well-known, due to its quality contents. yes-dacha.ru

rem-dom-stroy.ru

Fantastic site you have here but I was curious about if you knew of any message boards that cover the same topics talked about in this article? I’d really love to be a part of group where I can get advice from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Cheers! rem-dom-stroy.ru

Sueheaby

[url=http://zestoretic.foundation/]zestoretic generic[/url]

SamuelbrupE

[url=https://tizanidine.trade/]zanaflex 6 mg[/url]

obshchestroy.ru

Hi there it’s me, I am also visiting this website daily, this web site is in fact nice and the viewers are in fact sharing nice thoughts. obshchestroy.ru

remont-master-info.ru

Asking questions are in fact nice thing if you are not understanding anything completely, but this piece of writing provides pleasant understanding even. remont-master-info.ru

аренда офиса в минском районе

What’s up friends, nice post and pleasant arguments commented here, I am in fact enjoying by these. аренда офиса в минском районе

RichardCApse

[url=https://inderala.charity/]propranolol tablets buy online[/url]

Juristide konsultatsioon

Incredible points. Solid arguments. Keep up the good work. Juriidiline abi

Õigusabi

If you want to increase your familiarity simply keep visiting this web site and be updated with the newest information posted here. Jurist

Samheaby

[url=https://aurogra.party/]aurogra 100[/url]

аренда ричтрака

We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with helpful information to work on. You have performed an impressive activity and our whole community can be grateful to you. аренда ричтрака в минске

Davisfeaws

[url=https://tizanidine.party/]tizanidine 2 mg tab brand name[/url]

снять офис в пригороде минска

I have read so many articles concerning the blogger lovers except this article is actually a nice piece of writing, keep it up. аренда офиса в минском районе

накрутка просмотров яппи

My spouse and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be just what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content for yourself? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on some of the subjects you write regarding here. Again, awesome web site! просмотры в яппи

накрутка подписчиков в яппи

Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too fantastic. I really like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I can not wait to read far more from you. This is actually a wonderful website. накрутка яппи

qNTzjfbC

is there a generic cialis available Collect on the covid- 19 update bayer article nr

накрутка лайков в яппи

Informative article, just what I needed. накрутка яппи

накрутка яппи

This piece of writing will help the internet users for creating new website or even a blog from start to end. накрутка яппи

Josephder

[url=http://onlinedrugstore.party/]sure save pharmacy[/url]

Maryheaby

[url=https://duloxetinecymbalta.online/]cymbalta price comparison[/url]

SamuelbrupE

[url=http://albenzaalbendazole.online/]cheap albendazole[/url]

smartremstroy.ru

Good day I am so grateful I found your web site, I really found you by error, while I was searching on Google for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thanks a lot for a incredible post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I dont have time to look over it all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb jo. smartremstroy.ru

daachnik.ru

What’s up i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this post i thought i could also make comment due to this sensible article. daachnik.ru

delaremontnika.ru

I was able to find good information from your blog posts. delaremontnika.ru

Sueheaby

[url=http://medrol.gives/]medrol 8mg tablet[/url]

twitch.tv

Wow, this piece of writing is good, my sister is analyzing these things, so I am going to tell her. twitch.tv

buYBZoUpE

cialis for daily use There are other alternatives to keep in mind as well

перетяжка мягкой мебели

This is the right blog for anyone who would like to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want toHaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that’s been written about for years. Great stuff, just excellent! перетяжка мягкой мебели

чеки на гостиницу в москве с подтверждением

I read this article fully about the resemblance of most recent and preceding technologies, it’s awesome article. где сделать в москве гостиничные чеки

daachkaru

I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100% positive. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Thanks daachkaru

x** animal video

I relish, cause I found exactly what I used to be looking for. You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye xx janwar video

RichardCApse

[url=https://promethazinephenergan.gives/]phenergan uk otc[/url]

myinfodacha.ru

Thank you for some other informative website. Where else may I am getting that kind of info written in such a perfect way? I have a venture that I am simply now running on, and I have been at the glance out for such information. myinfodacha.ru

glavsadovnik.ru

Hey very interesting blog! glavsadovnik.ru

Samheaby

[url=https://hydroxychloroquine.party/]hydroxychloroquine tablets ip 400 mg[/url]

раскрутка сайта в google

Greetings from Idaho! I’m bored to death at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I really like the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, fantastic site! раскрутка сайта в google

Davisfeaws

[url=http://erectafil.gives/]erectafil 5[/url]

sadounik.ru

Saved as a favorite, I like your web site! sadounik.ru

wyPivM

viagra with alcohol Preferably, the pyrimidine analog antimetabolite is selected from the group consisting of cytarabine, 5 azacytidine, gemcitabine, floxuridine, 5 fluorouracil, capecitabine, and 6 azauracil

daachka.ru

I always spent my half an hour to read this website’s articles or reviews everyday along with a cup of coffee. daachka.ru

daa4a.ru

This website definitely has all of the information I wanted about this subject and didn’t know who to ask. daa4a.ru

частный эромассаж в Москве

Неповторимый мужской эромассаж Москва в боди салоне частный эротический массаж Москва

xxx sex animal movies

I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100% positive. Any tips or advice would be greatly appreciated. Appreciate it animal video 3gp

ремонт окон минск

Thanks for sharing your thoughts on %meta_keyword%. Regards ремонт стеклопакетов в смолевичах

ремонт окон пвх в Борисове

I simply could not depart your site prior to suggesting that I really enjoyed the standard information a person supply on your visitors? Is going to be back incessantly in order to inspect new posts ремонт стеклопакетов в Жодино

фитнес тренер обучение

Heya are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated! фитнес тренер обучение

фитнес тренер обучение

Normally I do not read article on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to take a look at and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite great article. фитнес тренер обучение

zoo xxx video

When someone writes an piece of writing he/she maintains the plan of a user in his/her mind that how a user can know it. Thus that’s why this post is great. Thanks! dog xxxxx

daachka.ru

Howdy, I do think your site could be having browser compatibility issues. When I look at your site in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Besides that, fantastic website! daachka.ru

bezogoroda.ru

What’s up everyone, it’s my first pay a visit at this website, and piece of writing is actually fruitful designed for me, keep up posting these posts. bezogoroda.ru

daZNnzIv

Minor 1 phenobarbital will decrease the level or effect of alfuzosin by affecting hepatic intestinal enzyme CYP3A4 metabolism cialis

химчистка матраса в жодино

Hey very interesting blog! химчистка матраса в борисове

химчистка мебели смолевичи

I constantly spent my half an hour to read this website’s posts daily along with a cup of coffee. химчистка дивана на дому в жодино

sadovoe-tut.ru

What’s up, yup this article is in fact nice and I have learned lot of things from it concerning blogging. thanks. sadovoe-tut.ru

agrosadovnik.ru

If you are going for best contents like I do, simply visit this site everyday since it offers quality contents, thanks agrosadovnik.ru

Josephder

[url=https://ivermectin.directory/]buy stromectol uk[/url]

гостиница с отчетными документами

This web site really has all of the info I wanted about this subject and didn’t know who to ask. сделать гостиничные чеки

Davisfeaws

[url=https://metformin.wtf/]metformin for sale uk[/url]

купить чеки на гостиницу в москве

Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e mail. купить гостиничный чек в москве

20bet

Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

ogorodkino.ru

Nice post. I used to be checking continuously this blog and I am inspired! Very useful information specially the last part 🙂 I care for such info a lot. I used to be seeking this particular info for a long timelong time. Thank you and good luck. ogorodkino.ru

сделать гостиничный чек

Greetings! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading through your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects? Thanks a lot! гостиничный чек москва

indexation site

Thank you for another wonderful article. Where else may anyone get that kind of information in such a perfect means of writing? I have a presentation next week, and I am at the look for such information. fast indexing url

SamuelbrupE

[url=http://vermox.store/]vermox 500 mg tablet[/url]

Samheaby

[url=http://onlinepharmacy.monster/]best online thai pharmacy[/url]

гостиничные чеки куплю

Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone! гостиничные чеки купить в москве

infoda4nik.ru

Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have created some nice procedures and we are looking to swap methods with other folks, be sure to shoot me an e-mail if interested. infoda4nik.ru

сделать гостиничный чек

Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone! гостиничные чеки купить в москве

Доставка алкоголя Екатеринбург телефон

Fantastic site. A lot of useful information here. I’m sending it to some pals ans also sharing in delicious. And naturally, thank you on your effort! Доставка алкоголя Екатеринбург круглосуточно дёшево

Доставка алкоголя Екатеринбург Уралмаш

Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog based upon on the same information you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail. Доставка алкоголя Екатеринбург

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *