Arhiva članaka iz 2011. godine

Arhiva članaka iz 2011. godine

arhiva članaka 2011
BOŽIČNO-NOVOGODIŠNJI PRIJEM U REZIDENCIJI
19.12.2011 – Ambasador ČR u BiH Tomaš Szunyog je u svojoj rezidenciji organizirao božićni i novogodišnji prijem za bh građanje češkog porijekla i za članove udruženja češko-bosanskog prijateljstva. Bivšem predsjedniku ČR Vaclavu Havelu je odata pošta minutom šutnje, ambasador je govorio o značajnoj Havelovoj ulozi u Češkoj i o vrstama pomoći koje ČR ukazuje sunarodnjacima u svijetu. Zatim su gosti izveli prigodan muzički program. Predstavnici Českih beseda iz Republike Srpske su svirali i pjevali češke i bosanske pjesme, a mladi Ivan Milošević iz sarajevske Besede je na violini i tamburici interpretirao dvije božićne pjesme i Dvoržakovu “Humoresku”. Predsjednica Česke besede Sarajevo Jovanka Manzalović Šalaka je za ovu priliku obukla ručno rađenu moravsku narodnu nošnju iz okoline Brna koja je poklon čeških etnologa. Ambasador i predsjednici udruženja su izmijenili poklone. Tuzlak Čestmir Dušek, profesor i muzičar, laureat češkog priznanja “Gratias agit” 2009 za širenje dobrog imena Češke Republike, je na prijem donio “babovku”, tradicionalni češki kolač koji je sam uspješno zamijesio i ispekao po receptu svojih roditelja Čeha, poznatih tuzlanskih slastičara
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/
Knjiga žalosti povodom smrti bivšeg predsjednika ČR Vaclava Havela bila je otvorena u ambasadi Česke Republike u Sarajevu 
/vidi sliku 1/
 
Božićno druženje
Tradicionalno Božićno druženje „ Česke besede “ Sarajevo organizirano je ove godine 14.12.2011. u prostoru Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku. Druženje je otvorila predsjednica Jovanka Manzalović Šalaka odjevena u žensku nošnju iz mjesta Šlapanic desetak kilometara od Brna. Češku narodnu nošnju je 1993.g. izradila Zdeňka Drlíková i darovala je „ Českoj besedi “ uz pomoć Etnografskog instituta iz Brna. Ivan Milošević je druženje obogatio izvodeći recentne muzičke numere na tamburici i violini. Kao i do sada, obavezan dio je bila tombola. U ugodnoj atmosferi uz zakusku i prigodnu muziku uz članove „ Česke besede “ uživali su gosti: Sanja Bogdanović iz SKD Cankar, Bruno Palestra iz UG Italijanskog porijekla, Vasilija Ibrahimagić iz UG Makedonaca, kao i članovi Društva bosansko-češkog prijateljstva „ Snješka “.
Više u DODATK-u
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/
Promocija knjige „Tamne alejine jame“ češkog pjesnika Jana Skácela
U Maloj galeriji sv. Ante istoimenog Franjevačkog samostana na Bistriku 31.10.2011.g. promovirana je knjiga pjesama „ Tamne alejine jame “ češkog pjesnika Jana Skácela u prijevodu Hasana Zahirovića. Prvu knjigu pjesama jednog češkog autora prevedenu na bosanski jezik predstavila je Ambasada Češke Republike u suradnji s Izdavačkom kućom „ Dobra knjiga “ i „ Českom besedom “ Sarajevo. U programu su učestvovali ambasador Tomáš Szunyog, direktor „ Dobre knjige “ Izedin Šikalo, urednik Mirzet Hamzić, pjesnik Hadžem Hajdarević, lektor češkog jezika Milan Orálek, teatarski umjetnici Dženita Imamović, Robert Krajinović, Dino Salihagić i prevodilac Hasan Zahirović. Publika je uživala u nadahnutom prijevodu i originalnim prekrasnim stihovima velikog češkog pjesnika Jana Skácela.
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/
Proslava Dana državnosti
Ambasada Republike Češke proslavila je Dan državnosti 24.10.2011.g. zajedno s Ambasadama Slovačke i Poljske. Na svečanom prijemu u sarajevskoj Pivnici među brojnim uglednim gostima bili su i članovi „ Česke besede “ koji su se odazvali pozivu ambasadora Tomáša Szunyoga. Konzulica Jana Stará sudjelovala je u ugodnom družanju s njima.
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/
Jubilej “Česke besede” Sarajevo
Proslava petnaeste godišnjice obnove rada Česke besede Sarajevo i Dana sv. Václava održana je 28.09.2011.g. u prostoru Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku.
Centralno mjesto pripalo je otvaranju Biblioteke “Česki kutak” o čemu je govorila predsjednica Jovanka Manzalović Šalaka. Tomislav Krzyk je priredio osvrt na književnicu Boženu Němcovu popraćen slajdovima “Babiččino údoli”. Dr. Zdeněk Uherek je predstavio svoju novu knjigu “Česi v Bosne a Hercegovine” i donio dar: narodnu nošnju iz okolice Brna. U muzičkom dijelu programa sudjelovali su Tamburaški orkestar “Lira”, Martina Milošević i Zvjezdana i Ivan Stuchlý. Cvjetne je aranžmane napravila Ljerka Latal Danon, a prevodila Jadranka Šuster. Slijedio je koktel i druženje s gostima koji su uveličali proslavu.
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/
Video nastupa tamburaškog orkestra “Lira”, Martine Milošević i Zvjezdane i Ivana Stuchlý možete pogledati
na našem web-site-u
Graciozni tragovi
U kinu Meeting Point u Sarajevu 27.06.2011.g. posjetitelji su mogli pogledati tri nastavka iz serijala Češke televizije „Graciozni tragovi“. Projekcija je održana u organizaciji Ambasade Češke Republike i pod pokroviteljstvom gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena. Nadovezuje se na izložbu fotografija Michaela Mičeka „Graciozni gradovi“ predstavljenu u sarajevskoj Vijećnici. Uvod u projekciju dao je otpravnik poslova Ambasade pan Slavomir Goga. Prikazani su nastavci vezani za rad u Sarajevu i Bosni i Hercegovini arhitekta Karla Paříka i njegovih nastavljača Karla Páneka, Františeka Blažeka, Aleksandra Víteka, Josefa Pospíšila i Jana Kotěre. U pauzi projekcije mogla su se postaviti pitanja autorima: režiseru i scenaristu Radovanu Lipusu i scenaristu, vodiču i arhitekti Davidu Vavri, a nakon projekcije s njima družiti uz češko pivo. Dokumentarni materijal je izuzetno zanimljiv i trebala bi ga pogledati najšira javnost u Bosni i Hercegovini, a osobito mlada generacija.
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/
Izlet na Bijambare
„Česká beseda“ Sarajevo je svoj tradicionalni godišnji izlet organizirala 26.06.2011.g. odlaskom u Zaštićeni pejzaž Bijambare. Članovi koji su se zaputili u poznato izletište uživali su u ljepotama prirode i specijalitetima planinarskog doma domaćina Mije. Poseban doživljaj je bio obilazak uređene Srednje bijambarske pećine uz stručnoga vodiča. Nakon bogatih pećinskih ukrasa, ova pećina završava „ koncertnom dvoranom “ pa je grupa članova zapjevala Písničku česku i druge pjesme uz pratnju Ivana Miloševića na tamburi. Vesela i vedra ekipa se nakon ugodno provedenog dana u popodnevnim satima vratila u Sarajevo.
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/
Na grobu graditelja Sarajeva
Članovi „Česke Besede“ su već tradicionalno odali počast velikom arhitektu Karlu Paříku polaganjem cvijeća 16.06.2011.g. na njegov grob na groblju sv. Mihovila u Sarajevu. Obilježavanju dana smrti ovoga Čeha po rođenju, a Sarajlije po izboru pridružila se i Ambasada Češke u Bosni i Hercegovini.
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/
Graciozne i bespomoćne
Izložba fotografija „Graciozne i bespomoćne 2003-2009“ svečano je otvorena 1.06.2011. u sarajevskoj Vijećnici koja i sama pripada ugroženim biserima arhitekture. 38 izloženih fotografija prikazuje ugrožena zdanja u Češkoj iz 19. i 20. stoljeća kako bi skrenula pažnju javnosti na potrebu njihovog spašavanja. Izložba se održava pod pokroviteljskom gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena, a otvorio ju je ambasador Češke Republike pan Tomáš Szunyog. O izložbi je još govorio Tomáš Hendrych iz Udruge građana Graciozni gradovi koja je autor projekta.
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/
RTVFBiH
Federalna Televizija je nastavila sa snimanjem serijala o nacionalnim manjinama u Bosni i Hercegovini. Ekipa dokumentarnog programa na čelu s novinarkom Dragicom Orlando i režiserom Himzom Mihaljevićem snimila je segment o „Českoj Besedi“ Sarajevo 24.03.2010.g. u prostoru samostana sv. Ante na Bistriku. Emisija o Česima će biti dopunjena snimcima iz Banjaluke i Mačinog Brda kao jedinog češkog sela u Bosni i Hercegovini.
/vidi sliku 1/
Probuđene lutke
U franjevačkom samostanu Sv. Ante 19. i 20.03.2011.g. nastavljeno je snimanje dokumentarnog filma „Probuđene lutke“. Koncepcija je donekle izmijenjena zbog smrti Ante Hrkača velikog glumca lutkara-animatora Pozorišta mladih, kojem je u prvobitnoj verziji pripala važna uloga. Sniman je segment sa starim češkim lutkarskim kazalištem u posjedu obitelji Stuchlý. Smjenjivale su se razne scene s minuciozno oslikanim kulisama, a prekrasne starinske lutke i njihovu „zvijezdu“ Kašpáreka oživjela je mlada lutkarica Jasminka Požek-Božuta. Sudjelovali su još Ivan i Zvjezdana Stuchlý, Igor Sivjakov, Senka Paunović, Jovanka Manzalović-Šalaka i Leona Sabolek. Snimanje je nastavljeno uz financijsku podršku Grada Sarajeva.
/vidi sliku 1/
Praznično druženje
Tradicionalno druženje članova “Česke besede” Sarajevo održano 08.01.2011. godine u prostoru Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku.
Druženje je počelo predavanjem Jadranke Šuster o posjeti Daruvaru 17. i 18.07.2010. godine tokom žetvenih svečanosti “Dožínky”. “Dožínky” su najveća manifestacija češke nacionalne manjine u Hrvatskoj, koja se održava svake druge godine u Daruvaru – sjedištu Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj. U programu učestvuje svih 28 Českih beseda iz Hrvatske, a bude i gostiju iz Češke, kako među izvođačima, tako i u publici. Centralni dio manifestacije je povorka kroz središte grada u kojoj češka nacionalna manjina prikazuje svoju tradiciju vezanu uz žetvu žita, popraćenu pjesmom, plesom i kulinarskim specijalitetima. Članovi naše Besede mogli su uživati u lijepim slajdovima, a možda se i sami odluče pridružiti “Dožínky” 2012. godine.
Nakon predavanja slijedilo je druženje i tombola, a sve u vedrom raspoloženju i uz diskretnu češku muziku.
/vidi sliku 1/ /vidi sliku 2/ /vidi sliku 3/

15 comments

cyncfaisa

clavulanate remedio vytorin emagrece All this technology and made in the US craftsmanship the desktops are built in Brooklyn, and the desks are assembled outside of Nashville doesn t come cheap efectos secundarios kamagra oral jelly Nutr J 2009 Jan 26; 8 4 Szajewska et al Meta analysis Saccharomyces boulardii for treating acute diarrhoea in children

cyncfaisa

38, and women who decreased physical activity after diagnosis had a four fold greater risk of death HR 3 viagra for woman

eth валюта

Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I’ll keep an eye out for your answers.

SomaRoppy

However, similar to that in the earlier time points, ABR P1 amplitudes, latencies and widths remained abnormal and indicative of auditory neuropathy Supplementary Fig buy generic cialis online

daftar slot online

This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at one place

hamster coin al

Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

apk cheat slot

I like the efforts you have put in this, regards for all the great content.

BammexY

If it has antiinfectious properties, it should be effective when traumatized nipples have become infected 36 hour cialis online

France

Pretty! This has been an extremely wonderful article.
Thanks for supplying this info.

Also visit my homepage porno

slot demo habanero

Good post! We will be linking to this particularly great post on our site. Keep up the great writing

bandar4d

Try to slowly read the articles on this website, don’t just comment, I think the posts on this page are very helpful, because I understand the intent of the author of this article.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *