Arhiva članaka iz 2014. godine

Arhiva članaka iz 2014. godine

arhiva članaka 2014
Božićno druženje
Već tradicionalno božićno druženje članova „Česke besede“ održano je 19.12.2014.g. u prostoru Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku. Druženje je svojim prisustvom uveličala otpravnica poslova Ambasade Republike Češke Klára von Kriegsheim Kadlecová koja je svima čestitala Božić i novu 2015. godinu. Tu su bili još lektor češkog jezika Kryštof Bachmann i predstavnici Društva bosansko-češkog prijateljstva „ Snješka “. Predsjednica Jovanka Manzalović Šalaka pripremila je češki kalendar za 2015. godinu i recept za medenjake koji je sačuvala Zvjezdana Stuchlý. Po tome je receptu medenjake ispekla Senka Paunović Sivjakov, a njen sin – mali Ivor Sivjakov ih je uručio paní Kadlecovoj. Uz sendviče i kolače, bilo je i pića, a među njima neizostavna Becherovka. Svi su se potpisali na baner „ Česke besede “ u znak podrške Gordani Frimel sa željom da brzo ozdravi. Kao voditeljica tombole ovaj put se iskazala Svetlana Beran.
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/
Prijem za krajane
Otpravnica poslova paní Klára von Kriegsheim Kadlecová organizirala je božićno druženje sa krajanima 12.12.2014. u Rezidenciji ambasadora Češke Republike. Njenom pozivu su se odazvali članovi „Českih beseda“ iz Sarajeva i Banjaluke, društva „Karlo Paržik“ iz Mostara i Društva bosansko-češkog prijateljstva „Snješka“ iz Sarajeva. Izmijenjeni su prigodni darovi, posluženo jelo i piće. Paní Kadlecová je svim udruženjima darovala po bocu Becherovke, a Jovanka Manzalović Šalaka joj je ispred „ Česke besede “ Sarajevo uručila reprint imenika-adresara „ Čechové v Sarajevé dle sčítání v r. 1910. / Česi u Sarajevu na temelju popisa stanovništva 1910. godine “ kao i češki kalendar za 2015. godinu. Muzičari iz Banjaluke su doprinijeli vedroj atmosferi, a bilo je i stihova u interpretaciji Sadžide Viteškić – Majstorović i Ratka Orozovića. Stari poznanici su se rastali obogaćeni ovim susretom i nadom da će se lijepe želje iz čestitki i ostvariti.
/vidi sliku 1/
Česká beseda se predstavila na «Minority Festu 2014+2015»
Od 10. do 13. decembra 2014. godine prvi put su održani Dani nacionalnih manjina Kantona Sarajevo u organizaciji Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo. Dani su započeli otvaranjem izložbe braće Selman iz Bihaća, akademskih umjetnika koji svojim radovima i likovnim izrazom ruše sve predrasude o romskoj populaciji. 13. decembra, u galerijskom prostoru Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu (zdanje Evangelističke crkve koja je izgrađena 1899. godine po nacrtu češkog arhitekte Karla Paržika), Česká beseda se ovdašnjoj javnosti, zajedno sa ostalim pripadnicima nacionalnih manjina, predstavila prigodno opremljenim štandom, kao i svojim dokumentarnim filmom «Probuđene lutke» čije je prikazivanje upriličeno u Art kinu Kriterion. Tog istog dana, aktivno učešće u predstavljanju svoje nacionalne manjine i zajednice koje egzistiraju u Kantonu Sarajevo, uzeli su Makedonci, Poljaci, Crnogorci, Jevrejska zajednica, Rusi, Palestinci i Austrijanci. Interesovanje medija za ovu manifestaciju je bilo izuzetno veliko, a posebno su bili zainteresovani za rad Česke besede, kao jednog od najaktivnijih Udruženja u Sarajevu. Kanton Sarajevo je finasirao «Minority Fest 2014+2015» novčanim iznosom od 5.000,00 KM.
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/
Linkovi sa obavijestima i komentarima:
http://www.slobodnaevropa.org/content/minority-fest-propitivanje-drustvene-svijesti-prema-manjinama/26737730.html
http://www.bhrt.ba/bht1-emisije/dimenzija-vise/dimenzija-vise-12-12-2014-2/
Najavu prikazivanja dokumentarnog filma “Probuđene lutke” u okviru Minority Festa 2014+2015 možete pogledati ovdje:
https://www.youtube.com/watch?v=_NmAR3FlHjE
Proslava Dana državnosti
Česka beseda je 16.10.2014.g. proslavila Dan državnosti u UNITIC-u gdje je Ambasada Češke Republike u Sarajevu organizirala prijem u suradnji s ambasadama Slovačke, Mađarske i Poljske. Tako su članice Višegradske četvorke zajedničkom proslavom svojih nacionalnih praznika preporučile Bosni i Hercegovini put suradnje i zajedništva. Uzvanicima se obratio ambasador Slovačke Republike g. Ján Pšenica, a bio je to ujedno oproštaj od češkog ambasadora pana Tomáša Szunyoga, kao i mađarskog ambasadora g. Józsefa Pándura.
/vidi sliku 1/
Na «kestenijadi» kod «Cankara»
11.10.2014. godine odazvali smo se pozivu Slovenskog društva Cankar za druženje na otvorenom – «KESTENIJADU». Druženju u njihovom vrtu okupanom jesenjim bojama, te uz predivno oktobarsko sunce, nije nedostajalo pjesme, razdraganog smijeha prisutnih članova Društva i njihovih gostiju, kao ni neizostavnog pečenog kestenja.
/vidi sliku 1/
Kod gradonačelnika
08.10.2014. godine upriličen je još jedan sastanak kod gradonačelnika Ive Komšića. Sastanku su prisustvovali nj.e. ambasador Republike Slovenije msc. Iztok Grmek, Sanja Bogdanović, predsjedavajuća Vijeća nacionalnih manjina FBiH i član Upravnog odbora Slovenskog društva Cankar, Irma Muratović, predsjednica Udruženja Mađara HUM Sarajevo i Jovanka Manzalović Šalaka, predsjednica Udruženja građana češkog porijekla Česká beseda Sarajevo. I na ovom sastanku, kao i na onom prethodnom od 23. maja 2014. godine, tema razgovora je bila «Iznalaženje prostora za Kuću nacionalnih manjina u Sarajevu». Predloženo je više lokacija, a gradonačelnik je obećao da će pokušati riješiti ovaj «gorući» problem u saradnji sa načelnicima gradskih općina.
/vidi sliku 1/
Dan evropskih jezika
26.09.2014. godine na manifestaciji obilježavanja Dana evropskih jezika, koja je održana u sarajevskoj Osnovnoj školi «Meša Selimović», predstavnica češke nacionalne manjine Martina Milošević izvela je češku narodnu pjesmu «Písnička česká». Na ovoj manifestaciji još su učestvovali predstavnici Slovenskog društva Cankar i Udruženja građana makedonskog porijekla, kao i ukrajinska nacionalna manjina. Centralna manifestacija održana je u Brčkom na kojoj je bila prisutna Klára von Kriegsheim Kadlecová, otpravnica poslova Ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini.
http://www.mzv.cz/sarajevo/bs/Kultura_i_obrazovanje/kultura/europskog_dana_jezika.html
/vidi sliku 1/
„ Česká beseda “ na BHT1
Ekipa BHT1 je 18.11.2014.g. snimila prilog o „ Českoj besedi “ u prostoru Samostana sv. Ante na Bistriku. Za BHT1 su govorili: ekonom Samostana fra Perica Vidić, predsjednica „ Česke besede “ Jovanka Manzalović Šalaka i potpredsjednica za kulturu Leona Sabolek. Snimljeni prilog će se emitirati 1.12.2014.g. u okviru Jutarnjeg programa BHT1.
/vidi sliku 1/
Izložba “Kreativnost u slobodno vrijeme” postavljena u Maloj galeriji sv. Ante od 15.09. do 22.09.2014. godine
Ovogodišnja proslava Dana sv. Václava i 18. godišnjice obnovljenog rada „ Česke besede “ Sarajevo obilježena je šestom izložbom „ Kreativnost u slobodno vrijeme “ otvorenom 15.09.2014.g. u Maloj galeriji sv. Ante i druženjem u prostoru Franjevačkog samostana na Bistriku.
Svoje radove, u rasponu od fotografija do maketa broda i aviona, izlagalo je 13 članova „ Česke besede “, a kao gosti učestvovali su članovi Udruženja građana poljskog porijekla Polsa iz Sarajeva sa fotografijama poljskih narodnih nošnji. Jedan pano posvećen je pokojnoj predsjednici Branki Hrzek i časopisima koje je uspješno uređivala. Otvorenje izložbe je svojim prisustvom uveličala nova zamjenica ambasadora Češke Republike paní Klara von Kriegsheim Kadlecova, kojoj je predsjednica Jovanka Manzalović Šalaka uručila reprint knjižice sa češkim narodnim pjesmama i buket čeških ruža koji je izradila gđa Ljerka Latal Danon. Na otvorenju izložbe su bili predstavnici udruženja: Polsa, Snješka, Hum, Cankar, te Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak i BH1 radija. Svima je podijeljen novi broj Informatora posvećen zamjeniku ambasadora Slavomíru Gogi koji je ove godine završio svoj mandat u Ambasadi.
/vidi sliku 1/
 /vidi sliku 2/ /vidi sliku 3/ /vidi sliku 4/ /vidi sliku 5/
Spisak izlagača možete pogledati ovdje
Video možete pogledati u HD-rezoluciji na Youtube-u
NAJAVA!
Izložba “Kreativnost u slobodno vrijeme”

Pozivnicu možete preuzeti ovdje
Plakat možete pogledati ovdje
Ispratili smo Slaveka
Zamjenik ambasadora i savjetnik za politiku, medije i kulturu u Ambasadi Republike Češke pan Slavomír Goga službeno se oprostio od suradnika i prijatelja 30.06.2014.g. u rezidenciji ambasadora radi odlaska na novu dužnost u timu Specijalnog predstavnika Europske Unije za Brčko. Nevjerovatno je kako su brzo protekle 4 godine, a posebno zadnje dvije kada je bio zadužen za krajane i kada smo se intenzivno družili sa ovim divnim mladim čovjekom. Gdje god bi se pojavio, plijenio je svojom neposrednošću i jednostavnošću i zato nije čudo što je stekao mnogo prijatelja u Sarajevu. I on je našu zemlju i ljude zaključao u svom srcu pa ne čudi lapsus kada je na oproštaju rekao da u Bosni i Hercegovini ostaje još 12 godina, umjesto 12 mjeseci. I mi bismo voljeli biti s Vama i više godina, dragi pane Slavek.
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/
Više slika možete pogledati na našem web-site-u
Atentat 1914. godine: češki tragovi
U organizaciji Ambasade Republike Češke, Udruženja građana češkog porijekla Česká beseda Sarajevo i Udruženja bosansko-češkog prijateljstva Snješka 27.06.2014.g. održana je debata na temu „ Atentat 1914. godine: češki tragovi “ uz podršku Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u čijem se prostoru odvijala. Moderator je bio Slavomír Goga, zamjenik ambasadora Republike Češke. Koautori mgr. Pavel Trojan i Martin Ježek predstavili su turistički vodič „ Tak, ubili su nam Ferdinanda “. Stručno su razmatrani Česi i Bosna i Hercegovina u vrijeme atentata, političke okolnosti atentata, kako je atentat povezan sa Češkom i različite interpretacije atentata u Češkoj i Bosni i Hercegovini. Nakon izlaganja dr. Zijada Šehića, mr.sc. Željke Poloni, Tomislava Krzyka i Saše Beltrama razvila se plodonosna diskusija.
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/
Više slika možete pogledati na našem web-site-u
Cvijeće na grobu Karla Paržika
23.06.2014. godine, povodom 72 godine od smrti Karla Paržika, članovi Česke besede Sarajevo obišli su njegov grob na gradskom groblju sv. Mihovil i položili cvijeće.
/vidi sliku 1/
Orlovača
Članovi „Česke besede“ i njihovi gosti zaputili su se 26.04.2014.g. prema pećini Orlovači.
Pećina Orlovača se nalazi u zaseoku Donje Sinjevo svega 15 kilometara od Sarajeva, ali je ideju za posjetu dala naša članica Ljuba Ristić, inače rođena Čehinja. Ostalim Sarajlijama je do sada bila nepoznata, iako u sebi nosi jedinstven pećinski nakit na kojem bi joj pozavidjele i poznatije pećine. Osim pećine, uz stručno vodstvo Mladena Samardžića, među prvima smo posjetili i novootvoreni muzej. Poslije obilaska muzeja i pećine zaputili smo se na ručak u restoran „ Točak “ u Mokrom. Iza ručka i druženja, Jadranka Šuster je predložila posjetu Pravoslavnoj etno-galeriji „ Ognjište “ na Palama koju je ona već obilazila sa turistima. Tu smo uz ljubaznog domaćina Ristu Gavrilovića i njegovu obitelj našli niz umjetnina i autentičnih suvenira, koje će biti dar ili uspomena onima koji su ih kupili. Nakon uspješno izvedenog ovogodišnjeg izleta „ Česke besede “ u kišno Sarajevo smo se vratili u poslijepodnevnim satima.
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/
Uskrs sa «POLSOM»
23. aprila 2014. godine Česka beseda Sarajevo odazvala se pozivu Marije Baljo, predsjednice Udruženja građana poljskog porijekla «POLSA», da zajedno obilježimo ovogodišnji uskršnji praznik. U ugodnom razgovoru uz blagdanske delicije koje su pripremile njegove članice, kao i uz neizostavna «ofarbana jaja», proveli smo večer. Ovom druženju priključile su se i članice SKD «Cankar», a zajednički zaključak o radu naših «manjinskih udruženja» je da trebamo nastaviti dosadašnju saradnju, te da također trebamo ustrajati u našem višegodišnjem nastojanju da se u Sarajevu stvore uslovi za otvaranje Doma nacionalnih manjina, po uzoru na evropske gradove i države iz kojih potiču naši preci, a sve to u saradnji sa Ambasadama u BiH i lokalnom zajednicom, s ciljem očuvanja kulturne baštine, a samim tim i radi opstanka postojećih nacionalnih manjina u Sarajevu.
/vidi sliku 1/
Obnovljene sadnice u «Parku nacionalnih manjina»
21. marta 2014. godine, povodom Međunarodnog dana šuma, a u organizaciji «Česke besede» Sarajevo, obnovljene su sadnice Pančićevih omorika u «Parku nacionalnih manjina» u općini Novo Sarajevo. Sadnice je donirao gospodin Mesud Briga, direktor Ekološkog pokreta gorana FBiH, u saradnji sa Rasadnikom Busovača. U akciji sadnje učestvovali su, uz uposlenike KJKP «Park», članovi Udruženja građana italijanskog porijekla, Udruženja POLSA, SKD Cankar i HUM-a, sekcija gorana iz Pete gimnazije, te profesori i učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, a kao gosti bili su prisutni i zamjenik ambasadora Češke Republike u BiH Slavomír Goga, predstavnici Općine Novo Sarajevo, članovi Društva prijatelja grada Sarajeva i direktor KJKP «Park» Suad Hećo koji je u ovom parku prije mjesec dana zasadio 5 srebrenih jela. Najmlađim učesnicima ovog projekta, nakon završetka sadnje 5 vitkih omorika, uručen je «slatki» poklon.
U pripremi je stubni pano koji će biti postavljen u «Parku nacionalnih manjina», jedinstvenom po svom nazivu kako u Evropi tako i u cijelom svijetu, a simbol je uspješne saradnje gore spomenutih manjinskih udruženja i lokalne zajednice.
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/
REPRIZA – Projekcija dokumentarnog filma „ Probuđene lutke “
Projekcija dokumentarnog filma „ Probuđene lutke “ u produkciji „ Česke besede “ Sarajevo održana je 08.03.2014.g. u Maloj galeriji sv. Ante istoimenog franjevačkog samostana u Sarajevu. Ovo zanimljivo ostvarenje sa zanimanjem su pogledali ambasador Republike Češke pan Tomáš Szunyog, njegov pomoćnik Slavomír Goga i lektor Kryštof Bachmann, predstavnici „ Snješke “ Željko Majstorović i Sadžida Viteškić-Majstorović kao i drugi gosti koji su se nakon projekcije družili sa članovima „Česke besede“ i autorima filma. Film je ponovo potakao evociranje uspomena i značaj čeških utjecaja u bosanskohercegovačkoj kulturi proteklog stoljeća.
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/
«ČEŠKI KUTAK» ponovo sa Vama!
12. marta 2014. godine «Češki kutak» je nastavio je sa radom. Slavomír Goga, zamjenik ambasadora Češke Republike u BiH, uručio je našem Udruženju mali poklon, Krležina sabrana djela na češkom jeziku, praške izdavačke kuće «Lastavica». Tokom protekle godine ažuriran je bibliotečki fond, sa dvadesetak naslova, kojeg smo oformili preuzimanjem arhivske građe koju je posjedovala Branka Hrzek.
/vidi sliku 1/
«ČEŠKI KUTAK»
Literatura uz šoljicu čaja

Franjevački samostan sv. Ante na Bistriku
(druga srijeda u mjesecu od 17:30 do 19:00 sati)
Spisak literature možete pogledati ovdje.
 
Lektorat češkog jezika
Ujedno obavještavamo sve zainteresovane da je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu nastavio sa radom i Lektorat češkog jezika (II semestar). Lektor je Kryštof Bachmann, a nastava se održava svakog ponedjeljka i četvrtka od 18:00 sati u učionici br. 154 u zgradi Fakulteta. U tom terminu možete se obratiti gospodinu Bachmannu za sve dodatne informacije.
Serijal «NACIONALNE MANJINE u BiH»
Od 16. februara 2014. godine Redakcija dokumentarnog programa FTV-a emituje serijal o pripadnicima nacionalnih manjina u BiH. Emisije su snimljene na teritoriji cijele BiH, a urednica serijala je Dragica Orlando. U serijalu od deset emisija, koje će biti prikazane u periodu od 16. februara do 20. aprila 2014. godine, javnosti će biti predstavljeni Albanci, Jevreji, Ukrajinci, Poljaci, Italijani, Mađari, Česi, Romi, Makedonci i Slovenci. Emisije se emituju nedjeljom u 09:30 sati ili, uz moguće pomjeranje emitovanja emisije, u 09:45, a češka nacionalna manjina će biti predstavljena u emisiji najavljenoj za 30. mart 2014. godine.
Iz ARHIVE: možete pogledati ovdje
NAJAVA!
REPRIZA DOKUMENTARNOG FILMA „PROBUĐENE LUTKE“
Srdačno Vas pozivamo na reprizu dokumentarnog filma «Probuđene lutke» dana 08.03.2014. godine u 11:30 sati u galerijskom prostoru Franjevačkog samostana sv. Anto na Bistriku, Franjevačka 6, Sarajevo

— ulaz slobodan —

Pozivnicu možete preuzeti ovdje

Oficijelni trailer/najavu za film možete pogledati na Youtube-u
«Česka beseda» u posjeti Udruženju «Obrazovanje gradi BiH»
U četvrtak 20. februara 2014. godine Jovanka Manzalović Šalaka, Emilija Bašić i Gordana Frimel, kao predstavnice «Česke besede», posjetile su Udruženje «Obrazovanje gradi BiH» na poziv njegovog izvršnog direktora, gospodina Jovana Divjaka. Kroz razgovor sa «čika Jovom», zatim sa potpredsjednikom Udruženja i volonterima, upoznate su sa aktivnostima Fondacije koja u ovoj godini slavi 20 godina svog postojanja, a čija je osnovna misija neosporno najhumanija, a to je pružanje pomoći djeci-žrtvama rata, invalidnoj i talentovanoj djeci, djeci romske nacionalne manjine i onoj u socijalnoj potrebi.
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/
„Česka beseda Sarajevo“ obišla Arhiv BiH
19.02.2014. godine Jovanka Manzalović Šalaka, predsjednica Udruženja obišla je Arhiv BiH. Bilo je neophodno, poslije sedmofebruarskih sarajevskih događanja doznati sve o stanju arhivske građe koja se odnosi na Cesku besedu Sarajevo iz 1905. godine, iz austrougarskog perioda, a koja je pohranjena u državnom arhivu u zgradi Predsjedništva BiH. Zahvaljujem se direktoru Šabanu Zahiragiću i stručnom saradniku Bori Jurišiću koji su me proveli kroz „žalosnu sliku spaljenih depoa“ i do depoa koji je u nedavnoj vatrenoj stihiji, na sreću ostao netaknut, a u kojem je pohranjena, pored arhivske gradje Preporoda, Napretka i Prosvete i tako važna gradja „češke kulturne baštine“ iz austrougarskog perioda Po mojim saznanjima Češka Republika je ponudila svoju pomoć u saniranju nastale štete kako stručnu tako i finansijsku.
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/
Oblačenje lutke u češku narodnu nošnju iz okoline Brna
Oblačenje lutke u češku narodnu nošnju iz okoline Brna, rad Zdeňke Drlikove, koju su Českoj besedi Sarajevo za obilježavanje 15 godina rada darovali češki etnolozi 2011. godine možete pogledati u HD-rezoluciji na Youtube-u
FTV o premijeri “ Probuđenih lutaka ”
FTV je pratila premijeru dokumentarnog filma “ Probuđene lutke ” i 2.02.2014.g. emitirala uspješan prilog novinarke Dijane Čustović u emisiji SEDMICA – magazin iz kulture. Na taj način je još jednom skrenula pozornost javnosti na doprinos češke nacionalne manjine u očuvanju kulturne baštine u Sarajevu, ali i cijeloj BiH.
Emisiju možete u cijelosti pogledati na linku
Premijera dokumentarnog filma „ Probuđene lutke “
Kako film nastao kao jedan od projekata „ Česke besede “ može biti prvorazredan kulturni događaj u Sarajevu pokazala je premijera dokumentarnog filma „ Probuđene lutke “ održana 29.01.2014.g. u Maloj galeriji sv. Ante na Bistriku.
O filmu je govorila idejna autorica Jovanka Manzalović Šalaka, predsjednica „ Česke besede “ Sarajevo. Realizacija filma susretala se s nizom problema, a ideju je od prvobitne koncepcije do gotove verzije uspješno uspio ostvariti autor Igor Sivjakov. Snimanje filma su pomogli Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke i Franjevački samostan sv. Ante u Sarajevu.
Na projekciju filma došli su brojni ugledni gosti među kojima i visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH g. Valentin Inzko i izvršni direktor Udruženja „ Obrazovanje gradi BiH “ Jovan Divjak. Popularni lutak Kašpárek suvereno je vodio kroz priču o starim češkim lutkama koje u svojem domu čuva obitelj Stuchlý. Osim lutaka u filmu, on je oživio sjećanja na djetinjstvo i jedan vid kazališne umjetnosti koji je danas doveden na marginu, a čiji su inicijatori prije 105 godina bili Česi.
„ Probuđene lutke “ su pobudile veliki interes javnosti, a projekciju dokumentarnog filma je svojim prilozima popratila i Federalna televizija.
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/ /vidi sliku 3/ /vidi sliku 4/
Dio atmosfere sa premijere filma možete pogledati na Youtube-u
(zahvaljujemo Radošu Jovanoviću na ustupljenom video-materijalu)
Oficijelni trailer za film možete pogledati na Youtube-u
Letní škola slovanských studií / 2014
Letní škola slovanských studií / 2014 OLOMOUC
Više detalja na zvaničnoj web-stranici možete pogledati ovdje
Brošuru možete vidjeti ovdje
Predstavljanje „Česke besede Sarajevo“ lokalnoj zajednici
22.01.2014. godine, u prostorijama Centra za zdravo starenje u naselju Hrasno , a na poziv gospođe Milice Kajević, predsjednice Društva prijatelja grada Sarajeva, dobili smo priliku da predstavimo naše Udruženje. Jovanka Manzalović Šalaka je održala kratak govor o «Českoj besedi» Sarajevo, Gordana Frimel je putem video-prezentacije govorila o svom studijskom putovanju u Dobrušku u ljeto 2012. godine, a Ljuba Ristić je podijelila prisutnima naš kalendar za 2014. godinu. Vladimir Lukačević je pružio tehničku podršku video-prezentaciji, te fotografirao ovo zanimljivo jednosatno druženje.
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/

316 comments

heivorb

The Doctor de Show More I started topamax at the end of August of 2008 tamoxifen gyno before and after

heivorb

overnight delivery of kamagra Depending on the procedure, possible alternatives to general anesthesia may include a spinal or regional block

kyc 2 gate io

I agree with your point of view, your article has given me a lot of help and benefited me a lot. Thanks. Hope you continue to write such excellent articles.

enviliolO

The zone quotas concentrate hunting pressure more in areas with higher potential for agricultural conflicts, which is generally outside of core habitat areas buy cialis online using paypal

Curtisoccax

[url=http://albuterol.solutions/]albuterol for daily use[/url]

Samheaby

[url=http://atenolola.online/]35 mg atenolol[/url]

Zakheaby

[url=http://mebendazole.gives/]vermox tablets[/url]

Ivyheaby

[url=http://abilify.lol/]abilify buy cheap[/url]

Jackheaby

[url=http://diflucano.online/]diflucan 150 mg medication[/url]

Michaelenlic

[url=https://silagrasildenafil.charity/]generic silagra[/url]

Sueheaby

[url=https://happyfamilypharmacy.sbs/]canadapharmacy24h[/url]

Zakheaby

[url=http://bupropion.foundation/]zyban tablets[/url]

WilliamGot

[url=https://buspar.foundation/]buspar online[/url]

Elwoodwaf

[url=https://amitriptyline.directory/]amitriptyline tab 100mg[/url]

Josephder

[url=http://ampicillin.charity/]ampicillin cap 500mg[/url]

WilliamGot

[url=https://flagyl.boutique/]flagyl pills for sale[/url]

Elwoodwaf

[url=https://citalopram.ink/]citalopram over the counter[/url]

Curtisoccax

[url=https://sildalis.ink/]sildalis 120 mg[/url]

Josephder

[url=http://zoloft.foundation/]cost of zoloft in canada[/url]

Zakheaby

[url=https://erectafila.online/]erectafil canada[/url]

DavidBag

[url=http://canadianpharmacystock.online/]big pharmacy online[/url]

Darrylphync

[url=http://prednisoneg.online/]prednisone brand name[/url]

Alanheaby

[url=http://mex-pharmacy.online/]international pharmacy no prescription[/url]

Ivyheaby

[url=https://drugstore.solutions/]buy online pharmacy uk[/url]

Michaelenlic

[url=https://happyfamilystore.digital/]canada pharmacy online[/url]

Ashheaby

[url=http://allopurinolf.online/]allopurinol 300 mg daily[/url]

Alanheaby

[url=http://sildalis.ink/]generic sildalis[/url]

Ashheaby

[url=https://dynamicpharmacyhealth.com/]canadian pharmacy cialis[/url]

Sueheaby

[url=https://pharmacies.fun/]reputable online pharmacy reddit[/url]

Josephder

[url=http://elimite.lol/]elimite cream cost[/url]

Darrylphync

[url=http://promethazine.cyou/]phenergan 25mg cost[/url]

WilliamGot

[url=http://lipitor.cyou/]lipitor 10 mg[/url]

Sueheaby

[url=https://levaquin.foundation/]levaquin 500 mg tablet price[/url]

Ivyheaby

[url=https://erythromycin.charity/]erythromycin topical[/url]

SamuelbrupE

[url=http://flagyl.foundation/]buy flagyl without a prescription[/url]

Zakheaby

[url=https://lopressor.foundation/]lopressor 25 tablet[/url]

Ivyheaby

[url=http://lisinopril2023.online/]lisinopril tabs[/url]

Samheaby

[url=https://hydroxyzineatarax.online/]atarax 50 mg cost[/url]

Alanheaby

[url=http://prozac.foundation/]prozac 10mg capsules[/url]

SamuelbrupE

[url=https://erectafiltabs.com/]buy erectafil 5[/url]

RichardCApse

[url=https://erythromycin.lol/]2 erythromycin[/url]

Michaelenlic

[url=https://domperidone.gives/]motilium 10mg canada[/url]

RichardCApse

[url=https://dutasteride.lol/]avodart drug prices[/url]

Zakheaby

[url=http://flagyl.foundation/]generic flagyl 500 mg[/url]

Eyeheaby

[url=https://tamoxifen.ink/]tamoxifen pills price[/url]

Michaelenlic

[url=http://zithromaxpill.shop/]zithromax price australia[/url]

DavidBag

[url=http://levaquin.foundation/]levaquin 500[/url]

Curtisoccax

[url=http://toradol.foundation/]toradol for gout[/url]

Ivyheaby

[url=https://cytoteca.charity/]buy cytotec uk[/url]

RichardCApse

[url=http://flagyltabs.com/]buy generic flagyl online[/url]

Curtisoccax

[url=http://lopressor.foundation/]lopressor tab 50mg[/url]

Maryheaby

[url=http://isotretinoin.charity/]buy accutane in india[/url]

Jackheaby

[url=https://bactrima.online/]how much is bactrim[/url]

RichardCApse

[url=https://lopressor.foundation/]lopressor beta blocker[/url]

Michaelenlic

[url=https://levaquin.foundation/]levaquin tablet 500mg price[/url]

Joeheaby

[url=https://zofran.gives/]zofran 8 mg pill[/url]

Michaelenlic

[url=https://seroquel.boutique/]seroquel prices canada[/url]

Josephder

[url=https://lisinopril2023.online/]lisinopril drug[/url]

Sueheaby

[url=http://finpeciatabs.shop/]buy finpecia[/url]

Elwoodwaf

[url=https://tretinoina.charity/]0.025 tretinoin gel[/url]

Ashheaby

[url=http://orlistat.charity/]orlistat generic price[/url]

Ashheaby

[url=https://ciprofloxacina.online/]price ciprofloxacin 500mg[/url]

Curtisoccax

[url=https://suhagra.lol/]suhagra without prescription[/url]

Eyeheaby

[url=http://hydrochlorothiazide.cyou/]hydrochlorothiazide 20 mg[/url]

WilliamGot

[url=https://nolvadex.foundation/]nolvadex uk price[/url]

Curtisoccax

[url=http://tenorminatenolol.online/]tenormin medication[/url]

Davisfeaws

[url=https://dapoxetine.foundation/]dapoxetine tablets online in india[/url]

SamuelbrupE

[url=http://tretinoina.charity/]tretinoin cream buy[/url]

Ivyheaby

[url=https://bupropion.charity/]90 bupropion 150 mg cost[/url]

Alanheaby

[url=http://dapoxetine.foundation/]dapoxetine medicine price[/url]

Joeheaby

[url=http://prozacpill.com/]prozac buy[/url]

Alanheaby

[url=https://celebrex.foundation/]buy celebrex 200mg pills online[/url]

Jackheaby

[url=https://pharmacyqr.online/]hq pharmacy online 365[/url]

DavidBag

[url=http://tenorminatenolol.online/]tenormin for anxiety[/url]

Samheaby

[url=https://dutasteride.cyou/]order avodart online[/url]

RichardCApse

[url=https://effexor.charity/]effexor brand name[/url]

Michaelenlic

[url=https://fildena.download/]fildena cost[/url]

Davisfeaws

[url=http://mebendazole.cyou/]where can i buy vermox medication online[/url]

Elwoodwaf

[url=http://celexa.charity/]celexa brand name price[/url]

Darrylphync

[url=http://allopurinol.lol/]allopurinol pill price[/url]

Elwoodwaf

[url=http://avana.lol/]avana drug[/url]

Ivyheaby

[url=http://hydroxyzine.gives/]cost of atarax 25mg[/url]

Michaelenlic

[url=https://levofloxacin.lol/]buy levaquin in mexico[/url]

Eyeheaby

[url=https://bactrimp.shop/]bactrim over the counter uk[/url]

Sueheaby

[url=https://tamoxifen.charity/]tamoxifen australia cost[/url]

Josephder

[url=https://zofrantab.online/]zofran 4mg uk[/url]

Zakheaby

[url=https://chloroquinetabs.online/]how much does aralen cost[/url]

Maryheaby

[url=http://indocina.gives/]indocin 25 mg capsules[/url]

Josephder

[url=https://bupropiontabs.com/]bupropion hcl 75mg[/url]

Darrylphync

[url=http://erectafil.ink/]erectafil 5mg[/url]

DavidBag

[url=http://flomax.foundation/]purchase flomax online[/url]

Samheaby

[url=http://happyfamilystore.delivery/]cheap pharmacy no prescription[/url]

WilliamGot

[url=http://diflucani.com/]how much is diflucan 150 mg[/url]

Zakheaby

[url=http://piroxicam.gives/]piroxicam capsule 20mg[/url]

Ivyheaby

[url=http://vermoxb.com/]vermox uk price[/url]

SamuelbrupE

[url=https://bupropiontabs.com/]wellbutrin how to get[/url]

Zakheaby

[url=http://prednisone.africa/]1250 mg prednisone[/url]

Ashheaby

[url=http://disulfiram.sbs/]antabuse online pharmacy[/url]

Sueheaby

[url=https://antabuse2023.online/]where to get antabuse in south africa[/url]

Josephder

[url=http://motiliumtabs.shop/]motilium canada over the counter[/url]

Curtisoccax

[url=https://bupropiontabs.com/]how much is wellbutrin generic[/url]

SamuelbrupE

[url=https://ampicillina.online/]ampicillin 250 mg tablet[/url]

Ashheaby

[url=https://amitriptylinepill.online/]amitriptyline pill price[/url]

WilliamGot

[url=https://paxil.gives/]paxil brand name[/url]

Sueheaby

[url=https://sildalistabs.com/]canadian pharmacy sildalis[/url]

Ivyheaby

[url=http://azithromycin.science/]azithromycin 250 mg price in india[/url]

Alanheaby

[url=https://atarax.foundation/]atarax over the counter singapore[/url]

Michaelenlic

[url=http://zoloft.skin/]zoloft 100mg pill[/url]

Alanheaby

[url=http://amoxicillin.beauty/]where to purchase amoxicillin[/url]

Michaelenlic

[url=http://motiliumtabs.shop/]motilium price canada[/url]

Ivyheaby

[url=http://albuterol.science/]albuterol cost canada[/url]

RichardCApse

[url=https://colchicine2023.com/]price colchicine 0.6 mg[/url]

RichardCApse

[url=https://kamagrasildenafil.gives/]kamagra fast shipping[/url]

Zakheaby

[url=http://dutasteride.gives/]avodart for sale[/url]

DavidBag

[url=http://advair.digital/]advair 125 mcg[/url]

Michaelenlic

[url=https://ebaclofen.com/]baclofen cream uk[/url]

RichardCApse

[url=http://albenzaalbendazole.foundation/]albenza 200 mg tablet price[/url]

Michaelenlic

[url=https://diflucan.gives/]can i buy diflucan in mexico[/url]

Zakheaby

[url=http://happyfamilypharmacy24.com/]reliable canadian online pharmacy[/url]

Ivyheaby

[url=http://prazosina.charity/]prazosin bph[/url]

RichardCApse

[url=https://tadalafilh.com/]cialis 10 mg online[/url]

Elwoodwaf

[url=https://nexium.charity/]can you purchase nexium over the counter[/url]

Alanheaby

[url=http://zanaflex.gives/]tizanidine for sale[/url]

Curtisoccax

[url=https://atomoxetine.science/]strattera 80 mg cost[/url]

SamuelbrupE

[url=https://flomax.gives/]flomax 0.4 mg price[/url]

Josephder

[url=https://prednisone.men/]over the counter prednisone cheap[/url]

Joeheaby

[url=http://advair.digital/]advair diskus 160 90 mcg[/url]

Eyeheaby

[url=https://flomax.gives/]where can i buy generic flomax[/url]

Sueheaby

[url=https://fluoxetine2023.com/]fluoxetine 10 mg price[/url]

Maryheaby

[url=http://atomoxetine.science/]buy strattera online uk[/url]

WilliamGot

[url=https://dutasteride.gives/]generic avodart price[/url]

Michaelenlic

[url=http://trimox.best/]amoxicillin 875 tablet[/url]

Ivyheaby

[url=https://valtrexpill.online/]valtrex medication for sale[/url]

WilliamGot

[url=https://clomid.charity/]clomid generic brand[/url]

Davisfeaws

[url=https://prazosina.charity/]prazosin for ptsd[/url]

Curtisoccax

[url=https://dipyridamole.cyou/]dipyridamole tabs[/url]

Ashheaby

[url=http://wellbutrin.foundation/]wellbutrin 354[/url]

Ashheaby

[url=https://stromectol.foundation/]how much does ivermectin cost[/url]

Elwoodwaf

cymbalta 300 mg [url=http://duloxetine.cyou/]cymbalta 20 mg cost[/url] buy cymbalta 30 mg

Ivyheaby

4004 atarax [url=http://ataraxm.online/]atarax 25 mg buy[/url] atarax 10mg price in india

Darrylphync

erythromycin generic cost [url=https://erythromycin.trade/]erythromycin 200 mg tablet[/url] azithromycin erythromycin

RichardCApse

vermox 500mg [url=https://mebendazole.best/]where can i buy vermox tablets[/url] vermox pharmacy usa

DavidBag

modafinil fast shipping [url=https://provigil.charity/]provigil from canada[/url] modafinil otc

Elwoodwaf

atarax otc [url=http://hydroxyzine.best/]atarax medication generic[/url] atarax 5mg

Michaelenlic

25 mg atarax [url=https://ataraxm.online/]atarax 25 mg tablets[/url] atarax uk pharmacy

Davisfeaws

how to get antabuse prescription [url=https://disulfiram.charity/]buy disulfiram online[/url] antabuse for sale uk

WilliamGot

online estrace [url=http://estrace.charity/]estrace hair loss[/url] estrace generic price

Jackheaby

It’s important not to stop taking [url=https://esynthroid.com/]50 mcg Synthroid[/url] without speaking to my doctor first.

Eyeheaby

I’m trying to save money, but I need to [url=https://diflucan.beauty/]buy fluconazole[/url] right now.

Samheaby

[url=https://doxycycline.skin/]Doxycycline mono[/url] is commonly used to treat bacterial infections.

Darrylphync

zanaflex generic 2mg [url=https://tizanidine.pics/]tizanidine 4 mg price[/url] tizanidine medicine

Ivyheaby

buy cialis 5mg online australia [url=https://cialisip.online/]canadian drugstore cialis[/url] cost of cialis 5mg daily

creek gate io

I am sorting out relevant information about gate io recently, and I saw your article, and your creative ideas are of great help to me. However, I have doubts about some creative issues, can you answer them for me? I will continue to pay attention to your reply. Thanks.

Alanheaby

erythromycin gel buy online [url=http://erythromycin.trade/]erythromycin order[/url] erythromycin 500 mg tablet price

SamuelbrupE

cymbalta 9542 [url=https://duloxetine.cyou/]cymbalta otc[/url] order cymbalta online

Josephder

how much is estrace cream [url=http://estrace.charity/]estrace 0.5 mg tablet[/url] estrace 0 5mg

DavidBag

phenergan on line [url=https://phenergan.ink/]phenergan gel coupon[/url] can you buy phenergan over the counter

Sueheaby

price of wellbutrin in south africa [url=https://wellbutrin.science/]900 mg wellbutrin[/url] bupropion cost south africa

Alanheaby

dexamethasone 4 mg [url=http://dexamethasone.lol/]dexamethasone 40 mg tablets[/url] dexona 8mg tablet

Josephder

hydrochlorothiazide tablet brand name [url=http://hydrochlorothiazide.charity/]hydrochlorothiazide medication[/url] hydrochlorothiazide cost

gate io

I am an investor of gate io, I have consulted a lot of information, I hope to upgrade my investment strategy with a new model. Your article creation ideas have given me a lot of inspiration, but I still have some doubts. I wonder if you can help me? Thanks.

binance

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://www.binance.com/cs/register?ref=S5H7X3LP

gate.io

I am an investor of gate io, I have consulted a lot of information, I hope to upgrade my investment strategy with a new model. Your article creation ideas have given me a lot of inspiration, but I still have some doubts. I wonder if you can help me? Thanks.

Zakheaby

medrol price in uk [url=https://medrol.digital/]medrol tablets 16mg[/url] medrol dose pack no presciption

Ivyheaby

can you order modafinil online [url=https://provigil.charity/]modafinil europe buy[/url] modafinil tablet

Curtisoccax

buy estrace pill [url=http://estrace.charity/]estrace medication cost[/url] estrace cost

Samheaby

Have you considered trying [url=http://metformin.africa/]metformin 850 mg[/url] for your diabetes management?

Michaelenlic

suhagra 50 online purchase in india [url=http://suhagra.download/]suhagra 100 buy[/url] suhagra 25 mg buy online india

Maryheaby

orlistat 120 mg price in india [url=https://xenicalx.online/]xenical nz[/url] xenical no prescription

Samheaby

[url=http://ciproe.com/]Generic cipro[/url] has never let me down when it comes to treating my children’s bacterial infections.

Josephder

purchase tamoxifen citrate [url=http://tamoxifen.trade/]tamoxifen india no prescription[/url] nolvadex buying

Michaelenlic

dapoxetine purchase [url=https://avana.charity/]how to get dapoxetine[/url] avana

Zakheaby

zanaflex sleep [url=http://tizanidine.foundation/]zanaflex 4 mg tablet[/url] zanaflex sleep

Curtisoccax

buy online prozac [url=https://fluoxetine.gives/]fluoxetine for sale online[/url] cost of prozac nz

Eyeheaby

[url=http://modafinilf.com/]Provigil 200[/url] is the CEO’s best-kept secret for staying on top of their game.

Darrylphync

Finding [url=http://synthroidmx.online/]Synthroid 137mg without prescription[/url] feels like an impossible task.

Zakheaby

[url=http://aprednisone.com/]prednisone 2.5 tablet[/url]

gate.io türkiye

At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.

Dearkex

buy generic cialis online Avoid the use of flurbiprofen in patients with advanced renal disease unless the benefits are expected to outweigh the risk of worsening renal function

Daphoff

And I think if I were to be diagnosed with breast cancer now, I would have no hesitation whatsoever to trust the work of the staff here or the pathologists buy cialis daily online 662 MEGAPAT DISFARMACEUTICAS Gran

Sueheaby

[url=https://levothyroxine.foundation/]112 mg synthroid[/url]

Ashheaby

[url=http://albendazole.party/]albendozale purchase[/url]

Daphoff

buy cialis online cheap The QT prolongation in TCM is postulated to result from the reduced repolarization reserve and intramyocyte calcium overload

Michaelenlic

[url=https://trazodone.beauty/]best generic trazodone prescription[/url]

Elwoodwaf

[url=https://happyfamilystore.network/]best canadian pharmacy no prescription[/url]

Alanheaby

[url=http://amoxicillinms.online/]how to buy amoxicillin in usa[/url]

Josephder

[url=https://synthroids.online/]synthroid prices[/url]

Zakheaby

[url=https://permethrina.gives/]buy acticin[/url]

Zakheaby

[url=https://lyricanx.com/]lyrica 300 mg price[/url]

Josephder

[url=http://hydroxychloroquine.skin/]hydroxychloroquine oral[/url]

DavidBag

[url=https://augmentin.africa/]augmentin 457[/url]

Darrylphync

[url=https://ibaclofeno.com/]buy generic baclofen[/url]

Zakheaby

[url=https://evaltrex.com/]buy valtrex 1000 mg[/url]

DavidBag

[url=http://albendazole.party/]albendazole cheap[/url]

Davisfeaws

[url=http://tadalafilsxp.online/]can i buy cialis over the counter uk[/url]

Jackheaby

[url=https://inderal.charity/]propranolol[/url]

Samheaby

[url=http://xenical.ink/]buy orlistat online uk[/url]

Sueheaby

[url=https://sildalissildenafil.foundation/]viagra price canada[/url]

Michaelenlic

[url=https://finasteride.party/]cost of generic propecia[/url]

Alanheaby

[url=http://furosemidem.online/]furosemide 20 mg tablets[/url]

Jackheaby

[url=http://baclofena.foundation/]baclofen tablets 10mg[/url]

Zakheaby

[url=https://gabapentin.party/]4000mg gabapentin[/url]

Samheaby

[url=https://albenza.gives/]albendazole buy online canada[/url]

Sueheaby

[url=https://levothyroxine.gives/]50 cg synthroid[/url]

Eyeheaby

[url=https://celebrexcelecoxib.online/]celebrex tablets 100mg[/url]

Maryheaby

[url=https://sumycina.online/]order antibiotics tetracycline no prescription[/url]

Sueheaby

[url=https://tadaciptabs.online/]buy tadacip online india[/url]

Maryheaby

[url=https://tadaciptabs.online/]tadacip online uk[/url]

gate io telegram

This article opened my eyes, I can feel your mood, your thoughts, it seems very wonderful. I hope to see more articles like this. thanks for sharing.

Steashy

Lubiprostone the use of drug and lasix to kidney to, or dry mouth can you take viagra if you have diabetes

Darrylphync

[url=https://zofrana.gives/]zofran 8 mg discount[/url]

trartutle

Toremifene citrate will compete with estrogen for the estrogen receptors in certain tissues, including the breast, and if it can bind to the receptor estrogen will not have an opportunity to interact with receptor and therefore gynocomastia should not be able to develop propecia price in south africa

SamuelbrupE

[url=https://celecoxib.charity/]celebrex cost canada[/url]

Samheaby

[url=https://isotretinoin.skin/]accutane cost in south africa[/url]

trartutle

Heres how his failure ma dirig Generic Nolvadex Without A Doctor Prescription possibility from Christians cialis Part of the chest wall muscle may also be removed

Maryheaby

[url=https://sumycin.gives/]buy tetracycline uk[/url]

spravki-kupit.ru

нужна медицинская справка spravki-kupit.ru

купить диплом специалиста

Yesterday, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone! диплом высшего образования с занесением в реестр

Elwoodwaf

[url=https://augmentin.solutions/]amoxicillin 500mg capsules for sale[/url]

Josephder

[url=https://isotretinoin.skin/]accutane online canadian pharmacy[/url]

Eyeheaby

[url=https://antabuse.charity/]buy antabuse tablets[/url]

Jackheaby

[url=https://erectafil.party/]erectafil 5[/url]

Darrylphync

[url=https://zofran.charity/]zofran 4 mg coupon[/url]

чеки на гостиницу в санкт петербурге

Since the admin of this web site is working, no uncertainty very rapidly it will be famous, due to its quality contents. гостиничные чеки с подтверждением спб

bezogoroda.ru

Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to return the favor.I am trying to find things to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!! bezogoroda.ru

гостиничные документы санкт петербург

When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks! гостиничные чеки купить спб

DavidBag

[url=https://ampicillin.party/]price ampicillin[/url]

online casino games

Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Firefox. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the problem solved soon. Cheers bitcoin casino

daachka.ru

Greate article. Keep writing such kind of information on your blog. Im really impressed by your blog. daachka.ru

DavidBag

[url=https://alburol.online/]buy albuterol[/url]

SamuelbrupE

[url=https://alburol.online/]albuterol online without rx[/url]

nadachee.ru

Hi there, I enjoy reading all of your post. I like to write a little comment to support you. nadachee.ru

fake proof of permanent residency

Hello there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions? free fake proof of residence portugal

где купить биссер в в минске

What’s up friends, how is all, and what you want to say concerning this article, in my view its truly remarkable in favor of me. сколько стоит бисер

daachka.ru

Can you tell us more about this? I’d love to find out more details. daachka.ru

yes-dacha.ru

Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects? Thanks a ton! yes-dacha.ru

Samheaby

[url=https://cafergot.foundation/]cafergot australia[/url]

WilliamGot

[url=https://cafergot.party/]cafergot pills[/url]

rem-dom-stroy.ru

I love what you guys are usually up too. This type of clever work and coverage! Keep up the fantastic works guys I’ve incorporated you guys to our blogroll. rem-dom-stroy.ru

Elwoodwaf

[url=http://baclofenr.online/]baclofen 2018[/url]

obshchestroy.ru

Hi to all, the contents present at this site are really awesome for people experience, well, keep up the nice work fellows. obshchestroy.ru

Maryheaby

[url=http://tretinoin.party/]how much is retin a cream[/url]

remont-master-info.ru

It’s in point of fact a nice and helpful piece of information. I’m glad that you simply shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing. remont-master-info.ru

Josephder

[url=http://tretinoin.party/]cost of retin a in mexico[/url]

снять офис в пригороде минска

Hey there! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the excellent work! аренда офиса в минском районе

аренда офиса в минском районе

An interesting discussion is worth comment. I believe that you should write more on this issue, it might not be a taboo subject but generally people do not speak about such topics. To the next! All the best!! аренда офиса в минском районе

Õigusabi Eestis

This is my first time pay a visit at here and i am actually impressed to read all at one place. Juristide konsultatsioon

Darrylphync

[url=http://tizanidine.party/]buy cheap tizanidine online[/url]

Õigusabi

Thank you for the auspicious writeup. It in reality was a leisure account it. Glance complicated to far added agreeable from you! By the way, how can we keep in touch? Juristide konsultatsioon

аренда ричтрака

You made some decent points there. I looked on the web for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site. аренда ричтрака

Eyeheaby

[url=https://glucophage.charity/]metformin for sale in usa[/url]

аренда ричтрака в минске

I am curious to find out what blog system you have been working with? I’m experiencing some minor security problems with my latest site and I would like to find something more risk-free. Do you have any suggestions? аренда ричтрака

DavidBag

[url=http://cafergot.charity/]buy cafergot[/url]

просмотры в яппи

Pretty! This was an extremely wonderful post. Thank you for providing this information. просмотры в яппи

SamuelbrupE

[url=https://acyclovir.party/]acyclovir tab brand name in india[/url]

накрутка подписчиков в yappy

Quality posts is the main to be a focus for the users to go to see the site, that’s what this web site is providing. накрутка подписчиков в yappy

DavidBag

[url=https://augmentin.science/]purchase amoxicillin online[/url]

vKHESvHQ

Additionally, the relation between fertility drug use and breast density was not substantially changed after exclusion of four fertility drug users and their matched controls who were dispensed a drug within 1 month of their mammogram OR 1 viagra for sale in canada and Johnson Johnson, two of many corporate defendants in a multidistrict litigation, or MDL, over vaginal mesh complications

накрутка подписчиков в yappy

Excellent blog you have here.. It’s hard to find quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! Take care!! накрутка лайков в яппи

накрутка подписчиков в yappy

Hi! I’ve been following your website for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Dallas Tx! Just wanted to mention keep up the great job! накрутить просмотры яппи

ERepYjeF

caduet azithromycin tablets usp monograph To complete the needed checks, the slides must be taken offplanes and sent to a third party for overhaul cialis 20mg price BB T and IRS hadclosing arguments on July 30 in their court case

JqYeadVR

buy cialis online cheap You don t see any of that in low grades

Elwoodwaf

[url=http://inderal.gives/]inderal 120[/url]

smartremstroy.ru

I have been surfing online more than three hours nowadays, yet I never found any interesting article like yours. It’s lovely value enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made just right content as you did, the net shall be much more useful than ever before. smartremstroy.ru

daachnik.ru

This website was… how do I say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me. Thanks a lot! daachnik.ru

Samheaby

[url=http://buspar.gives/]buspar tablets[/url]

delaremontnika.ru

My relatives always say that I am wasting my time here at net, but I know I am getting familiarity daily by reading such good posts. delaremontnika.ru

binance

I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article. https://accounts.binance.com/lv/register-person?ref=V2H9AFPY

twitch.tv

I don’t know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with your blog. It seems like some of the text on your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This could be a problem with my browser because I’ve had this happen before. Thanks twitch.tv

Jackheaby

[url=http://buspar.gives/]buspar coupon[/url]

перетяжка мягкой мебели

It’s an awesome piece of writing designed for all the web viewers; they will get benefit from it I am sure. перетяжка мягкой мебели

отчетные документы за проживание москва

Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback. гостиничные чеки москва

Maryheaby

[url=http://albenzaalbendazole.online/]albendazole[/url]

Code Binance

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://www.binance.com/fr/register?ref=B4EPR6J0

Darrylphync

[url=http://emoxicillin.online/]buy amoxicillin nz[/url]

dog porn hd

Yes! Finally something about %keyword1%. www zoo xxx com

daachkaru

Hi are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated! daachkaru

Josephder

[url=http://fluconazole.download/]diflucan online cheap without a prescription[/url]

myinfodacha.ru

Excellent post. I used to be checking continuously this blog and I am inspired! Very useful information specially the final part 🙂 I maintain such info a lot. I used to be seeking this particular info for a long timelong time. Thank you and good luck. myinfodacha.ru

glavsadovnik.ru

I got this website from my friend who told me about this web site and now this time I am visiting this website and reading very informative posts at this place. glavsadovnik.ru

SamuelbrupE

[url=http://trazodone.foundation/]trazodone 450 mg[/url]

раскрутка сайта в google

Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very useful information specially the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and good luck. раскрутка сайта в google

sadounik.ru

This design is spectacular! You obviously know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool! sadounik.ru

daachka.ru

Pretty portion of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to claim that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing on your augment or even I fulfillment you get right of entry to persistently rapidly. daachka.ru

MaryCousa5092

6.0 automatski rješava većinu vrsta captcha,
Uključujući ovu vrstu captcha: ReCaptcha v.2, ReCaptcha v.3, Hotmail (Microsoft), Google, SolveMedia, BitcoinFaucet, Steam, +12000
+ hCaptcha podržano u novom 6.0 Inninsu!

1.) Brzo, jednostavno, točno
Noinin je najbrži ubojica captcha na vijetu. Nema ograničenja rješenja, nema ograničenja broja niti
možete riješiti čak 1.000.000.000 captcha dnevno i to će koštati 0 (nula) USD! Samo kupite licencu za 59 USD i to je to!

2.) Podrška za višestruka sučelja
Inin ina podržava više od 6 različitih vjet kih poznatih ininija.: 2captcha.com, anti-captchas.com (antigate), RuCaptcha, death-by-captcha, etc.
samo pošaljite svoju captcha putem zahtjeva za upis, kao što možete poslati na bilo koju od ovih usluga-i to će vam riješiti captcha!
Dakle, ainsi je kompatibilan sa stotinama aplikacija za ainsi / ainsi / oporavak lozinke / raščlanjivanje / objavljivanje / klikovi / kripto valuta / itd.

3.) Korisna podrška i vodiči
Nakon kupnje dobili ste pristup privatnom forumu za tehničku podršku, Ninsuin, online podršku za ninsuin/ninsuin
Programeri će podučiti vaš Tip o tome da je vaš Tip o tome da je vaš Tip o tome da je vaš Tip o kojem je riječ besplatno i vrlo brzo – samo im pošaljite primjere

4.) Kako mogu dobiti besplatnu probnu verziju pune verzije inačice?
– Pokušajte pretražiti u “Home of XEvil”
– pronaći ćete adrese s otvorenim portom od 80 korisnika koji imaju 80 korisnika (kliknite na bilo koju adresu s 8 korisnika da biste bili sigurni)
– pokušajte poslati svoju captcha preko 2-a na jednu od ovih adresa za e-poštu
– ako dobijete pogrešku s pogrešnim ključem, samo unesite drugu adresu e-pošte
– uživajte! 🙂
– (to ne radi za innoine!)

Upozorenje: besplatna demo verzija za Ninsus ne podržava Ninsus, ninsus i većinu drugih vrsta ninsusa!

http://XEvil.Net/

daa4a.ru

Hi there it’s me, I am also visiting this site daily, this website is actually good and the viewers are actually sharing pleasant thoughts. daa4a.ru

мужской эромассаж Москва

Привилегированный частный эромассаж в Москве выбрать лучший мужской эротический массаж в Москве

xnxx zoo

Hi, I do believe this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I am going to return once again since I book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people. xvideos horse fuck

ремонт пластиковых окон в Борисове

I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before. ремонт пвх окон

ремонт стеклопакетов в смолевичах

Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your design. Kudos ремонт окон минск

фитнес тренер обучение

You can definitely see your enthusiasm in the article you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time go after your heart. фитнес тренер обучение

фитнес тренер обучение

Great web site you’ve got here.. It’s hard to find high-quality writing like yours these days. I seriously appreciate people like you! Take care!! фитнес тренер обучение

xnxx pup

What a information of un-ambiguity and preserveness of precious knowledge concerning unexpected feelings. horse and girl xxx

daachka.ru

Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It will always be exciting to read content from other writers and practice a little something from their sites. daachka.ru

bezogoroda.ru

Ahaa, its nice conversation regarding this article here at this website, I have read all that, so now me also commenting here. bezogoroda.ru

urYumfPUd

purchase cialis This paper examines the effects of 3, 3 Diindolylmethane DIM, found in cruciferous vegetables like broccoli, cauliflower and cabbage, along with tamoxifen, a pharmaceutical selective estrogen receptor modulator on the WADA Prohibited List

химчистка диана цены на услуги в борисове

Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too fantastic. I really like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I can not wait to read far more from you. This is actually a terrific website. химчистка мебели в борисове

химчистка матраса в жодино

hey there and thank you for your information I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this site, since I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective fascinating content. Make sure you update this again soon. чистка подушек в смолевичах

lIXqhcK

Affective and Cognitive Conditions are Stronger Predictors of Success with Community Reintegration than Gait and Balance Performance in Veterans with Mild Traumatic Brain Injury comparaison viagra tadalafil levitra

agrosadovnik.ru

Hi there, I found your website by the use of Google even as searching for a comparable topic, your site got here up, it seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks. agrosadovnik.ru

sadovoe-tut.ru

Very soon this site will be famous among all blogging and site-building viewers, due to it’s good articles or reviews sadovoe-tut.ru

где можно сделать чеки на гостиницу

Hello there, You have performed a great job. I will definitely digg it and in my opinion recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this web site. сделать чеки на гостиницу в москве

Michaelenlic

[url=http://sildenafil.wtf/]viagra tablets online[/url]

20bet

Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

гостиничные чеки москва

This design is wicked! You obviously know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool! сделать чеки на гостиницу в москве

ogorodkino.ru

Thanks in favor of sharing such a good idea, piece of writing is good, thats why i have read it completely ogorodkino.ru

20bet

Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

сделать чек на гостиницу

Simply wish to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply nice and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work. гостиничные чеки куплю

сделать чеки на гостиницу

always i used to read smaller posts which also clear their motive, and that is also happening with this post which I am reading at this place. гостиничные чеки купить

speed upindex backlinks

Spot on with this write-up, I truly think this website needs much more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the information! link indexing page

сделать чеки на гостиницу в москве

This post gives clear idea designed for the new people of blogging, that truly how to do blogging. гостиничные чеки с подтверждением москва

infoda4nik.ru

I was able to find good info from your blog posts. infoda4nik.ru

гостиничные чеки с подтверждением москва

Piece of writing writing is also a fun, if you know then you can write otherwise it is difficult to write. где можно заказать гостиничные чеки в москве

Michaelenlic

[url=http://medicinesaf.com/noroxin.html]generic noroxin[/url]

Доставка алкоголя Екатеринбург круглосуточно

Undeniably consider that that you stated. Your favourite justification appeared to be at the net the simplest thing to have in mind of. I say to you, I definitely get irked even as other folks consider worries that they plainly do not recognise about. You controlled to hit the nail upon the top as smartly as defined out the whole thing with no need side effect , other folks can take a signal. Will likely be back to get more. Thank you Доставка алкоголя на дом Екатеринбург

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *