ŽELJA POSTAJE STVARNOST
 
Dugogodišnja želja, nakon 27.05.1996, postaje stvarnost.Taj dan, na prije izražen zahtjev, u Českom centru u Sarajevu po prvi put se sreću Branka Hrzek i Anton Mikulašek sa Martinom Klepetkom, otpravnikom poslova, tek nešto ranije oformljene, Ambasade Česke Republike u Sarajevu.
G. Klepetko je tada upoznat sa svrhom sastanka. To je traženje ispunjenja najbitnijeg uvjeta za obnavljanje Česke besede Sarajevo-dobijanje podrške ČR. Veoma zainteresiran, g. Klepetko je odmah izrazio spremnost Ambasade ČR, i svoju ličnu, za učestvovanje u realizaciji ove ideje.
Dakle, konačno uspostavljena davno prekinuta veza sa Češkom, njen ponovni interes za sarajevske Čehe i dobivena podrška, bodre i podstiču na rad oko obnavljanja Besede. Pripreme oko organiziranja Obnoviteljske skupštine ubrzano teku. Vijest o tome se širi. Građani Sarajeva češkog porijekla se okupljaju. Spisak osnivača nosi 54 imena:
 
1. Bartolović-Daneš Branka
2. Daneš Vera
3. Doleček Vlatko
4. Tihi Boris
5. Krzyk Tomislav
6. Šuster Jadranka
7. Mustapić-Hrzek Mirjana
8. Mustapić Marko
9. Hrzek Ivan
10. Hrzek Ružica
11. Hrzek Branka
12. Hrvat-Hrzek Vlasta
13. Šimunić Dubravko
14. Šimunić-Storch Vlasta
15. Preininger Josip
16. Preininger Lidija
17. Rytiř Franjo
18. Alikalfić Vera
19. Latal-Danon Ljerka
20. Murko Dragutin
21. Murko Zora

22. Džeba Antonija
23. Časar Zora
24. Časar Andrea
25. Časar Marija
26. Elezović Nataša
27. Časar Mažana
28. Poje Štefica
29. Časar Bogumil
30. Časar Lidija
31. Stanojević Denis
32. Stanojević Diana
33. Stanojević Zoran
34. Hikl Miroslava
35. Hikl Aleksandar
36. Latal Zdravko
37.Krilić-Herman Štefica
38.Potočnik-Krilić Gordana
39.Mijatov-Serna Beranek Olga
40.Mijatov Ranko
41.Polomik Franjo
42.Polomik Zdenka
43.Mikulašek Anton
44.Mikulašek Milijana
45.Mikulašek Otokar
46.Mikulašek Karlo
47.Krzyk Karla

48.Stuchly Jarmila
49.Stuchly Zvjezdana
50.Stuchly Ivan
51.Stuchly Olga
52.Griner Olga
53.Griner Miroslav
54.Voska-Sinanagić Marija
 
PRVI IZLAZAK U JAVNOST
 
U junu 1996.godine u Sarajevo je došao dr.Zdeněk Uherek sa svojom kolegicom sa Instituta za etnologiju iz Praga. Saznavši za to, u pivnicu “Švejk” na Skenderiji, dolazi dio osnivačkog jezgra Česke besede Sarajevo. Sačinjavaju ga Anton Mikulašek, Mirjana Hrzek-Mustapić, Branka Hrzek, Mažena,Tadija i Marija Časar, Angela Šedl,Jadranka Šuster, Vlasta Storch-Šimunić i g. Šlechta.
Prijatno iznenađeni našom brojnošću, jer su imali saznanje o vrlo malom broju Čeha u Sarajevu, gosti iz Praga s radošću primaju vijest o obnavljanju Česke besede Sarajevo. Za potrebe Instituta i za svoj naučni rad, fotografiraju i bilježe na audio traku razgovor i s čuđenjem i odobravanjem slušaju dobar češki jezik Angele Šedl i Vlaste Šimunić, koje se dobro sjećaju svoje Česke škole, učitelja, pa čak i pjesmica.
Dr.Uherek sa velikim zanimanjem odmah odlazi u posjetu inicijatorima obnove –Ivanu i Ružici Hrzek i tu, također za arhivu svog Instituta, snima njihova sjećanja na nekadašnji život i rad češke zajednice u Sarajevu.
Iznenađen obiljem materijala o ovdašnjim Česima, dr.Uherek nastavlja dolaziti i slijedećih godina, da to “blago” otkriva i bilježi za praški Institut i svoj rad.
 
OBNOVITELJSKA SKUPŠTINA
 

28. Septembra 1996. godine u saliosmogodišnje škole»Dr. Isak Samokovlija» u Sarajevu održana je Obnoviteljska skupština. «Na Skupštini je prisutno» - kako piše u zapisniku – «48 članova osnivača i još toliko gostiju», od kojih je veliki broj bio češkog porijekla, te je odmah ili za kratko vrijeme pristupio udruženju.
Radno predsjedništvo su sačinjavali Franjo Polomik, Ljerka Latal Danon i Tomislav Krzyk. Jadranka Šustr je podnijela referat o životu i radu Čeha na prostorima BiH, posebno u Sarajevu. U Predsjedništvo su izabrani: Danon Latal Ljerka, Hrzek Branka, Jadranka Šuster, Krzyk Tomislav, Latal Zdravko, Dragutin Murko i Franjo Rytir.
Za predsjednika Udruženja je izabran Murko Dragutin, za podpredsjednika Danon Latal Ljerka (kulturno prosvjetna i informativna djelatnost) i Krzyk Tomislav (organizacija i finansije), a za sekretara i blagajnika Hrzek Branka.
Za članove Nadzornog odbora izabrani su Tihi Boris, Določek Vlatko i Alikalfić Vera.
Sud časti su predstavljali Časar Marija, Mikulašek Anton i Hrzek-Mustapić Mirjana.
Registarcija Udruženja građana Čeha i građana češkog porijekla Bosne i Hercegovine «Česka beseda» Sarajevo registrovana je 18.10.1996. godine kod Višeg suda u Sarajevu pod brojem R-I-172/96.
Bnoviteljskoj skupštini, pored ostalih uvaženih gostiju, prisustvovao je ispred Ambasade ČR u Srajevu otprvnik poslova g. Martin Klepetko. Istakao je da je ovo svečani događaj i izrazio zadovoljstvo zbog formiranja ovog Udruženja, te ponudio svesrdnu pomoć u radu Besede.
Zbog potrebe usklađivanja sa novim zakonskim propisima, Udruženje je izvršilo preregistraciju. Na nivou Kantona Sarajevo upisano je 29.06.1999.g. kao Udruženje građana češkog porijeklaČeska beseda Sarajevo u registar Udruženja građana kod Ministarstva pravde i uprave pod brojem 03-05-05-176.

 
28.septembar – SVETI VACLAV
 

Datum održavanja Obnoviteljske skupštine Česke besede Sarajevo – 28 septembar, nije slučajno odabran.
To je dan kojeg Česi ne zaboravljaju već više od tisuću godina. Točnije, u svijest češkog bića urezan je 929. godine, kada je u dverima hrama u Staroj Boleslavi ubijena najomiljenija i najcjenjenija ličnost stare češke historije – knez Vaclav. Tog je dana češki narod fizički izgubio svog brižnog, mudrog i miroljubivog vladara, ali od tada se u duhu duboko i neraskidivo povezao sa njim. Prvi veliki širitelj kršćanstva na češkom teritoriju, odmah po smrti, proglašen je svecem.Sveti Vaclav, ime je koje se prizivalo u najtežim časovima češke historije i koje je ulijevalo nadu i snagu u svakog Čeha i povezivalo cijeli narod. To je ime koje se uvijek, kroz pokoljenja, izgovaralo s neizmjernom ljubavlju i poštovanjem. Sveti Vaclav, od pradavna proglašen patronom, zaštitnikom i braniteljem češke zemlje i svakog Čeha, pozivan je u nevolji riječima:
«Svaty Vaclave, nedej zahynouti nam ni budoucim!»
(Sveti Vaclave, nedaj izginuti ni nama ni budućim!)
Zato je dan svetog Vaclava – 28 septembar, izabran za dan obnove Česke besede Sarajevo da, prema tradiciji, i ovdje bude obilježavn, dok je Čeha i njihovih potomaka na ovom tlu.

 

 

Uvijek su sa nama…

Gospodin Martin Klepetko otpravnik poslova tek oformljene Ambasade Češke Republike u BiH, u Sarajevu od 1996. godine.

1997. godina - Predavanje Drage Murke “Česi u BiH u srednjem Vijeku i za turske vladavine”   održano na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu u organizaciji Česke besede Sarajevo.
/vidi sliku/
1998. godina - Sa porodicom i članovima Česke besede na prijemu povodom Dana državnosti Č.R. u organizaciji Ambasade ČR.
/vidi sliku/
1999. godina – Izborna Skupština Udruženja Česka beseda Sarajevo
/vidi sliku/
1999. godina – proslava Dana državnosti ČR, 28 oktobar, u IMIC-u u Sarajevu u organizaciji Česke besede Sarajevo. Gosti su bili ambasador ČR u Hrvatskoj, Jiri Kudela, konzul ČR u Hrvatskoj Vaclav Čadek i otpravnik poslova ČR u ambasadi u BiH u Sarajevu gospodin Martin Klepetko, kao i gospodin Vladimir Chaloupka, i sekretar ČR u ambasadi u Sarajevu.
/vidi sliku/
2001. godina – Ispraćaj na novu dužnost
Do dolaska novog ambasadora ČR u BiH, funkciju otpravnika poslova obavljao je I sekretar gospodin Vladimir Chaloupka.
/vidi sliku/
2001. godina – Proslava Dana sv. Vaclava u rektoratu Univerziteta u Sarajevu. Tom prilikom gospodin Vladimir Chaloupka oprostio se sa članovima Česke besede Sarajevo
/vidi sliku/
2001. godina – Galerija MAK – nj.e. ambasador Č.R. u BiH, Alojz Buchta preuzima dužnost, a gospodin Vladimir Chaloupka odlazi na novu dužnost.
/vidi sliku/
2005. godina – Ispračaj nj.e. ambasadora ČR u BiH, Alojza Buchte na novu dužnost, upriličen u restoranu Verdi. Naša članica Ivana Trkulja tom prilikom se oprostila sa gospođom i gospodinom Buchtom u ime Česke besede Sarajevo.
/vidi sliku/
2005. godina – nj.e. ambasador Č.R. u BiH, Jiri Kudela, odmah po preuzimanju dužnosti, uprilicio je sastanak sa članovima Česke besede Sarajevo.
/vidi sliku/
2005. godina – proslava Dana sv. Vaclava u rezidenciji ambsadora ČR.
Tom prilikom našoj Besedi, gospodin Jiri Kudela uručio je neobičan poklon, uramljeni dokument, pronađen u budimpeštanskom arhivu s početka 20 vijeka, na kojem Česka beseda iz Sarajeva objavljuje svoju proslavu praznika sv. Vaclava.
/vidi sliku/
2005. godina – sa otvaranje izlozbe “U povodu 100-te obljetnice osnivanja društva Česka beseda u Sarajevu”, u organizaciji Česke besede Sarajevo.
/vidi sliku/
2006. godina – Članovi Česke besede Sarajevo, sa Českim besedama iz RS na prijemu koji je organizovala Ambasad ČR u BiH,  a povodom Dana pobjede nad fašizmom.
/vidi sliku/

 

Izborna skupština održana 2005. godine

Predsjednica
Jovanka Manazalović - Šalaka
Potpredsjednik za finansije
Tomislav Krzyk
Potpredsjednica za kulturu
Leona Sabolek
Tehnički sekretar
Branka Hrzek

STATUT udruženja možete pogledati ovdje


 

Izbor tekstova preuzet iz časopisa «Ceska beseda 5. godišnjica»
Glavni i odgovorni urednk časopisa Branka Hrzek, na češki jezik prevele Anna i Diana Bašić
ostale tekstove na češki jezik preveo Aleksandr Gotz 
prevod na engleski jezik pripremila Zorica Vaclav
fotografije iz arhiva Udruženja priprema za Web stranicu Jovanka Manzalovič Šalaka

dizajn  Web stranice Senka Paunović i Igor Sivjakov – vanjski saradnici